Sherwood'un patronu: Aile şirketleri turisti daha çok mutlu ediyor

Sherwood'un patronu: Aile şirketleri turisti daha çok mutlu ediyor
Sherwood Otelleri'nin sahibi olan Ceylan İşletme AŞ. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Ali Ceylan TurizmGüncel'e 2011 yılındaki yeni iki otelleri TUI Sensimar Belek Resort & Spa ve Sherwood Dreams Resort'u anlattı.


Eda Özsoy - TurizmGüncel

Hasan Ali Ceylan Sherwood Resorts'un yola çıkış hikayesini ve Sherwood isminin nereden geldiğini şöyle özetledi:

"Her şey babam Şükrü Ceylan ile başlıyor. 1991 yılında ilk kez Antalya'da küçük bir otel açtık. Daha sonra 1999 yılında Göynük'te bir otel açtık. Bu iki otelin de hem arsası, hem inşaatı hem de işletmesi bize aitti. Ardından 2004 yılında Lara'da oteller yapılmaya başlanınca o yıl Sherwood'un inşaatına başladık. 2005'in mayıs ayında otel açıldı. 2009 yılı sonu 2010 yılı başı gibi de Boğazkent'teki iki yeni tesisimize başladık. Biri Sherwood Dreams bir tanesi Sensimar. Sensimar bildiğiniz gibi bir TUI markası."

"Bizim ilk otelimizin ismi Greenwood. Göynük'te Keloğlan mevkiinde bulunuyor. Biz o hikayeye uygun bir isim bulmaya çalıştık ilk olarak. Ancak İngilizce'de Keloğlan ile ilgili hiçbir isim bulamadık. Sonra da bir halk kahramanı üzerinden gidelim dedik. Bize Robin Hood'un hikayesi çekici geldi. Sherwood Ormanı'nın içindeki ağacın ismi olan Greenwood'u kullandık. Sonra Lara'daki otele geçerken Sherwood ismini kullandık. Bu isimle daha iyi ilerleyince Sherwood ile devam ettik." 
 
Ceylan İşletme AŞ. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Ali Ceylan TUI markası Sensimar hakkında şu bilgileri verdi:  

YETİŞKİN KONSEPTİ'NİN DAHA ÇOK TANITILMASI GEREKİYOR
 
"Antalya'da bizden evvel bir tane Sensimar oteli vardı; Sensimar Side. Bizden sonrada Kemer'deki bir otel daha Sensimar oldu. Şu anda Türkiye'de üç tane Sensimar oteli bulunuyor. Sensimar'ın konsepti 16 yaş üzeri misafir kabul edilmesi. Otellerde odalarda üçüncü yatak bulunmuyor. Ya çift ya da tek kişilik konaklama yapılıyor. Animasyonlar çok hafif. Konsept daha çok balayı, çiftler ve tek başına tatil yapan yetişkinler için. 
Bu konsept biraz dayanıklı olmayı gerektiriyor. Özellikle Temmuz - Ağustos aylarında bu tür misafir daha az seyahat ediyor. Bu nedenle bu konsept için bu tür misafirin hareketliliğini artırmak gerekiyor. Mesela Türkiye pazarında böyle ürünler olduğu pek bilinmiyor. Bu ürünlerin iç pazarda tanınması lazım."

"Sensimar 'denizdeki evim' anlamına geliyor. Huzuru vurgulayan bir konsept. Sensimar Belek'in toplam 230 odası var. 4 bin metrekare havuzu var. Kişibaşına düşen havuz açısından bölgenin en büyüğü. Misafirlerin tamamının aynı anda yemek yiyebileceği bir restoran yapısı var. Masa bulamadım sorunu yok. Sürekli bir animasyon gürültüsü, çocuk koşuşturması yok.  İnsanların bu ürünün ne olduğunu görmeleri için denemeleri gerekiyor." 

"Bizim ve TUI'nin hazırladığı balayı paketleri var. Bu tür paketlerin satılabileceği İtalya gibi ülkelerde ciddi tanıtımlar yapıyoruz. Oteli tanıtmak için elimizden geleni yapıyoruz ancak bu tanıtım süreci daha 2- 3 sene sürecek gibi görünüyor. Sensimar asıl tanınması gereken Rusya, Türkiye ve Doğu Avrupa gibi pazarlarda tam olarak tanınmıyor. Bu da bizim için keyifli bir uğraş. Kontrat yapıp misafir ağırlamanın ötesinde pazarlama faaliyetleri yapmak bizim için de ayrı bir mücadele olacak. 2011 yılında açtığımız diğer otel Sherwood Dreams ise bir aile oteli." 



