Turizm Güncel sordu: Otelciler 2016’dan umudu kesti

Turizm Güncel sordu: Otelciler 2016’dan umudu kesti
Son dönemde yaşanan gelişmeler, geçtiğimiz yılın sonundan beri oldukça sıkıntılı dönemler geçiren turizm sektörünü de vurdu. Sektördeki krizden en fazla etkilenen kesimlerden olan konaklama sektörü temsilcilerine, darbe girişimi sonrası yaşanan iptalleri, doluluk oranlarını, yeni rezervasyonların durumunu ve beklentilerini sorduk. İşte aldığımız yanıtlar…


TurizmGüncel

2015 yılı ve sonrasında yaşanan terör saldırıları, Rusya ile yaşanan uçak krizi ve son olarak 15 Temmuz günü gerçekleşen darbe girişimi sonrası yaşananlar, turizm sektörünü derinden sarstı.
 
Rusya’nın haziran sonu itibariyle Türkiye’ye dönük turların satışına izin vermesiyle yükselen umutlar, Atatürk Havalimanı saldırısı ve son bir haftada yaşananlar ile yerini tedirgin bir bekleyişe bıraktı. TurizmGüncel olarak, Fethiye Otelciler Birliği (FETOB) Başkanı Yavuz Torunoğulları, Kemer Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (KETOB) Başkanı Tayyar Gül, Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Timur Bayındır, Kapadokya Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği (KAPTİD) Başkanı Yakup Dinler ve Güney Ege Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (GETOB) Başkanı Bülent Bülbüloğlu ile darbe girişimi sonrası yaşanan iptalleri, doluluk oranlarını, yeni rezervasyonların durumunu ve beklentilerini konuştuk. İşte konaklama sektörü temsilcilerinin değerlendirmeleri:

FETOB Başkanı Yavuz Torunoğulları
TÜM UMUTLARIMIZ İÇ PAZARDAYDI…
 
''Darbe girişiminin ardından kamu personelinin izinlerinin iptal edilmesi ve ardından gelen olağanüstü hal kararı iç pazarda büyük bir gerilemeye sebep oldu. Bu süreçte tesislerimizde hızlı çıkışlar yaşandı ve özellikle ağustosa dönük rezervasyonlarda iptaller söz konusu. Sezon başından beri Rusya ve Avrupa’da yaşanan kaybı iç pazardan kapatmayı hedefliyorduk, bu olaylar iç pazardaki dengeleri de değiştirdi. Bayramda ve sonrasında doluluklar yüzde 90-100’leri bulmuştu ancak olayların hemen ardından yüzde 65’lere inmiş oldu, ki bu anlık reaksiyonun sonucu…  Okulların açıldığı tarihe kadar olan sürece dair ciddi beklentiler ve planlamalar vardı. Ancak şu anda o döneme dair ciddi şekilde rezervasyon iptali almış durumdayız… 


‘’AĞUSTOS SONUNDA PEK ÇOK TESİS KAPANACAK’’

Zaten olayların etkisinden dolayı Avrupa’dan çok az rezervasyon geliyordu, onlar da yok denecek sayılara düştü. Avrupa'da iptallerin düşük kalmasının sebebi hem Avrupa’da rezervasyon iptal sürecinin geçmiş olması hem de Türkiye’nin ve tur operatörlerinin bir takım garantiler vermiş olması. Bizi asıl endişelendiren konu hem iç pazardan hem de Avrupa pazarından beklenen rezervasyonların gelmiyor oluşu. Bu durumun böyle devam etmesi halinde özellikle ağustos sonundan itibaren tesislerin kapanma durumu olacak. Birçok tesis Kurban Bayramı’na kalmayabilir. Çünkü tesislerin açık olması demek, pek çok maliyetin devreye girmesi demek… Tesislerin erken kapanmasının da 2017 sezonu için pek çok olumsuz etkisi olacak. Potansiyel tur operatörleri ile var olan ilişkileri sürdürmek gerek ancak şu an bunu karşılayabilecek durumda değiliz.

‘’ÜLKE NORMALLEŞİRSE TURİZM ÇOK HIZLI TOPARLANIR’’

Şu anda hükümetten bir beklenti içine girmenin anlamsız olacağını düşünüyorum, çünkü devlet hala darbenin yansımaları ile mücadele ediyor. Hala bazı konularda soru işaretleri var, o yüzden bu süreçte bakanlık ya da hükümetin bu soruna odaklanabileceğini düşünmüyorum. Sektör olarak beklentimiz ülkemizdeki sorunların bir an önce çözülmesi ve 2017’ye hazırlanmaya başlayabilmemiz. 2016 için artık bir beklentimiz yok, şu an böyle bir beklentiye sahip olmak hayalcilik olur. 2017 yılının iyi geçmesi ise genel durumun normalleşmesine bağlı. Turistlerin şu an gelmeme sebebi bizim hizmetimizde bir sıkıntı olmasından ya da ticari hatalar yapmamızdan kaynaklanmıyor. Uluslararası siyaset ve ülkemizdeki ekstra durumlar insanları korkutuyor. Bu konularda belirgin bir ilerleme olur ve insanların can güvenliğini tehdit eden durumlar ortadan kalkarsa turizmin çok hızlı toparlayabileceğine inanıyorum. 

