Spa ve masaj yönetmeliği gecikiyor, sahte sertifikada patlama var

Spa ve masaj yönetmeliği gecikiyor, sahte sertifikada patlama var
‘İşyeri açma ve çalışma ruhsatlarına ilişkin yönetmelik’ ile SPA merkezlerine tanınan geçiş süresi, 25 Temmuz 2011’de dolacak. Türkiye Masaj Enstitüsü Genel Müdürü Sertaç Ak, yönetmelikle her odaya bir tuvalet şartının getirildiğini hatırlatarak, "Bu madde işletmeleri tam bir çıkmaza soktu. İşletmeler 3 ay sonra kapılarına kilit vurulmasından korkuyor. İlgili bakanlığa dilekçemizi sunduk, gerekli düzenleme sezon açılmadan yapılmalı” dedi.


SPA, masaj ve güzellik salonlarında kaliteyi artırmak için hazırlanan yönetmelik sahte sertifika sayısında patlamaya yol açtı. Masaj elemanlarına 520 saatlik Milli Eğitim Bakanlığı onaylı sertifika zorunluluğu para karşılığı hiçbir eğitim vermeden sertifika satışlarını artırdı.

Türkiye Masaj Enstitüsü Genel Müdürü Sertaç Ak, “Yönetmeliğin işletmeler için tanıdığı süre 3 ay sonra doluyor. Bunu fırsat bilenler 250-500 TL gibi rakamlara hiç eğitim vermeden sertifika satıyorlar. Sektördeki deneyimli elemanların yerini para karşılığı sertifika satın alan kişiler almaya başladı. Daha birkaç gün önce bir sözde masör etik olmayan davranışından ötürü 10 yıl hapisle yargılanmaya başlandı. Sahte sertifikalar bu örnekleri daha da artıracak” diye konuştu.

Yönetmelikle her odaya bir tuvalet şartının da getirildiğini hatırlatan Ak, “Bu madde işletmeleri tam bir çıkmaza soktu. İşletmeler 3 ay sonra kapılarına kilit vurulmasından korkuyor. İlgili bakanlığa dilekçemizi sunduk, gerekli düzenleme sezon açılmadan yapılmalı” ifadelerini kullandı.

YÖNETMELİK DÜZELTİLMEZSE BİNDEN FAZLA İŞLETME KAPANACAK


Antalya Dedeman Otel’de basın toplantısı düzenleyen Türkiye Masaj Enstitüsü Genel Müdürü Sertaç Ak, 27652 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan ‘İşyeri açma ve çalışma ruhsatlarına ilişkin yönetmelik’ ile SPA merkezlerine tanınan geçiş süresinin 25 Temmuz 2011’de dolacağını söyledi.

Yönetmeliğin SPA, Masaj Salonu ve güzellik  merkezi gibi işletmelerde tepeden tırnağa değişiklik öngördüğünü anlatan Ak, “520 saatlik M.E.B onaylı sertifikası olmayan kişilerin masaj yapması yasaklandı. 20 bin kişinin istihdam edildiği sektörde sertifikalı eleman sayısı çok az. Doğal olarak da para karşılığı sertifika satışları ve sahtecilik olayları arttı. İşletmelerin yüzde 90’ı şu an yönetmeliğe uygun değil. Yönetmeliğe uymak için çoğu tesisi yıkıp baştan inşa etmek gerek. Örneğin her odaya bir tuvalet konması isteniyor. 20 odalı bir işletmeye 20 tuvalet koymak sağlığa da uygun değil. Sorun çözülmezse sezonun en hareketli geçeceği temmuz ayında işletmelerin kapısına kilit vurulacak. Zaman daraldıkça çaresiz kalan işletmeler şimdiden yarı fiyatına el değiştirmeye başladı. Sadece Akdeniz sahilinde 500, toplamda ise 2 bin işletmenin baştan dizayn edilmesi gerekiyor. Belirsizlik ortamı yeni yatırımcıları da ürkütüyor” diye konuştu.

Her odaya tuvalet, SPA işletmelerini zora soktu


Masaj tekniklerini uygulayan personel MEB onaylı Genel Masaj eğitimi almış olacak. Kanıtlanmış etkileri dışında etki vaad eden uygulamalar ve reklam yapılamayacak ve sadece üretim izini verilen ürünler kullanılabilecek. Çikolata masajı, Şampanya bakımı gibi uygulamalar tarihe karışacak. Salonlarda; tıp fakültesi mezunu olan biri çalışsa bile tabip yetkisinde olan tıbbi işlemler yapılamayacak. Salonlarda deriye veya deri altına enjeksiyonla müdahalede bulunmak yasaklandı. Solaryum biriminde, bronzlaştırıcı solaryum uygulamaları dışındaki işlemler uygulanamayacak. Güzellik salonlarında, masaj uygulamaları yapılamayacak. Masaj salonlarında 18 altındakiler çalıştırılamayacak ve bu yaşın altında bulunan kişilere hizmet verilemeyecek. Girişte sekretaryada en az 15 m2’lik bir bekleme salonu ve ayrı personel odası bulunacak. Uygulama odaları asgari 6 metrekare olacak ve içerisinde devamlı akar sıcak su, duş kabini, tuvalet ve saç kurutma makinesi olacak. İşletmelerde, yönetmeliğe uygun belgelere sahip Sorumlu Müdür bulunacak. (Habertürk)


Bu Haber 26.04.2011 - 11:34:04 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • yaşar 26.04.2011 - 08:50

    Spa sektörü ile ilgili her konuda sektör hakkında korku tellalığı yapanlara artık dur denilmeli.Sahte sertifika sakızı çiğneyenler ise açtıkları kurslara yeterli ilginin olmaması nedeniyle ağızlarının suyu boşa akanlardır.Özel bir masaj okulunun yöneticisinin ikide bir istanbul dan oturduğu yerden sürekli sektör hakkında ahkam kesmesi artık kabak tadı vermeye başladı.evet eksikler var fakat spa sektörü hızla yeni yönetmenliğe ayak uyduruyor ve uyduracak ve bizler özel okullara kazıklanmayıp resmi kurumlarla işbirliği yaparak sorunlarımızı çözeceğiz.bu tür haberleri yaparken sektördeki gerçek durumu araştırmadan haber yapan site yönetimini kınıyorum

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.