İSTANBUL ODA ARZINA DOYDU

Hasan Ali Ceylan son dönemde destinasyon olarak yükselen İstanbul'da yatırım yapmak konusundaki görüşlerini ise şöyle ifade etti:
 
İ"stanbul şu anda otel yatırımcılarının çoğu için cazip bir yer. Ancak herkes için çekici olan bir yere mi yoksa henüz herkesin gündeminde olmayan bir yere mi gitmek lazım ona bakmak gerekiyor. Ben mesela kendim için İstanbul'da konaklama araştırması yaptığımda bir çok otelin boş olduğunu da gördüm. İstanbul'da yatırım yapmak mantıklı görünüyor ama bizim için ne kadar doğru olu henüz tam karar vermedik. Bence İstanbul arz açısından hemen hemen bir yere geldi. Birkaç sene daha bekleyip İstanbul'un nasıl gittiğini görmek lazım. Belki de Türkiye'de İstanbul'a alternatif şehirler çıkabilir. İstanbul bence artık otel sayısı açısından doyuma ulaştı. Türkiye'de birisinin işi iyi gidiyorsa arkasından hemen 10 kişi daha o işe girişiyor." 

Hasan Ali Ceylan Akdeniz Bölgesi ile ilgili planları hakkında da şunları söyledi:

2013'TEN ÖNCE YENİ YATIRIM YOK

"Bizim Antalya'da otel yapabileceğimiz ve sahibi olduğumuz arsalarımız var. Ancak 2011 yılı Haziran ayında iki otel birden açtığımız için toplamda beşe çıkan tesislerimizin sağlıklı bir şekilde yönetildiğine emin olduktan ve işin finansal açısından geri dönüşlerini belli bir çerçeveye oturttuktan sonra yeni projelere bakmak istiyoruz. Bizim açımızdan 2013'ten önce yeni bir otel inşaatına başlamak mantıklı görünmüyor. Şu anda yatırım maliyetleri de gerçekten çok yüksek. Aynı zamanda yatırım finansmanı açısından da çok pahalı. "

OTELCİLİK GÖRÜNDÜĞÜ KADAR ÇOK KAZANDIRMIYOR

"Biz Türkler biraz amatör ruhla çalışıyoruz. Otel işi karlı görünüyor ama dışarıdan göründüğü kadar karlı bir iş değil. Biz hemen hemen turizmle doğduğumuz için aklımıza gelen yapmaktan hoşlandığımız iş bu. Bu nedenle turizmin dışında keşke şu işi yapsaydık dediğimiz farklı bir iş yok. Turizm için yatay büyümekte fayda olduğunu düşünüyoruz. Turizmin başka kollarında bulunarak ileride genişlemeyi düşünüyoruz." 



SOYADI CEYLAN DİYE HERKES PATRON OLAMAZ

Ceylan aile şirketi olmanın getirdiği negatif ve pozitif etkileri şöyle anlattı:

"Biz üç kardeşiz. Bir kardeşim Ceysu ile ilgileniyor. Kızkardeşim ise bir avukat. O şirketin işleriyle bilfiil ilgilenmiyor. Sadece bir avukatın şirketle ilgilenmesi gerektiği noktalarla ilgileniyor. Böyle bir niyeti de yok. Birbirine çok bağlı üç kardeşiz. 20 sene sonra kardeşimin çocukları da işe gireceği zaman oluşacak çok başlılık sıkıntı yaratabilir diye düşünüyorum. Şirkete hiç uğramayan veya yılda bir kez yönetim kurulu toplantısına gelen hissedarlar ortaya çıkabilir. Bu iyimser tablo, kötümser tablo ise herkesin işin içinde olduğu durum. Bu anlamda kurumsallaşma hazırlıklarına bizim de 5 sene içerisinde başlamamız gerekiyor. Kardeşlerden otellerle ilgilenen sadece benim. Ceysu ile ise küçük kardeşim ilgileniyor. İleride dahil olacak aile bireylerinin hemen patron olmayacakları başlamaları gereken kademeden işe başlayacakları bir sistem ortaya koymalıyız. Soyadı Ceylan diye kimse patron olmayacak. Başlaması gereken pozisyondan başlayacak yükselebilirse yükselecek, yükselemiyorsa hissedar olarak kalacak.  Bunu sağlamak için planlarımız var. Danışman şirketlerle görüşüyoruz." 

