Turizm gelirlerini yüzde 99 doğru hesaplamak için ne yapmak gerekiyor?

Turizm gelirlerini yüzde 99 doğru hesaplamak için ne yapmak gerekiyor?
Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği (TYD) Başkanı Turgut Gür, TÜİK’in yeni hesaplama yöntemiyle açıkladığı yeni turizm gelirlerinin yüzde 90 oranında gerçeği yansıttığını ifade etti. Gür, daha doğru bir hesaplama için ise "turizm gelirleri sepeti" oluşturulması gerektiğini ifade etti.


TurizmGüncel

TÜİK’in turizm gelirleri hesaplama yönteminde değişikliğe giderek, marina, ulaşım ve GSM dolaşım harcamalarını da turizm gelirlerine dahil etmesiyle 2012 turizm gelirleri bir anda yaklaşık 6 milyar dolar artarak 23,4 milyar dolardan 29,3 milyar dolara yükseldi. Konuyu TurizmGüncel’e değerlendiren TYD Başkanı Turgut Gür, yeni hesaplama yöntemiyle elde edilen verilerin yüzde 90 oranında gerçeği yansıttığını belirterek, yüzde 99 gerçeği yansıtan bir turizm geliri hesaplaması için yapılması gereken çalışmalarla ilgili şunları kaydetti:

YENİ HESAPLAMA İLE GELİRLER YÜZDE 90 DOĞRU HESAPLANDI

"Daha önceden TÜİK, 28 soruluk bir anketle gümrük kapılarında çocuklara yaptırdığı anketlerle turizm gelirlerini hesaplamaya çalışıyordu. Biz bu yöntemle ülkenin gerçek turizm gelirlerinin belirlenemeyeceğini söylüyorduk. Konuyla ilgili olarak sayın Ertuğrul Günay’ın da ciddi girişimleri oldu. Yeni hesaplama yöntemiyle ülkenin gerçek turizm gelirleri yüzde 90 oranında doğru hesaplandı."

TURİZM GELİRLERİ SEPETİ OLUŞTURULMALI
 
"Turizm gelirlerinin yüzde 99 oranında doğru hesaplanabilmesi için, öncelikle bir turizm gelirleri sepeti oluşturmak ve gelir hesabında kullanılan her kalem bu sepete doğru bir şekilde yansıtılırsa daha gerçekçi bir hesaplama yapabiliriz. TÜİK’in yeni gelir hesaplama yöntemine geçmesi ile birlikte bu konunun üzerine daha fazla gidileceğini düşünüyorum. Gerek Bakanlık, gerekse TÜİK, bu konu ile ilgili daha ileri çalışmalar yapacaklardır."

NET HATA NOKSAN PAYININ BÜYÜK KISMI TURİZM GELİRİ

"Merkez Bankası’nın açıkladığı Ödemeler Dengesi Raporu’nda ortaya çıkan 12 milyar dolarlık net hata noksan payının büyük bölümünün turizm gelirleri olduğunu düşünüyorum. Türkiye’de turizm, 55 sektörü harekete geçiren ve cari açık üzerinde büyük etkisi olan bir sektör. Bu anlamda ülkenin turizm gelirlerinin doğru hesaplanması son derece önemli."
 


Bu Haber 14.02.2013 - 15:17:32 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Mazlum KATI 07.07.2016 - 12:42

    1983 oncesi uygulamasina tekrar dönüş yapılırsa vergi kaçağına önlenmış olur.

  • Zafer Cengiz 14.02.2013 - 09:48

    Turizmin sadece dış döviz gelirlerinden ibaret olmadığı ve iç turizme de paralel oluşan çok yönlü ticaret paralelinde, bilinen hacimlerin 35 kat ötesinde geniş etkileri olduğunun altını çizmenin zamanı artık gelmedi mi Sn.Başkanım...? Bu durum makro ekonomik açıdan idrak edildiği takdirde, Milli Gelirde 10 düzeyinde katkısı olan turizme, elbette çok farklı bakılacak ve belki de artık üvey evlat muamelesi bile yapılmasından vaz geçilerek, gerçek tahtına oturtulacaktır... Ne dersiniz...?

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.