Seyahat Trendleri Raporu açıklandı, işte temel göstergeler ve son trendler

Seyahat Trendleri Raporu açıklandı, işte temel göstergeler ve son trendler
Euromonitor International tarafından WTM Londra Fuarı için hazırlanan Seyahat Trendleri 2016 Raporu, hem Avrupa ve İngiltere, hem de genel olarak küresel turizme dair önemli veriler sunuyor. Raporda bu yıl, tüm bölgelerin ekonomik durumları, öne çıkan seyahat trendleri ve temel göstergelerine ilişkin veriler paylaşılıyor. Kısacası rapor, küresel turizmin mevcut durumu ve geleceğine dair önemli bir bakış açısı sunuyor.


TurizmGüncel – Dış Haberler
 
Raporda öne çıkan noktalar, özet bölümünde şu şekilde sıralanıyor:
 
*Küresel ekonomik görünüm, gelişmiş ekonomilerdeki yavaşlamış büyüme ve gelişmekte olan ülkelerin daha fazla büyümeyi sürdürmek için mücadele ettiği bir ortamda belirsizliğini koruyor.
 
*Artan terör saldırıları, ABD seçimi ve Brexit küresel ölçekte belirsizliği ve küresel ekonomik büyümeyi etkiliyor. 
 
*Tüm bu olumsuz etkenlere karşı direnç gösteren küresel seyahat hareketlerinin 2016 yılında yeni bir rekor kırması bekleniyor.
 
*2015 yılında 2.1 trilyon dolar olan seyahat ürünü satışlarının, yeni teknolojiler ve iş modellerinin seyahat sekörüne eklenmesi ile birlikte 2020 yılında 2.5 trilyon dolara ulaşması bekleniyor.
 
*Yurt içi seyahatleri de iyi bir performans göstererek yüzde 6.1'lik artışla 9 milyar seyahat sayısına ulaştı. Kendi ülkesini keşfetmekten zevk alan insanların sayısı giderek artıyor.
 
*Turizm gelirlerindeki artışta, lokomotif faktör yine Asya Pasifik bölgesi oldu.
 
*Seyahatlerin çevrim içi ya da mobil aygıtlarla planlanması ya da ödemelerin buradan yapılması trendindeki büyüme ise devam ediyor. 
 
Bölgelerde yaşanan gelişmeler ise şu şekilde:
 
AMERİKA: AIRBNB KASABALARA DA GİRİYOR
 
*Kuzey ve Güney Amerika'ya yapılan seyahatlerdeki seyahat gelirleri artmaya devam ediyor. Latin Amerika'da büyümenin lokomotifi olan iki devlet ise Şili ve Küba.
 
*Kısa vadeli kiralamalarda fiyatların yükselmesi nedeniyle Kuzey Amerika, oda sağlayıcılar için en güçlü ve istikrarlı lokasyon durumuna geldi. Otellerin ise hem yerli hem de yabacı turist gecelemeleri artmaya devam ediyor.
 
*Amerika'ya giden ziyaretçiler, ana akım kent alanlarından ziyade, yerlilerin yaşadığı yerlere ilgi gösteriyor.
 
*Yaşama, çalışma ve seyahat alışkanlıkları değişen insanlar, şirketlerin yeni duruma cevap verebilmek için değişmesini beraberinde getiriyor.
 
*Halihazırda yurt dışında yeni pazarlara giren ABD şirketleri sınırlı iken, Airbnb'nin performansı göz dolduruyor.
 
*Airbnb, Samara'da kurduğu yeni ofisi üzerinden oluşturduğu topluluklarla, küçük kasabalarda da hizmet vermeyi planlıyor. 
 
*''Topluluk'' mantığı yavaş yavaş otellerde de yerleşmeye başlıyor. Marriott Moxy Hotel, misafirlerini küçük odalarda konaklama seçeneği sunarken bir yandan da daha büyük ortak yaşam alanları sunuyor.
 
*Benzer bir konsepti Tru By Hilton adlı otel de sunuyor. Otel, milenyum gençliğine dönük olarak ''Hive'' adını verdiği ve salon, iş, yemek ve oyun alanlarından oluşan 4 bölge sunuyor.
 
BİRLEŞİK KRALLIK: BREXIT PATLAMA MI YARATACAK, ÇÖKÜŞ MÜ GETİRECEK?
 