TÜRKİYE'DE AİLE ŞİRKETLERİ MEŞTERİYİ DAHA ÇOK MEMNUN EDİYOR

"Türk turizm sektöründe memnuniyetin yüksek olduğu oteller hep aile şirketlerine aittir. Çok ani kararlar verilebiliyor. Sıkıntılar daha çabuk çözülebiliyor. Yapılacak başka bir iş olmadığı için dört elle işe sarılınıyor. Kar - zarar dengeleri, marka değeri onlar için çok daha önemli oluyor. Bence işin başında aile olmayan oteller Türkiye'de daha başarısızlar." 



İNGİLİZLER ANTALYA'YI KEŞFEDİYOR

Son dönemde İngiliz turistlerin Ege'den Akdeniz'e kaymasını ise Hasan Ali Ceylan şu sözlerle değerlendirdi:

"Türkiye'de Ege Bölgesi'nden Antalya'ya ciddi bir İngiliz turist kayışı var. Biz Lara Bölgesi'nde İngiltere pazarından yüksek sayıda misafir alıyoruz. Bizim için İngiltere pazarı her sene yükseliyor. Şu anda doluluğumuzun yüzde 23'ünü İngiliz misafirlerden sağlıyoruz. Akdeniz Bölgesi'ndeki otellerin daha modern, daha yeni olmaları İngiliz misafiri cezbediyor. Fiyat olarak da çok büyük farklılıklar olmadığı için yükseliş başladı. İngilizler Antalya'yı keşfettiler. Bizim otellerimizde ağırlıklı olarak Batı Avrupalı misafir konaklıyor. Doluluğumuzun sadece yüzde 5'ini Ruslar oluşturuyor. Rus gerçeği elbette yadsınamaz. Ağırlık verilmesi gereken başka pazarlar da var. Örneğin Polonya Almanya ve Fransa'dan sonra Avrupa'daki en kalabalık ülke. Genç nüfus potansiyelleri de var. Polonya'daki insanların özellikle tatil imkanı olan 50'li yaşlardaki insanların çok fazla tatil alışkanlığı yok. Ancak arkasından gelen nesil şu anda Alanya'daki 2 - 3 yıldızlı tesislere gidiyorlar ama ekonomik gelişmeleri tamamlandığında bu kitle 4 -5 yıldızlı otellere kayacaklar. Polonya bence tanıtım yapılması gereken önemli bir pazar." 

2012 BİZİM İÇİN İYİ GEÇECEK

Ceylan Sherwood Resorts için 2011 ve 2012 değerlendirmesi yaparken de şunları söyledi: 

"2011 için Antalya'da herkes Arap Baharı nedeniyle çok yüksek doluluklar hayal etti. Beklenen kadar olmadı ancak genel itibarıyla iyi bir sezondu. Euronun da iyi durumda olması nedeniyle oteller bundan faydalandılar. 
Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Özgür Özaslan'ın da dediği gibi Avrupalılar tatil alışkanlıklarından vazgeçmek istemiyorlar. Biz çok yoğun olarak Batı Avrupa ile çalıştığımız iiçin 2012 yılında rezervasyonlara da bakarak bir sıkıntı yaşayacağımızı sanmıyorum. Bu şekilde rezervasyon almaya devam edersek biz iyi durumdayız."

ODA SAYISI 400'ü GEÇEN OTELLER ATILLAŞABİLİR

Ceylan İşletme AŞ. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Ali Ceylan Türk turizminin geleceği açısından duyduğu endişeleri ise şöyle dile getirdi:

"Türkiye'deki oda sayısı çok fazla olan otellerle ilgili endişelerim var. Arsa maliyetleri olması gerekenin çok üzerine çıktığı için yatırımcılar da mümkün olan en fazla odayı yapmak zorunda kalıyorlar. Ancak bir süre sonra bu yatırımlar atıl kapasiteye dönüşür diye endişe duyuyorum.  Bunu çok iyi yapan komşularımız var. Ancak biz uzun vadede ne duruma geliriz bilemiyorum. Yatırımcıya da bir şey diyemeyiz. Arsalar değerlerinin 3 - 4 katına satılıyor. Yine de çok sayıda insanla aynı anda tatil yapma fikri uzun vadede gerileyecek. Belki bu noktada devletin otellere ilave metrekareler sunması lazım. Tesisler sahil taraflarını kullanmada hep sıkıntılar yaşıyorlar. Ecrimisil var ama bu ciddi bir sıkıntı. Bir tarafta Turizmi Destekleme Kanunu var ama diğer uygulamalar bu kanunla çelişiyor. Bir tesisin yapıldığı arazinin maliyeti bu kadar yüksekse yatırımcı çok sayıda oda yapmak zorunda. Bunların ülkenin turizm stratejileri içinde düşünülmesi lazım. Biz maksimum 400 odalı tesislerin ileride başarılı olacağını düşünüyoruz."
 


