'Tüm yıla yayılmış bir 'son dakika' paniğini düşünmek bile istemiyorum'

'Tüm yıla yayılmış bir 'son dakika' paniğini düşünmek bile istemiyorum'
Sentido Zeynep Golf Resort Genel Müdürü ve AKTOB Yönetim Kurulu Üyesi Adnan Soyaslan, 2015 sezonuna dair değerlendirmelerde bulundu. Bu yıl ciddi bir son dakika paniği yaşanacağını kaydeden Soyaslan, Ruaya'daki erken rezervasyon kayıplarının son dakika satışları ile telafisinin zor olduğunu söyledi. Soyaslan ayrıca, kaliteyi düşürerek kriz zamanında otele gelen müşterinin cezalandırılmaması gerektiğini de ifade etti.


Savaş Daş - TurizmGüncel

Rusya'da yaşanan krizin boyutlarını anlamak için erken rezervasyon rakamlarına bakmak gerektiğini belirten Adnan Soyaslan, "5 – 6 yıldır sürekli artan ve neredeyse Avrupa'daki seviyelere ulaşan Rusya'daki erken rezervasyonlarda yüzde 70 – 80 oranında düşüş var. Bunu hem tesislerimize gelen rezervasyonlardan hem de acentelerle yaptığımız görüşmelerle teyit ediyoruz" dedi.

Rusya pazaının son dakikaya kalmasından dolayı ciddi bir panik yaşanacağını kaydeden Soyaslan, şu değerlendirmeyi yapıyor:

ORTAYA ÇIKACAK PANİĞİ DÜŞÜNMEK BİLE İSTEMİYORUM

"Son dakikaya kalacağı anlaşılan Rusya'da gerekli sabrı gösterip gösteremeyeceğimiz çok önemli. Ancak, diyelim fiyatları çok fazla düşürmedik, son ana kadar bekledik. Böyle bir durumda yaşanacak son dakika paniğini düşünebiliyor musunuz? Dönemsel olarak yaşadığımız bu sorunun bütün bir sezona sirayet ettiğini düşündüğümüz zaman, ortaya çıkacak paniği ben düşünmek bile istemiyorum. Dolayısıyla şu anda herkes kendine göre tedbirlerini almış durumda. İşin realitesi şu: Geçen yılki oda fiyatlarının ve şu anda verdiğimiz fiyatların rublenin kaybıyla birlikte geldiği nokta belli. Rus halkı bu fiyat farkını henüz anlayabilmiş değil."

Soyaslan, fiyatlarda ortaya çıkacak değişim karşısında Rus tüketicinin tutumu konusunda ise şu öngörüde bulunuyor:

ALGIYI ZORLAYACAK FİYAT ARALIĞINA DİKKAT ETMEK LAZIM

"Ruble belli bir noktaya oturdu gibi. Geçen yılki fiyatlarınız, örneğin, 100 ruble ise bu seneki fiyatınızın 115 – 120 rubleye kadar zamlanması Rusların algısını zorlamaz. Ancak fiyat 160 – 200 rubleye çıkmışsa, bunu algılamakta güçlük çekebilirler. Ancak 'şu ana kadar yaşanan kayıp sezon içinde telafi edilebilir mi' diye sorarsanız, açıkçası ben bunu biraz zor bir ihtimal olarak görüyorum."

Kendi otellerindeki müşteri profilinin yüzde 40 oranında Ruslardan oluştuğunu söyleyen Adnan Soyaslan, bu yıl bu oranı daha da aşağı çekmeyi hedeflediklerini belirtti.

SEÇİMDEN SONRA ZAM YAĞMURU OLACAK

Otellerin maliyetlerinin giderek yüskeldiğinin altını çizen Soyaslan, "Seçim dönemine kadar belli oranda zamların geleceği, seçime kadar tutulacağı ve seçimden sonra çok ciddi zamların yapılacağı konusunda herkesin ortak bir beklentisi var. 2015 yılında otellerdeki enflasyon yüzde 15'in altına düşmez. Yani maliyetlerimiz iki kat artacak" değerlendirmesini yaptı.

BİR İKİ SENE PARA KAYBETMEYİ GÖZE ALMAK LAZIM

Rusya'nın yıllardır Türkiye'nin elini güçlendirdiğini ve alternatif oluşturduğunu kaydeden Soyaslan, bir iki sene para kaybetmeyi göze almak gerektiğini söyledi. Soyaslan, "Burada önemli olan tur operatörlerinin ayakta kalması. Onlar yok olursa bizim de var olmamız mümkün değil" dedi.

AVRUPALI TUR OPERATÖRLERİNE DE DESTEK SAĞLANMALI

11 ülkedeki uçak şirketlerine ve tur operatörlerine sağlanacak desteğin Avrupalı tur operatörlerine sağlanmaması gerektiğini belirten Soyaslan, değerlendirmesine şöyle devam etti:

"Avrupa'da kriz olmaması Avrupalı tur operatörlerinin suçu değil. Böyle bir dönemde, kriz olan noktayla birlikte, kriz olmayan noktaya da destek vermeliyiz. Kayıpları ancak bu şekilde telafi edebiliriz."

"Oteller böyle zamanlarda maliyetleri düşürme yoluna gidiyor. Kriz zamanlarında bizi tercih eden misafirler ödüllendirilmeli; cezalandırılmamalı. Servis ve hizmet kalitesinde asla düşüş olmamalı."

GEÇEN YIL YÜZDE 6 ARTIŞ DEĞİL, YÜZDE 8 GERİLEME OLDU

“Gerekli tedbirler alınırsa kişi sayısında artış bile yakalanabilir. Ancak asıl düşüş kişi sayısında değil, cirolarda ve gecelemede ortaya çıkacak. Cirolarda yüzde 30 – 35 düşüş olacağını düşünüyorum. Geçtiğimiz yıl Antalya'da yüzde 6 civarında bir ziyaretçi artışı oldu ama bu gecelemeye yansımadı. Çünkü geceleme sayısında ortalama yüzde 12 civarında düşüş var. Geceleme süresi 8.5'ten 7.6'lara geriledi. Bu yüzden geçen yıla yüzde 6 artış değil, yüzde 8 gerileme var gözüyle bakmamız gerekir.”


Bu Haber 09.04.2015 - 19:45:02 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.