'Turizm sektöründe büyük işsizlik yaşanacak'

'Turizm sektöründe büyük işsizlik yaşanacak'
Bu yıl turizmde yaşanan durgunluk işletmecilerin yüzünü güldürmedi. Dev Turizm-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Yahyaoğlu uyardı: Turizm sektöründe büyük işsizlik yaşanacak.


Rusya’da yaşanan krizin ve Almanya dışında Avrupa pazarındaki daralmanın turizmde açtığı yara giderek büyüyor. Sektördeki krize karşı, turizm işverenleri teşvik isterken, işçilerin SGK primlerinin 1 yıl yatırılmaması önerileri de gündeme geldi. Yine gündeme gelen konuların arasında en çarpıcı olanı ise yüz binden fazla işçinin işsiz kalacağı oldu. Turizm emekçilerinin sendikası Dev Turizm-İş, bu duruma tepki gösterdi ve turizmde gelinen tabloyu gözler önüne serdi. Dev Turizm-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Yahyaoğlu şunları söyledi:

"En küçük bir kriz, küçük bir savaş söylentisi, en küçük bir sıkıntı dillendirildiğinde turizmde işverenlerin aklına ilk gelen şey, 'işçilerin ücretlerini düşürelim, sayısını azaltalım, onları ücretsiz izne yollayalım ya da işten çıkaralım. Varsa iki oteli birisini kapatalım, gelen rezervasyonları öbür otele alalım.' oluyor. Türkiye ve Antalya'da şimdi yaşadığımız sıkıntı bu."


AÇILMAYAN OTELLER VAR


Oteller açısından da durum giderek kötüleşiyor. Fiyatlarda yarı yarıya indirime gidilmesine rağmen geçen yıl yüzde 96’lık doluluk oranını bulan oteller, sezonun en yüksek döneminde bile ancak yüzde 65’leri buluyor. Sezonun bu tabloda geçeceğini söyleyen Yahyaoğlu, turizm işçileri açısından da büyük işsizlik yaşanacağına dikkat çekti. Dev Turizm-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Yahyaoğlu, “Bu sene epey bir işsizlik yaşanacak. Alanya civarında örneğin pek çok otel hâlâ kapalı. Sezonun ortasına gelmiş olmamıza rağmen hâlâ oteller açılmadı. Açılan bazı otellerde de çalışanlara ücretsiz izinler verilerek yeniden kapanma noktasına doğru gidiyor. Geçen sezon 100 dolara sattıkları odaları bu sezon 40-45 dolara indirmelerine rağmen müşteri bulamaz duruma geldiler. Ama buna rağmen, sezonun en yüksek zamanını bile yüzde 65 dolulukla geçiriyorlar. Bu sene kriz böyle geçecek gibi görünüyor. Ama son dakika gelişmeleri olabilir. Hükümetin kuruluşu dünyaya karşı yeni bir güvence yaratabilir” ifadelerini kullandı.

ESAS ÇÖZÜM BÜTÜNLÜKLÜ POLİTİKA

Turizm işverenlerinin taleplerini değerlendiren Yahyaoğlu, yetkililerin otel çalışanlarının sorunlarını görmezden geldiğini iddia etti. Yahyaoğlu şunları söyledi; “İşverenler diyor ki; ‘sigorta primlerimizi devlet affetsin, vergilerimizi ertelesin. İşçilerin neyini erteleyecekler ben onu merak ediyorum?”. Yahyaoğlu, ülkeye gelen turist sayısının giderek düşmesine karşı turizm işletmelerinin arayış içine girdiklerini ama esas çözümün bütünlüklü turizm politikasında olduğunu vurguladı.

TURİZM EMEKÇİLERİ 12 AY İSTİHDAM İSTİYOR

Turizm emekçileri, şimdi işsizlikle karşı karşıyalar. Faturanın kendilerine kesilmesine karşı çıkan turizm emekçilerine göre çözüm, 12 ay istihdam... 7 yıldır turizm sektöründe çalışan Barış Belgi, yaşananların ceremesinin işçilerden çıkartılmaya çalışıldığını belirtti. 6 ay çalışıp geri kalan 6 ayda işsiz kaldıklarını vurgulayan Belgi, “SGK primleri ödenmesin, vergi düşsün, turizm işçisi ekmeğinden olmasın diyen insanlar, eğer işçiler için çok kaygılanıyorlarsa, bu sezonu 6 ay değil de 12 aya uzatmak için çabalasınlar. Kaygılarında samimilerse bunu istiyoruz çünkü turizmde çalışmanın koşulları çok zor” diye konuştu. (Aydınlık)


Bu Haber 14.07.2015 - 09:33:49 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.