Bu Haber 12.12.2011 - 14:34:02 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Derya Özergün 03.09.2014 - 05:24

    Sayın Hasan Ali Ceylan Bey, 1 hafta önce Sherwood Club Kemer tatil köyünde başımıza gelenleri anlatmak için size ulaşmaya çalışıyorum. Hukuka taşıyacağım bu olayı önce size anlatmak istiyorum. Olay otelmemnuniyetsizliği kesinlikle değildir ve çok ciddidir.Genel merkezinizin nerede olduğunu ve telefon numaralarınızı hiçbir yerde bulamadım. Eğer mesajım size ulaşırsa bana bir mail atmanızı rica ediyorum. Saygılarımla.... emailim : deniz.ozergun@hotmail.com

  • ahmet duman 27.08.2014 - 09:09

    hasan ali ceylan bey iyi bir işletmeci ve bence başarılı bir iş adamısınız ama otellerinizle ilgili şikayet hattı ve insan kaynakları maillerin geri dönülmesi gerekli size ulaşmaya çalışıyorum saygılar.

  • SÜLEYMAN KARAGÖZ 29.02.2012 - 03:32

    2005 DE SHERWOOD RESTAURANT ŞEFİ 2007 DE İSE GREENWOOD SERVİS MÜDÜRÜ OLARAK ÇALIŞTIĞIM CEYLAN GURUP HOTELLERİ. TURİZİMDE AİLE ŞİRKETİ OLARAK EN İYİ VE DÜZENLİ YÖNETİLEN BİR ŞİRKETTİR,2010 DA YENİ TESİSLER İLE TURİZİMDE SÖZ SAHİBİ OLDUKLARINI VE HOTEL İŞLETMESİNİ SN HASAN ALİ CEYLAN BEYİNDE TECRÜBE EDİNMESİ İLE DAHA PROFOSYÖNEL OLARAK SÜRDÜRECEKLERİNİ İNANCIM TAM OLDUĞU İÇİN ZİNCİR SAYILARININ DAHA DA ARTACAĞINI SÖYLÜYEBİLİRİM.BU BAŞARILARININ SÜREKLİ VE DAİM OLMASINI DİLERİM.YOLUNUZ AÇIK OLSUN

  • RAMO 25.02.2012 - 11:45

    ÇOK İYİ BİR AİLE ŞİRKETİ BAŞARILARINIZIN DEVAMINI DİLERİM

  • Hacı Ömer Özkul 13.12.2011 - 11:53

    20002005 arası şirketlerinde Genel Müdür olarak çalışmaktan onur duyduğum bir grup Saygıdeğer Şükrü Ceylan dışarıdan zor gibi görünse de çalıştığım aile şirketlerinden en iyisiydi diyebilirim. Sevgili Hasan Ali bey öteki aile şirketlerinin de gelen konukları daha mutlu ettiğini vurgulasa da yazık ki her aile şirketi Ceylan şirketi gibi değil, yaşamış deneyimli bir Genel Müdür olarak bunu rahatlıkla söyleyebilirim. Başarılarınızın sürekli olması dileğiyle..

  • Hacı Ömer Özkul 13.12.2011 - 11:52

    20002005 arası şirketlerinde Genel Müdür olarak çalışmaktan onur duyduğum bir grup Saygıdeğer Şükrü Ceylan dışarıdan zor gibi görünse de çalıştığım aile şirketlerinden en iyisiydi diyebilirim. Sevgili Hasan Ali bey öteki aile şirketlerinin de gelen konukları daha mutlu ettiğini vurgulasa da yazık ki her aile şirketi Ceylan şirketi gibi değil, yaşamış deneyimli bir Genel Müdür olarak bunu rahatlıkla söyleyebilirim. Başarılarınızın sürekli olması dileğiyle..

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.