SHGM genelge yayınladı, hava yolu şirketlerinde fiyatlar şeffaflaşacak

SHGM genelge yayınladı, hava yolu şirketlerinde fiyatlar şeffaflaşacak
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, hava yolu bilet ücretlerine tam, şeffaf ve sürekli ulaşımı amaçlayan bir düzenleme yaptı. Düzenlemeyle birlikte tüketicinin, toplam fiyatı ve fiyata dair tüm detayları klayca görebilmesi amaçlanıyor.


Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün düzenlemeye ilişkin genelgesi şöyle:

"5431  sayılı  Sivil  Havacılık Genel  Müdürlüğü  Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun 4 üncü maddesinin (a), (b) ve (p) bentleri gereğince havayolu işletmelerinin bilet rezervasyon, pazarlama, reklam, satış  işlemlerinde müşterilerin bilet tercihlerini daha bilinçli yapabilmesi amacıyla,  havayolu  bilet  ücret  detaylarına tam, şeffaf ve sürekli erişiminin sağlanmasına yönelik düzenleme
yapılmıştır. Bu kapsamda havayolu işletmelerince aşağıdaki usul ve esaslara göre gerekli tedbirler  alınır;

1.
Havayolu  işletmelerinin internet  siteleri  ve çağrı merkezlerinden  yapılan ücret ilanlarında ilk  afişe  edildiği  bölümde bilet  ücreti  tüm  zorunlu  ücretleri  de kapsayarak "her şey dahil bilet ücreti" şeklinde açık olarak belirtilir.

2.
Her şey dâhil bilet ücretinin bölümleri (temel ücret, hizmet bedeli, vergi, harç, yakıt,  güvenlik,  sigorta  vb.  giderlerin  toplamı  veya  detayları)kullanıcının kolaylıkla erişebileceği şekilde ilgili satış kanalında gösterilir

3. Her şey dahil bilet ücretleri hizmet sınıflarına göre (ekonomi, business vb.) ayrı ayrı ilan edilir.

4. Havayolu işletmeleri tarafından yolcuya özel sunulan, ilave ve/veya isteğe bağlı hizmetler  için  alınacak  ücretler  ilgili  satış  kanalında  açık  ve  şüpheye  yer bırakmayacak biçimde açıklanır veya gösterilir. Her şey dahil bilet ücreti üzerine ilave ve/veya isteğe bağlı hizmetler dışında ekleme yapılmaz.

5.
Havayolu işletmeleri bilet ücretlerinin basılı, görsel ve/veya internet ortamındaki tanıtımlarını her şey dahil bilet ücretini esas alarak yaparlar.

6.
Bilet rezervasyon değişiklikleri iptal ve iade kuralları ilgili  kanalda ilan  edilir  ve satın alma işlemleritamamlanmadan önce yolcuya bilgi verilir.

7.
Havayolu  işletmeleri  hizmet  altyapılarını  yayım  tarihinden  itibaren 90 gün içerisinde Genelgeye uyumlu duruma getirirler.  Bu belge 5070 sayılı kanuna göre elektronik imzalıdır. Evrak Kaynak Doğrulama İçin 'http://www.shgm.gov.tr' adresini ziyaret ediniz.

Genel Müdürlük tarafından yapılan denetlemelerde; Genelgeye aykırı durumun tespiti halinde, 2920 sayılı Türk Sivil Havacılık Kanununun ilgili hükümlerine göre idari işlem  uygulanır."


Bu Haber 29.07.2015 - 10:24:44 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.