Terör mağduru bölgeler dünyaya tanıtılacak

Terör mağduru bölgeler dünyaya tanıtılacak
ONE Derneği, Şanlıurfa, Hatay, Gaziantep ve Kahramanmaraş’ta yer alan tarihi mozaikleri tanıtmak için harekete geçti. Dernek Başkanı Demet Çetindoğan Sabancı, terör olayları ve Suriyeli göçmen sorunlarının ‘Mozaik Yolu’ isimli projelerini hayata geçirme düşüncelerini değiştirmediğini ve Türkiye'nin kültürel miraslarını dünyaya tanıtmak için Kültür ve Turizm Bakanlığı'yla uyumlu çalıştıklarını söyledi.


Yönetim Kurulu Başkanlığını Demet Çetindoğan Sabancı’nın yaptığı ONE Derneği (Ortak Nesiller Entegrasyonu) Şanlıurfa, Hatay, Gaziantep ve Kahramanmaraş’ı kapsayan ‘Mozaik Yolu’ projesini  dünyaya tanıtacak. Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın öncülüğünde yürütülen projeyle Anadolu topraklarındaki mozaiklerin 2 yıl boyunca dünyanın farklı bölgelerinde tanıtılması amaçlanıyor. Hürriyet'ten Elif Ergu'nun haberine göre, ilk büyük tanıtım atağı da 11 Şubat’ta İsviçre’nin dünyaca ünlü kayak merkezi Gstaad’ta gerçekleştirilecek.

ALTIN TOPRAKLAR

Demet Çetindoğan Sabancı, bölgeye “Altın Topraklar” dedi ve Türkiye’nin kültürel miraslarını dünyaya tanıtmak için Kültür ve Turizm Bakanlığı’yla, 4 şehrin Belediye Başkanları’yla uyumlu çalıştıklarını anlattı.  Prof. Dr. Ortaylı’nın belirlediği rotanın ‘Mozaik Yolu’ olarak tanıtımının sponsorluğunu ise Gaziantep kökenli Şölen firması üstlendi. 100 ülkeye ihracat yapan Şölen’in İcra Kurulu Başkanı Elif Çoban, toplantıda “Türkiye’nin dünya çapında markalar çıkarması için ilk önce ülkemizin de markalaşması gerekiyor. Bu toprakların insanı olarak sahip olduğumuz kültürel mirasımızı en iyi şekilde dünyaya tanıtmayı istiyoruz” dedi.

YAĞMACILAR

ONE Derneği Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. İlber Ortaylı, 4 ilde Roma İmparatorluğu’nun en ihtişamlı izlerinin bulunduğunu anlattı.  M.Ö. 4000’li yıllardan günümüze kadar çok sayıda uygarlığa ev sahipliği yapan Hatay, Gaziantep ve Şanlıurfa’da bulunan Mozaik Müzeleri bu rotanın öne çıkan durakları olacak.  Toplantıda Anadolu topraklarından yurtdışına, hatta dünyanın ünlü müzerline kaçırılan eserler de konuşuldu. Prof. Ortaylı, her dönemde yağmacıların ve bu yağmacılardan eser alan zenginlerin olduğunu anlattığı konuşmasında, “Ne yazık ki bazı müzeler de bu işin bir parçası oldular. Topkapı Müzesi müdürlüğü yaparken Metropolitan Müzesi ile her türlü ilişkiyi bu yüzden kesmiştim” dedi.  Ortaylı, Avrupa’da işini çok iyi yapan müzelerin olduğunu ve Mozaik Yolu projesini doğru isimlerle tanıtacaklarını da aktardı.

ÖNCE AVRUPA SONRA AMERİKA

‘Mozaik Yolu’ projesi için 11 Şubat’ta İsviçre Gstaad’ta gerçekleştirilecek tanıtımın ardından Venedik Gugenheim Müzesi’nde de tanıtım yapılacak. 2017’de de Londra Victoria and Albert Museum ve Washington Smithsonian Institute’de tanıtım yapılacak. Demet Çetindoğan Sabancı İsviçre’de gerçekleşecek tanıtım gecesinde yöre yemeklerinin sunulacağını, Mozaik Yolu’nu tanıtan bir video gösterimi yapılacağını söyledi. Tanıtımlarda modacı Özlem Süer’in de bölge kıyafetlerinden esinlenerek hazırladığı mini defileler gerçekleştirilecek.

DÜNYA JET SOSYETESİ TANITIMA KATILACAK

Gstaad’taki tanıtıma; İngiltere Prensesi Michael of Kent, Fransa Prensesi Caroline Murat, İtalya Prensesi  Marie Gabrielle de Savoie , Piyanist Clemence Guerrand, Phebus Publishing House Kurucusu Vera Michalski–Hoffman, Uluslararası Çocuğu Koruma Hareketi Kurucusu Homayra Sellier , Gestaad Müzik festivali Başkanı Denise Elfen, Koleksiyonerler  Ella Cisneros,  Emmanuela de Nora ve Bibi Gritti gibi önemli isimler katılacak.


Bu Haber 06.02.2016 - 09:14:35 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.