'Sezon sonunda düşüşün tek haneli rakamlarda kalması çok zor'

'Sezon sonunda düşüşün tek haneli rakamlarda kalması çok zor'
Türkiye’ye gelen turist sayısı, haziran ayında yüzde 4.8, ocak-haziran döneminde ise yüzde 2.2 düştü. Turist sayısı ve geliri ilk 6 ayda geçen yılın gerisinde olmasına karşın, turizmcilerin bir kısmı, yüksek sezon olan temmuz ve ağustos aylarından umutlu. TUROB Başkanı Tümur Bayındır ise son olaylar nedeniyle 9 ülkenin Türkiye’ye sehayate gidecek vatandaşları için güvenlik uyarısı yapmasının da etkisiyle, bu yıl gerçekleşecek düşüşün tek haneli rakamlarda kalmasının zor olduğunu dile getirdi.


Rus turist sayısının azalmasına bağlı olarak Türkiye’ye gelen turist sayısı, haziran ayında yüzde 4.8, ocak-haziran döneminde ise yüzde 2.2 düştü. Turist sayısı ve geliri ilk altı ayda geçen yılın gerisinde olmasına karşın turizmciler, ‘yüksek sezon’ diye tanımladıkları temmuz ve ağustos aylarından umutlu.

Milliyet Gazetesi'nden Fehim Genç'e konuşan turizmciler, ilk 6 ayın ziyaretçi verilerini değerlendirirken, sezonun 2'inci yarısındaki beklentilerini de açıkladı. 

‘REZERVASYON İPTALİ YOK, KAYBI TELAFİ EDECEĞİZ’

TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy:

“AB ülkelerindeki darboğaza, Rusya’daki ekonomik krize, Yunanistan faktörüne rağmen turist sayısında düşüş sadece yüzde 2.2 düzeyinde oldu. Turizm moral işidir, moralimizi bozmayalım. Tunus’ta turistlere saldırıdan sonra operatörler rezervasyonlarını Türkiye’ye kaydırdı. Bunun olumlu sonuçlarını temmuz rakamlarında göreceğiz. Batılı turist Mısır’a, Tunus’a gitmiyor, Türkiye’ye geliyor. Seyahat uyarılarına rağmen Almanlar yoğun şekilde gelmeye devam ediyor. İlk yarıdaki kaybımızı yılın ikinci yarısında telafi edeceğiz.”

‘OTEL DOLULUKLARI ARTTI GEÇEN YILI YAKALARIZ’

Jolly Tur Genel Müdürü Figen Erkan:

“Temmuz ayından itibaren otellerde doluluklar yükselmeye başladı. Bunda yerli turistin önemli bir etkisi var. Bu sene iç pazardan ciddi artış yaşandı. Fakat ülkemize gelen yabancı turist sayısına bakacak olursak bu sene iyi senaryonun geçtiğimiz yılla aynı sayıları yakalamak olacağını söyleyebilirim. Rus pazarında yüzde 30’un üzerinde düşüş oldu ve Başta Almanya, İran olmak üzere diğer pazarlarda oluşan artış bu büyük kaybı önledi denebilir. Bu nedenle yıl sonuna gelindiğinde olağanüstü etkenler olmaz ise geçtiğimiz yılla aynı sayıları ve ciroları yakalarız.”

‘AVANTAJLI FİYATLARLA İÇ TURIZM CANLANIYOR’

Etstur Genel Müdür Yardımcısı Suat Özbek:

“Tunus’taki terör olayından sonra bazı acenteler misafirlerini Türkiye’ye, bazıları da İspanya ve Mayorka’ya kaydırdı. Oysa 2011’de, Mısır’daki olaylardan sonra tüm rezervasyonlar Türkiye’ye yönlendirilmişti. Bu sene böyle bir şey olmadı. Güven ortamı ve yurtdışında nasıl algılandığımız gözden geçirilmeli. Türkiye, 9 ülke tarafından gidilmesi tehlikeli destinasyon ilan edildi. Bu nedenle toparlanma zor. Ağustos ve eylülde ciddi boşluk görülüyor. Otelleri çeşitli manevralarla alternatif üretmeye çabalıyor. Bu bağlamda en ciddi talep iç pazardan oluyor. Zira ciddi avantajlı fiyatlar ve uygun ödeme koşulları Türk misafirin beğenisine sunulmuş oldu.”

‘DÜŞÜŞÜN TEK HANELİ RAKAMLARDA KALMASI ZOR’

TUROB Başkanı Timur Bayındır:

“Yıl sonunda bir düşüş olacağı kesin. Bu düşüşün tek rakamlı olması, üstelik şimdiye kadar en az 9 ülke Türkiye için seyahat uyarısı yayınlamışken ve içerisinde bulunduğumuz konjonktürde çok mümkün görünmüyor. Avrupa’da Almanya dışında büyük pazarlarda ciddi düşüşler var. Rusya pazarındaki düşüş yüzde 24. Netice olarak, yılın ikinci yarısında bir düzelme olması için sektörün bireysel gayretleri dışında Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ve hükümetin bir çalışması görülmemektedir.”

KIZILDAĞ: KAYGIYLA İZLİYORUZ

Öte yandan, Türkiye'deki son yaşanan terör olayları ve düşen turist sayısı hakkında Zaman Gazetesi'nden Kenan Baş'a konuşan Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Başkanı Ali Kızıldağ, Türkiye'deki son gelişmeleri ‘büyük bir kaygıyla' izlediklerini ifade etti. Olayların henüz sektörlerine olumsuz bir yansıması olmamakla birlikte bazı Avrupa ülkelerinin vatandaşlarını Türkiye'nin sınır bölgelerine gitmemeleri konusunda uyardığına dikkat çeken Kızıldağ, “İnsanlar Türkiye coğrafyası hakkında bilgili olmadığından Türkiye'de bir savaş etkisi olması turizm açısından olumsuz bir gösterge.” dedi.

Son gelişmeler endişelendirse de, turizm sektöründeki genel gidişattaki olumsuz tablonun düzelmeye başladığını belirten Kızıldağ, “Ramazan Bayramı'yla birlikte Antalya'daki oteller yüzde 100 doluluğa ulaştı. Yüksek dolulukların eylülün ilk haftasına kadar devam etmesi bekleniyor. Rusya'daki olumsuzluk devam etmesine rağmen yerli turistte beklenin üzerinde artış oldu. Art arda terör saldırıyla sarsılan Mısır ve Tunus gibi Kuzey Afrika ülkelerini tercih eden Avrupalı turist rotasını İspanya'ya ve Türkiye'ye çevirdi. Kuzey Afrika ülkelerinin ardından Yunanistan'ın da yaşadığı ekonomik krizle kulvar dışı kalması üzerine Akdeniz'de tatil yapılabilecek iki ülke kaldı. Rotasını Türkiye'ye çevirenlerin başını Orta Avrupalılar ve İngilizler çekerken, Antalya'daki otellerin yüzde 20'sini yerli turist doldurdu.” şeklinde konuştu.

AYIK: SİYASİ OTORİTEDEN SAĞDUYU BEKLİYORUZ

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık ise, “Kaygılıyız. Olayları çok dikkatli izliyoruz. Siyasi otoriteden sağduyu bekliyoruz. İtidalli olmalarını arzu ediyoruz. Bir an önce de bu işlerin çözüme kavuşması en büyük arzumuzdur.” ifadelerini kullandı.



Bu Haber 30.07.2015 - 09:25:25 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.