Bugünkü koşullar devam ederse 2017’nin çok farklı olmasını beklemek de hayal olur. İhtiyacımız olan ülkenin normalleşmesi…

KAPTİD Başkanı Yakup Dinler
OTELLER KAPILARINI KAPATIYOR


Kapadokya, Antalya ve İstanbul’a bağımlı bir destinasyon. Bu yıl yaşananlardan ötürü doluluklarda zaten ciddi bir düşüş vardı. Bayram süresince ciddi bir toparlanma olsa da, sonrasında ortalama doluluklar yüzde 25’lere geriledi. 

‘’YURT DIŞINDAN HİÇ REZERVASYON ALAMIYORUZ, DOLULUKLAR YÜZDE 15-20’’

Atatürk Havalimanı saldırısında ise dibe vurduk ve çok ciddi iptaller aldık. Darbe girişimi akabinde ise dış dünyada oluşan algı sonucu yurt dışından tek bir rezervasyon dahi alamıyoruz. Yerli turistlerden ise tek tük rezervasyon geliyor. Şu anda Kapadokya’da hiçbir otelin yüzde 15-20’nin üzerinde doluluğa sahip olduğunu düşünmüyorum. Bugün aldığımız bilgilere göre aralarında büyük bir otelin de olduğu pek çok otel kapılarını kapatma kararı almış durumda. 
 
Ülkemizde patlayan her bir bombadan sonra mutlaka 2 haftalık durgunluk süreci oluyor, sonra canlanmaya başlıyordu. Ancak şu anki durum daha farklı. Ülkede bir darbe girişimi oldu, olağanüstü hal ilan edildi. Aynı olağanüstü hal Fransa’da da var ancak yabancı basında Türkiye’ye dönük farklı bir algının propagandası yapılıyor. Bunun da çok etkisi oluyor. Biz iptal etmek isteyenlere ‘iptal ederiz ama ülkemiz güvenli, havalimanı açık, uçuşlar normal’ diyoruz. Ancak şu ana dek hiçbir misafirimizden olumlu dönüş alamadık…
 
‘’DESTEK GELMEZSE DURUM DAHA DA KÖTÜLEŞECEK’’

Sektör olarak sene başından beri hükümetten beklentilerimizi dile getiriyoruz, bu beklentiler değişmiş değil. Kapadokya olarak istihdam desteğinden, prim desteklerinden mahrum kaldık ve bu bölgemizdeki istihdamı ciddi şekilde etkiliyor. Kesin bir sayı vermek mümkün değil ancak kendi adıma konuşabilirim. Ben işletmelerimde yüzde 10-15 oranında küçülmeye gitmek durumunda kaldım ve birçok firmanın en az bu oranlarda küçülmeye gittiğini tahmin ediyorum. Sektör tarihinde ilk defa bazı firmaların çalışanlarına zam yapmadığını da biliyorum. Ekonomi çarkını çevirmemiz için istihdam yaratmamız gerekiyor. Bunlar sağlanamazsa durumun hiç de iç açıcı olmayacağını düşünüyorum.. 

TÜROB Başkanı timur Bayındır
REZERVASYONLAR DURDU, BEKLEMEDEYİZ


Şu anda neredeyse hiç yeni rezervasyon almıyoruz. Mevcut rezervasyonlarda da bazı iptaller var. Zaten Atatürk Havalimanı saldırısı İstanbul’u son yaşananlardan daha çok etkilemişti, bu olaylar da üstüne sosu oldu. 

Şu anda sağlıklı veriler paylaşmak için çok erken, durumun yatışmasını beklemek gerekiyor. İçinde bulunduğumuz durumda hiç kimseden bir şey bekleyemeyiz, önce bazı şeyler netleşecek ki planlamalar yapabilelim… 

GETOB Başkanı Bülent Bülbüloğlu
2 SENEDİR BAŞIMIZA GELMEYEN KALMADI



Bayram sürecinde iç pazarın hareketlenmesiyle doluluklarda yükselme olmuştu, hatta bayramda tüm Türkiye gibi Marmaris de doldu. Ancak bu hain saldırıyla beraber iç pazardaki yoğunluğun tamamını kaybettik. Kamu çalışanlarının geri çekilmesiyle beraber iç pazar hareketimiz neredeyse durdu. O günden beri yurt dışından da neredeyse hiç rezervasyon alamıyoruz. Dış pazar zaten zayıftı, şimdi durmuş vaziyette. Hem mevcut misafirlerimizden çıkış yapanlar oldu, hem de tur operatörlerinden ağustos ve eylüle yönelik iptaller aldık. Çok fazla olmasa da iptaller hala devam ediyor.
 
