Turizm alternatif arıyor: Bakanlıktan gurbetçilere dönük kampanya

Turizm alternatif arıyor: Bakanlıktan gurbetçilere dönük kampanya
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Rus turistlerden oluşacak açığı kapatmak için gurbetçi vatandaşlara yöneliyor. Bakanlık, Tüklerin yoğun olarak yaşadığı ülkelerde 'Bu yıl tatile Türkiye'ye' sloganıyla kampanya başlatacak.


En önemli turizm pazarı olan Rusya ile yaşanan uçak krizinin etkilerini telafi etmek isteyen Türkiye, alternatif pazarlar arasına gurbetçi Türkleri de ekliyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Rusya pazarına alternatif olarak EXPO 2016'dan sonra yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarına yönelik bir dizi çalışma başlatacağı öğrenildi. 

PUTİN'İN 'SOÇİ'YE GİDİN' HAMLESİNE KARŞILIK MI?
 
Sabah'tan Talat Öztuzsuz'un haberine göre, bu amaçla Almanya başta olmak üzere Türklerin yoğunlukta yaşadığı Avrupa ülkelerinde 'Bu yıl tatile Türkiye'ye' sloganıyla tanıtım atağı gerçekleştirilecek. Tanıtımların yurt dışındaki 5 milyonu aşkın Türk vatandaşının, yaklaşık 4 milyonunun yaşadığı Batı Avrupa ülkeleri, 300 bininin yaşadığı Kuzey Amerika, 200 bininin yaşadığı Orta Doğu ve 150 bininin yaşadığı Avustralya'da yapılacağı ifade edildi. Tanıtım faaliyetinin ağırlığını ise Almanya, Fransa, Hollanda, Avusturya, Belçika, İsveç, İngiltere, Danimarka, İsviçre, Rusya, ABD, Kanada, Avustralya, Norveç, İtalya, Finlandiya, Polonya, İspanya, Romanya, Macaristan gibi ülkeler oluşturacak. Kampanyadaki asıl hedefin Rusya lideri Vladimir Putin'in vatandaşlarına "Tatile Türkiye'ye değil Soçi'ye gidin" çağrısına cevap niteliği taşıyacağı da vurgulandı. Gurbetçilerin bu çağrıya, "Ben tatile bu yıl Antalya'ya gidiyorum" cevabı vermeleri halinde Putin'e iyi bir cevap verilmiş olacağı belirtiliyor. 
 
THY'DEN DİREKT UÇAK SEFERİ 

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın yurt dışında yaşayan Türklere yönelik kampanyanın devreye girmesiyle birlikte Türk Hava Yolları'nın da elini taşın altına koyması için yeni bir çalışma yapacağı ortaya çıktı. THY'nin başta Avrupa ülkeleri olmak üzere Körfez ülkeleri ve Uzakdoğu'dan Antalya'ya direkt uçak seferleri başlatacağı ifade ediliyor. Projeyi desteklediklerini belirten Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, özellikle Avrupa'da yaşayan Türklerin turizm için çok önemli bir potansiyel olduğunun altını çizerek, "Her yıl milyonlarca soydaşımız Türkiye'ye akrabalarını görmeye geliyor. Bu soydaşlarımızı tatil için de Türkiye'ye çekmeliyiz" dedi. 
 
'YURT DIŞINDA YAŞAYAN TANINMIŞ TÜRKLER KAMPANYAYA DAHİL OLMALI'

Yapılacak tanıtım kampanyalarıyla ilgili de fikirlerini paylaşan Ayık, "Yurt dışında başarılı olmuş isimleri kampanyalarımızda kullanabiliriz. Mesela Mesut Özil, Hakan Çalhanoğlu gibi futbol dünyasının yada Fatih Akın gibi sinema dünyasının yakından tanıdığı isimlerin yapacağı Antalya davetinin anlamı farklı olur" diye konuştu. 
 
'DERNEKLER UNUTULMASIN'

Osman Ayık ayrıca yurt dışındaki hemşeri derneklerini de tanıtımda aktif olarak kullanmayı teklif ederek, "Yurt dışında Türklerin bir araya geldiği yapıları harekete geçirmek gerekiyor. Yurt dışında yaşayan soydaşlarımızın gelir düzeyi artıyor ve tatil anlayışları da oluşuyor. Henüz tatil planı yapmamış olan soydaşlarımızı, tatil için Türkiye'ye çekebiliriz" şeklinde konuştu. 
 
100 GURBETÇİ 135 TURİSTE BEDEL

Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı turizm istatistikleri, yurt dışında yaşayan Türklerin tatilde, yabancı turistlerden daha fazla harcadığını da ortaya koydu. Buna göre 2015 yılında yabancıların ortalama turizm harcaması 715 dolar seviyesinde olurken, bu oran yurt dışında ikamet eden Türklerde 970 dolara ulaştı. Aradaki kişi başı fark 255 doları, yani 750 TL'yi aştı. Bir başka deyişle Türkiye'ye gelen 100 gurbetçi, yaklaşık 135 yabancı turist kadar harcıyor. 2015 yılında turizm gelirinin yüzde 81.3'ü yabancı ziyaretçilerden, yüzde 18.7'si ise yurt dışında ikamet eden vatandaş ziyaretçilerden elde edildi. 



Bu Haber 10.02.2016 - 12:00:30 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.