Turizm çalışanları da zorda

Turizm çalışanları da zorda
Sabah Gazetesi yazarı Faruk Erdem, bugünkü 'Turizm çalışanlarına işsizlik maaşı' başlıklı yazısında, turizm çalışanlarının sıkıntılarını ve işşizlik maaşı ve kıdem tazminatı hakkı kazanmaları için yapılması gerekenleri yazdı.


İşte Faruk Erdem'in yazısının ilgili kısmı:

Turizm sektöründe çalışanların birçoğu sezon bitimi işten ayrılıyor. Mevsimlik çalışanlar işsizlik maaşı, ihbar ve kıdem tazminatından mahrum kalıyor. Peki bunları almanın yolu var mı?

Bu yıl turizm sektörü zor bir dönemden geçiyor. Özellikle Rus turist sayısındaki azalış İran ve diğer Ortadoğu ülkelerinden gelenlerle kapatılmaya çalışılıyor. Sektördeki sıkıntı, haliyle çalışanlara da yansıdığı için istihdam artışı geçen yıllara göre bir miktar yavaşladı. Tüm mevsimlikler gibi turizm çalışanları da belli dönemde iş sahibi oluyor ve sezon bitiminde de büyük kısmı "işsiz" kalıyor. Biliyorsunuz işten ayrılanların kıdem tazminatı, ihbar ve işsizlik maaşı gibi hakları var. Fakat bu durum mevsimlik işçilerde biraz farklı uygulanıyor…

ÜCRETSİZ İZİN GİBİ…

Turizm çalışanları sezonluk olduğu için 'belli süreli' sözleşmelerle çalışıyor. Bu sürenin bitiminde iş akitlerinin feshedilmesiyle işsiz maaşını hak ediyorlar. 4447 Sayılı Kanun'un 51. maddesi bunu düzenliyor. Bu yüzden sözleşme bitiminde mutlaka işsizlik maaşına başvurun. Burada işsizlik maaşının diğer kuralları da önemli. Son 120 günde primlerinin ödenmesi ve son üç yılda en az 600 gün sigortalı olup işsizlik priminin de yatırılmış olması şartı var. Turizm çalışanlarının elini kolunu bağlayan durum ise sözleşmenin askıya alınması. Genelde iş sözleşmeleri belli süreli yapılsa da, sezon bitiminde sözleşme askıya alınıyor. Bir nevi 'ücretsiz izne' ayırma durumu oluyor. Dolayısıyla bu durum çalışanın işsizlik maaşı almasını engelliyor. Sözleşme askıya alındığında yeni sezonda işçinin tekrar işe başlaması gerekiyor.

TAZMİNAT NASIL HESAPLANIR?

Kıdem tazminatı da yine belli sürelilerde sıkıntıya yol açıyor. Bir yıl kuralı bulunduğu için daha kısa süre çalışanlar kıdem tazminatı alamıyor. Yani tek sezonluk bir sözleşme yapanlar maalesef bu haktan yararlanamıyor. Yalnız Yargıtay'ın bazı kararları gereği toplamda bir yılı geçenlerin kıdem tazminatı alabildiği görülüyor. Yani üç sezon anlaşan bir işçi toplamda 15 ay çalıştığı için bir yılı geçip kıdem tazminatı alabiliyor. Böyle bir durumda peş peşe sözleşme yenilendiği için çalışan süresiz sözleşmesi olan işçiler gibi değerlendiriliyor.

SORUNLARI NELER?

*Bir kısmının hiç sigortası yapılmıyor.

*Sezonluk sigortalarda prim az yatırıldığı için çalışan emeklilik için yeterli süre kazanamıyor.

*Çalışma saatleri genelde yasanın emrettiğinden daha çok olmasına rağmen mesai alamıyorlar.

*Dinlenme saatleri de yasaya uygun olmuyor.

*Kıdem ve tazminat alamıyorlar.

*Belli şartlarda işsizlik maaşı da verilmiyor.

*1 seneyi dolduramadıklarından yıllık izin hakları olmuyor.

Faruk Erdem'in yazısının tamamını okumak için tıklayınız.



Bu Haber 01.08.2015 - 08:48:45 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.