*İngiltere’ye gelen ziyaretçi sayısı 2013 yılından beri güçlü bir şekilde artmaya devam ediyor. Brexit kararı sonrası poundun değer kaybetmesiyle birlikte 2016 yılında bu oranın daha da arttığı belirtiliyor. 

*Tüketicilerin seyahat alışverişlerini online ve mobil kanallardan bireysel olarak yapma yönünde eğilim göstermesi sebebiyle, 2016 yılında aracı kurumların çok düşük ya da negatif büyüme oranlarına ulaşması bekleniyor. 

*Tüketicilerin harcamalarını kısmak amacıyla düşük bütçeli hava yolları ve kiralık odalara yönelmesi sebebiyle, konaklama ve hava yolu sektörü de kısıtlı büyüme sergiliyor. 

*Poundun değer kaybı, İngiliz seyahatçilerin harcamalarının artacak olması sebebiyle Avrupa'da tatil yapmaktan çekindiği görülüyor.

AVRUPA: BELİRSİZLİK SÜRÜYOR

*Avrupa, durgun ekonomik büyümeye rağmen her geçen yıl artan ziyaretçi sayıları ile değişken bir performans sergilemeye devam ediyor. 

*Kıta genelindeki ülkeleri değişik oranlarda etkileyen mülteci krizi, güvenlik kaygıları ve politik tansiyon gibi dışsal faktörler, turizm sektörünü olumsuz yönde etkilemeye devam ediyor. 

*2015 yılının konaklama sektörü için oldukça iyi bir yıl olduğu, değer oranlarında oldukça yüksek bir büyüme oranı yakalandığı, özellikle lüks otellerin  ve kısa vadeli kiralıkların ziyaretçi sayısında yoğun artış yakaladığı görülüyor. 

*Tüketicilerin tercihlerinin materyallerden deneyim kazanmaya kayması sayesinde macera seyahatlerine dönük ilgi artmış durumda. 

*Ancak pek çok çalışan Avrupalının uzun macera seyahatlerine vakti olmadığından, mikromacera adı verilen sehahat alanı oluşmuş durumda. Bu mini macera tatilleri, ya klasik leisure seyahatlerinin sonuna eklenerek ya da tek başına gerçekleştiriliyor.  

ORTA DOĞU GÜVENLİK SORUNUNU AŞMAYA ÇALIŞIYOR

*Güvenlik sorunları ve politik belirsizlikler Orta Doğu ülkelerinde turizmi yoğun olarak etkilerken, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan’ın 2015 yılında oldukça yüksek ziyaretçi oranlarına ulaştığı görülüyor. 

*Orta Doğu’da en yüksek büyüme oranlarına erişen segment ise hava yolu şirketleri. Düşük petrol fiyatlarının bu durumda önemli bir etkin olduğu bilinse de, bazı kilit petrol üreticisi ülkelerin ekonomik büyümesinin durgun olması bu durumla tezatlık oluşturuyor. 

*Orta Doğulu seyahatçilerin mobil cihazlar üzerinden yaptığı seyahat satın almalarında ise patlama yaşandığı görülüyor. Bu cihazlar üzerinden yapılan ödemelere güvenin arttığı, en yüksek büyümenin ise yüzde 68 ile Suudi Arabistan’da yaşandığı görülüyor. 

*Bölgedeki pek çok ülkede sıcak çatışmaların ve terör saldırılarının yoğunluğu seyahatçilerin bölgeden uzak durmasına neden olurken, ülkeler tarihlerine vurgu yaparak turist çekmeye çalışıyor. Burada öne çıkan en popüler trendlerden biri de tarihi yürüyüş rotaları. Pek çoğu yüzyıllarca yıllık olan bu rotalar, turistlerin ilgisini çekerek yeniden hayat buluyor. 
 
*Pek çok dine ait tapınak ve ibadethanelerin bulunduğu bu rotalarda yapılan yürüyüşler, barış, umut ve uzlaşma mesajı vermeyi hedefliyor. 

*Bölgede güvenlik problemleri en büyük sorun olarak öne çıksa da, yerel yöneticiler, ülkelerinin turistler için güvenli olduğunu tüm ve misafirperverlikleriyle seyahatçileri beklediklerini deklare ediyor.