Ancak şu an sektörden önce vatanın bütünlüğünü önemsiyoruz, önce bunu korumamız lazım… Hiç beklemediğimiz bir şey yaşadık.  2 senedir turizmciler olarak başımıza gelmeyen daha ne kaldı bilmiyorum. Bu durum bizi çok ciddi etkiliyor. Zaten kötü giden süreç daha da hızlandı, yapabileceğimiz bir şey de yok, normalleşmeyi bekliyoruz…

''DOLULUKLAR YÜZDE 50'LERDE, AĞUSTOS VE EYLÜL ÇOK ZAYIF''

Marmaris’te Cumhurbaşkanımıza yapılan hain saldırı ekstra olarak sıkıntı yarattı. Şu anda bölgede 500’ün üzerinde Özel Harekat polisi, helikopterler ve diğer araçlarla otele saldıran kaçakları arıyor. Bu durum hem bizi, hem yerel halkı hem de turistleri tedirgin ediyor… 

Doluluklar şu anda iyi tesislerde yüzde 50-60 bandında seyrediyor Ancak ağustos ve eylül ayları şu anda çok çok zayıf durumda. Şu anda rezervasyon alamıyoruz ancak durum iyileşmeye devam ederse 10-15 gün içerisinde yurt dışından rezervasyon almaya başlayacağımıza inanıyorum.

Bölgemizdeki tesislerin çok büyük bir kısmı ekim ayının başında kapılarını kapatacak. Rezervasyonlar yok denecek kadar az ve yurt dışındaki operatörler planlarını bu yönde yapmışlar. 

Çok fazla sıkıntımız var ve devletimizden beklentimiz yüksek. Ancak bugünkü şartlarda önceliğimiz devletimizin vatan bütünlüğünü sağlamak. Şu ara zararımızı ikinci plana bıraktık. Her şey yerine otursun, önümüdeki hafta herhalde hükümetimiz sektörümüzle ilgili bir planlama yapacaktır.
 
KETOB Başkanı Tayyar Gül
RUSYA’NIN AÇILMIŞ OLMASI SORUNLARIN ÇÖZÜLDÜĞÜ ANLAMINA GELMİYOR


Kemer bölgesinde hazirandaki durağan tablo bayram süreciyle birlikte tam tersine döndü, bayramdan sonra da güzel bir şekilde devam etti. Son dönemde Rusya ile yaşanan olumlu gelişmelerle birlikte yukarı doğru bir ivme kazanmıştık. İç pazarla birlikte Rusya dışındaki yurt dışı pazarlarında da hareket başlamıştı. Ta ki bu üzücü durum söz konusu olana kadar. 1 hafta içinde tekrar başa döndük. Darbe girişimiyle birlikte 2-3 günlük bir duraksama dönemi yaşadık. Özellikle iç pazarda devlet memurlarının iptalleriyle başlayan süreçte, yurt dışından da çok yüksek oranlı olmasa da bazı iptaller yaşadık. 
 
‘’SON BİRKAÇ GÜNDÜR REZERVASYON ALMAYA BAŞLADIK’’

Bugün itibariyle iptal almıyoruz ve yavaş yavaş yeni rezervasyon almaya başladık. Bölgedeki hareketlilik pek çok pazardan kaynaklanıyor; iç pazar, Macaristan, Bosna Hersek ve Rusya. İran pazarıyla ilgili çok güzel talepler geliyordu ancak uçuşların iptal olmasının ardından bizim için çok önemli bir pazar haline gelen İran’dan herhangi bir talep alamıyoruz. Bununla ilgili bir an önce olumlu bir gelişme yaşanmasını bekliyoruz.
 
‘’KEMER’DE SEZONUN NASIL KAPANACAĞI RUSYA’YA BAĞLI’’

Ülkemize dönük tarifeli seferler bugün başladı. Önümüzdeki günlerde charterlarla ilgili de güzel gelişmeler bekliyoruz. Kemer’de şu an her şey Rusya’ya bağlı. Rusya’daki olumlu ya da olumsuz gelişmeler sezonun ne kadar uzayacağını gösterecek. Charterlar başlar, Mısır kapalı kalmaya devam ederse sezon uzar. 

Sektör olarak Bakanlıktan beklentilerimizi her toplantıda dile getiriyoruz ve bunlar hala geçerli. Turizmin sezon başından beri yaşadığı kriz Rusya’dan seferlerin başlaması ile sona ermeyecek. Böyle düşünmek büyük bir hata olur, sektörün hala desteğe ihtiyacı var. Çünkü çok kötü bir kış dönemi ve yaz sezonu geçirdik. Oluşan zararlar 1-2 ayda kapatılacak gibi değil. İstihdam ve sigorta primlerinde desteğe ihtiyacımız var ayrıca sektör olarak kullanmış olduğumuz krediler yapılandırılmamalı, ötelenmeli. 2017’nin nasıl geçeceğini önümüzdeki günlerde tüm bu başlıklarda yaşananlar gösterecek…

 
 


Bu Haber 22.07.2016 - 17:37:20 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.