Tatilcinin yüzde 15'i seçim için tatilini erteledi

Tatilcinin yüzde 15'i seçim için tatilini erteledi
Türkiye ilk turu 10 Ağustos'ta yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı seçimine kilitlenmişken, The Wall Street Journal Türkiye'nin tur operatörlerinden, havayolu şirketlerinden ve otellerden derlediği bilgilere göre, yaşadığı ilde oy kullanmak için tatilinden fedakarlık eden ve erteleme yoluna giden tatilcilerin oranı yüzde 15'lerde.

 
Cumhurbaşkanı adayları oy oranlarını artırmak için il il gezmeye devam ederken, seçmenin sandık ve tatil arasında yapacağı seçim, seçimin sonucunu da büyük ölçüde etkileyecek. Türkiye'nin en büyük tur operatörlerinden Jolly Tur'un verilerine göre bu yıl 10 Ağustos'ta yapılan rezervasyonlar, bir önceki yıl aynı günden daha yoğun. Yani daha fazla kişi o tarihte tatilde olacak. Ancak 10 Ağustos tarihindeki tatil talebi bir önceki ve bir sonraki günle karşılaştırıldığındaysa, arada yüzde 15'lik bir düşüş göze çarpıyor. Yani seçim günü oteller bir gün önce ve sonrasından yüzde 15 boş olacak gibi görünüyor.

ATLAS JET: KIBRIS'TA DÜŞÜŞ VAR
 
Atlas Jet'in uçak rezervasyonları da buna benzer bir tablo ortaya koyuyor. Atlas Jet'e göre seçim döneminde Bodrum, Dalaman, ve İzmir'e yönelik uçuşlarda doluluk yüzde 65'in altına inmiyor. Bunda dış talebin de etkili olabileceğini ifade eden Atlas Jet yetkilileri daha çok yerli turistin tercih ettiği Kıbrıs yönüne tatil tercihindeyse seçim günlerinde bir azalma olduğunu ifade ediyor. "Normalde bu dönemlerde yüzde 78-80'lerde olan doluluk oranları yüzde 60-65'lere inmiş. Bu seçimin yansıması olabilir" diyorlar.

GLORIA: TÜRK MİSAFİR ORANIMIZ GEÇEN YILDAN DAHA DÜŞÜK
 
3 otelle faaliyet gösteren Gloria Hotel & Resort 10 Ağustos 2013 senesinde konaklayan Türk Misafirlerin sayısı toplam konaklayan misafir sayısına göre oranı % 8 olarak gerçekleştiğini, 10 Ağustos 2014 senesi için şu anki veriler doğrultusunda Türk Misafir sayısı toplam konaklayan Misafir kişi sayısına göre oranının % 5 olduğunu dile getiriyor.
 
24 Ağustos 2013'de Türk Misafirlerin kişi sayısı toplam Misafir kişi sayısına göre oran % 7 olarak gerçekleştiğine dikkat çeken yetkililer 24 Ağustos 2014 günü için şu anki veriler doğrultusunda Türk Misafirlerin kişi sayısı toplam konaklayan Misafir kişi sayısına göre oranı % 5 olduğu dile getiriliyor. Ancak 2014 senesi için rezervasyon akışı halen devam ettiğinden dolayı veriler değişiklik gösterebileceği de vurgulanıyor

CORNELIA: ERKEN REZERVASYONDAN CAYAN YOK
 
Otellerden aldığımız bilgi özellikle erken rezervasyon yaptıranların rezervasyonlarında değişikliğe gitmediği yönünde. Cornelia de Luxe Resort "Bizim erken rezervasyon kapsamında aldığımız rezervasyonlarda herhangi bir iptal veya erteleme olmadı" diyor.
 
Jolly Tur Genel Müdürü Figen Erkan'a göre tatilcinin 10 Ağustos'ta yüzde 15 daha az rezervasyon yaptırmış olması seçimin etkisi. Erkan "Tatilciler seçimi dikkate almış. Bu yıl tatillerini 10 Ağustos'un ucuna takanlar ya da sonra başlayanlar var. Ama tatiline devam edenler de var" diyor.
 
Peki bu durum seçimi nasıl etkiler?

MURAT SARI: KÜÇÜMSENECEK BİR ORAN DEĞİL
 
Konsensus Araştırma Şirketi Genel Müdürü Murat Sarı'ya göre tatil planını değiştiren yüzde 15 küçümsenecek bir oran değil. Özellikle gittiği tatil bölgesini ikinci adres olarak gösterecekler de göz önüne alındığında bu oran oldukça iyi. Adayların ilk açıklandığı dönemde "Ekmeleddin için sandığa gitmem" diyenlerin şimdi tatil tarihi değiştirecek pozisyona gelmesinin önemine dikkat çeken Sarı "Yaptığımız ankete göre 6 Temmuz'da yüzde 60 'Ekmeleddin İhsanoğlu adını hiç duymadım' diyordu. Bu oran 2-3 gün önce biten anketimizde yüzde 20'ye düştü" dedi. Sarı İhsanoğlu'nun oranının yüzde 41'e çıktığını, yüzde 40'ın üzerinde oy alması durumunda seçimin ikinci tura kalabileceğini ifade ederek "Oy oranlarında birkaç puan oynayabilir. Yine de ben Erdoğan ilk turda seçimi alır diye düşünüyorum" diye konuştu.

GÜRSEL TEKİN: BENİM BEKLENTİM YÜZDE 4
 
Muhalefetin beklediği tatil nedeniyle oy kullanmayacak seçmen oranı ise bir hayli düşük.
 
CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin'e göre bu oran yüzde 4'ü aşmayacak. Tekin "Ben bilinçli olduğunu bildiğim seçmenin seçim konusundaki ayarlamaları yaptığını, tatile gidenlerin de orada oy kullanacağını düşünüyorum" diye konuştu. (Wall Street Journal / Ayşegül Akyarlı) 


Bu Haber 25.07.2014 - 10:53:39 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.