AFRİKA: BÜYÜMEYE DEVAM EDİYOR, ARACILAR YİNE ZİRVEDE

*Afrika, ziyaretçi sayısında yükselişini sürdürüyor. Kıtayı ziyaret eden seyahatçilerin sayısının 2016 yılında da güçlü bir şekilde yükselmesi bekleniyor. Bu büyümenin, konaklama ve gelirlerdeki büyümeyi geride bırakacağı ifade ediliyor. 

*Buna rağmen, hava yolu ve konaklama şirketlerinin, 2016 yılında son birkaç yılın en yüksek büyüme oranlarına ulaşması bekleniyor. Bu alanda en büyük gelişmelerin ise Güney Afrika, Kenya ve Nijerya’da görüldüğü belirtiliyor. 

*Afrika’da, son birkaç yılda popülaritesini yitiren aracı kurumlar, seyahat rezervasyonu için en güçlü kaynak olarak yine zirveye yerleşiyor. 

*Afrika’da öne çıkan bir diğer trend ise klasik vahşi yaşam ve macera seyahatlerinin, sağlık ve wellness seyahatleri birleştirilmesi. Bu tip seyahatleri tercih eden turistlerin, orta ve üst yaş segmentlerinde yer aldığı ve yüksek harcama yaptığı biliniyor.

ASYA: TÜM KITADA POZİTİF BÜYÜME

*Asya, anahtar kategorilerin neredeyse hepsinde güçlü büyüme oranlarına ulaşırken, yüzde 5 oranının üstüne çıkmakta zorlanan tek sektörün konaklama sektörü olduğu görülüyor. Bu duruma neden olarak, seyahatçilerin daha düşük fiyatlı konaklama seçeneklerine yönelmesi gösteriliyor. 

*Asyalı seyahatçilerin aracı kurumlara güveninin neredeyse tüm harcama kurumlarında artması sayesinde, bu kurumlar oldukça yüksek performans sergiliyor. 

*2016 yılında, kıta genelinde ziyaretçi sayılarında yüzde 9 oranında artış olması bekleniyor. Çin’e dönük seyahatlerin ise 62 milyona ulaşması bekleniyor. 

*Bölgede bir diğer öne çıkan trend ise, Çinlilerin harcanabilir gelirlerindeki artışla birlikte eğlence merkezlerine dönük ilginin yoğun oranda artması. Uluslararası ve yerel sektör oyuncularının da bu alandaki fırsatları değerlendirmek için adım atmaya başladığı belirtiliyor.  

HİNDİSTAN: KADIN İÇİN TURİZM

*Turizm, hem turist hem de Hintli kadınlara dönük pek çok suçla medyada sık sık yer alan Hindistan için ise çok daha hayati bir anlam taşıyor. Turizmin kadınlara istihdam alanında önemli fırsatlar vermesinin ülke açısından oldukça faydalı olabileceği düşünülüyor. 

*Her geçen daha fazla şirket yalnızca kadınlara özel iş olanakları yaratırken, geçmişte daha çok erkeklerin çalıştığı alanlarda da kadınlara fırsat verilmeye başlandığı görülüyor. 

*Pek çok ulaşım şirketi kadınların seyahat güvenliğini garanti etmek için kadın taksi şöförü himeti de sunmaya başlamış durumda. 

*Hindistan, bir kaynak pazar olarak da küresle turizm sektörü için yükselen bir pazar olarak görülüyor. 

OTELLER KISA SÜRELİ KİRALAMA PLATFORMLARI İLE YARIŞTA

*Dünya genelinde ortaya çıkan en önemli trendlerden biri ise kısa süreli kiralık gayrimenkullerin neredeyse tüm bölgelerde konaklama sektörünü derinden sarsmaya başlaması.

*Bu alandaki hızlı büyümenin uzun vadede dengelenmesi bekleniyor.  

*Otelcilik sektörünün 2020 yılına kadar yıllık yüzde 3 oranında büyümeyi sürdürmesi beklenirken, kısa süreli kiramalayı yercih eden seyahatçilerin sayısının hala otelleri tercih edenlerden gözle görülür şekilde geride olduğu biliniyor.

*Otellerin ise, bu yeni konseptle rekabet etme konusunda adımlar atmaya başladığı; bu amaçla kiralama şirketlerine yatırım ya da değişen müşteri taleplerine uygun yeni markalar yaratma yöntemlerinin tercih edildiği ifade ediliyor. 
 



Bu Haber 14.11.2016 - 15:00:24 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.