Turistler Tunus'u terk ediyor, rezervasyon iptalleri zirvede

Turistler Tunus'u terk ediyor, rezervasyon iptalleri zirvede
Tunus’un Sousse kentindeki Riu Imperial Marhaba Oteli’nin plajında gerçekleşen ve saldırganla beraber 39 kişinin öldüğü terör eyleminin ardından dehşet anlarının ayrıntıları ortaya çıkmaya başladı.


Tunus’taki saldırıyı da 27 kişinin öldüğü Kuveyt’teki Şii camisine yönelik saldırıyı olduğu gibi IŞİD üstlendi. Terör örgütü, hedef alınan oteli ise ‘genelev’ olarak niteledi. Saldırıyı gerçekleştiren Seyfeddin Yakubi’nin kod adının Ebu Yahya el-Kayravani olduğu açıklandı. Yakubi’nin Kayravan kentindeki üniversitede öğrenci olduğu ortaya çıktı. Tunus Başbakanı Habib Essid, “Derslerine her zaman iştirak eden iyi bir öğrenciymiş” açıklamasını yaptı.

ÖZELLİKLE AVRUPALILARI HEDEF ALDI, TUNUSLULARI VURMADI

Katliamdan sağ çıkan görgü tanıklarının ifadelerine göre 23 yaşındaki Seyfeddin Yakubi adlı terörist, plaja jetskiyle geldi. Tatilci gibi gözüken Yakubi, güneşlenenlerle şakalaşıp gülüştü. Yanında plaj şemsiyesi taşıyan Yakubi, daha sonra bu şemsiyenin içinde sakladığı kalaşnikofu çıkarıp etrafa kurşun yağdırmaya başladı.

Bir görgü tanığı, teröristin özellikle İngiliz ve Fransız turistleri hedef aldığını anlattı.

Riu Imperial Marhaba adlı otelde çalışan garsonlardan biri, teröristin sadece yabancıları hedef aldığını kaydetti. 

Yaralıların tedavileri ise Tunus’ta sürüyor.

ÖLENLERİN ÇOĞU İNGİLİZ

Saldırıda ölenlerin çoğunun İngiliz olduğu açıklandı. Öldürülen 38 kişiden kimliği tespit edilenler arasında 15 İngiliz, 1 Alman, 1 Belçikalı ve 1 İrlandalının yer aldığı ifade edildi.

İngiltere yetkilileri, hayatını kaybeden İngiliz sayısının 23'ü bulabileceğini, bu kaybın İngiltere tarihindeki en büyük terör kayıplarından biri olduğunu açıkladı.

TURİSTLER ANLATIYOR

Tunus’taki saldırıdan sonra yaşananlara dair hikayeler de ortaya çıkmaya başladı. Matthew James isimli İngiliz’in nişanlısı Saera Wilson’ı korumak için kurşunlara siper olduğu belirtiliyor. Wilson’ın yaptığı açıklamaya göre üç kurşunla yaralanan James, kendisine ‘gitmesini ve çocuklarına onları çok sevdiğini söylemesini’ istedi. Wilson bir otel odasına saklandı ve James’i sahilde bir şezlongun altında bıraktı. Cesur adamın sağ kurtulanlar arasında olduğunun ortaya çıkmasıyla aile büyük sevinç yaşadı.

22 yaşındaki Tom Richards ise, ailecek havuz kenarında olduklarını, teröristin gözleri önünde iki kişiyi vurduğunu belirtiyor. Richards, annesiyle birlikte son anda havuzun kenarında tuvalete kaçarak kurtulmuş. 22 yaşındaki Richards, saldırganla göz göze geldiklerini belirtirken, “O anda öldüğümü düşündüm” dedi. Ancak daha sonra saldırganın onları vurmadığını ve bir şekilde kaçmalarına izin verdiğini belirten Richards, “Neden bize izin verdi bilmiyorum. Önüne çıkan herkesi öldürüyordu” sözleriyle yaşadığı şoku dile getirdi.

50 yaşındaki iki çocuk annesi İngiliz Lorna Carty ise, kocasının kalp ameliyatı sonrası rahatlamak için gittiği tatilin son gününde, güneşin tadını çıkarmak amacıyla indiği sahilde öldürüldü. Eşi o sırada sahilde bulunmadığı için kurtulmayı başardı.
 
REZERVASYON İPTALLERİ ZİRVEDE

Avrupa’ya yakın olduğu için orta ve alt gelirli Avrupalılar tarafından tercih edilen Tunus’ta önceki gün iki otele IŞİD saldırısı sonrasında rezervasyon iptalleri tavan yaptı. Belçika’da havalanan Jetairfly havayolu şirketine ait uçak önceki gün Tunus’a tamamı turistlerden oluşan kafileyi götürürken saldırı meydana geldi. Saldırı haberini alan hava yolu şirketi, Sardunya semalarında u dönüşü yaparak geri döndü. Twitter’dan gerçekleştirilen 2’inci açıklamada, şirketin Tunus’a uçuşları askıya aldığı belirtildi.

Yolcularını geri getirmek için 10 uçak yollayan Thomson'un ardından, ana firma  TUI,  15 Eylül'e kadar tatil rezervasyonu olan müşterilerinin ücretsiz iptal ya da değişikliğe gidebileceğini açıkladı.

Thomas Cook, 24 Temmuz'a kadar olan tarihlere rezervasyonu bulunan yolcuların ücretsiz iptal ya da değişikliğe gidebileceğini duyurdu.

Saldırının gerçekleştiği Sousse kentinde bulunan 5 yıldızlı Riu Imperial Marhaba otelinde tüm yaz sezonu için yapılan rezervasyonların tamamının saldırı sonrasında iptal edildiği bildirildi. (Milliyet-Hürriyet)




Bu Haber 28.06.2015 - 10:37:26 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.