Savaş Çolakoğlu:Kaybetme lüksümüz yok!

Savaş Çolakoğlu:Kaybetme lüksümüz yok!
TÜROFED Genel Sekreteri Savaş Çolakoğlu 2016 sezonunu değerlendirerek, turizm sektörünün çok zorlu yollardan geçtiğini söyledi. Türkiye turizminin ulaştığı noktaya dikkat çeken Çolakoğlu, ''Bunu kaybetme lüksümüz yok'' değerlendirmesini yaptı.


Türkiye turizminin bugünlere kolay gelmediğini söyleyen Çolakoğlu; Turizm sektörü gerçekten çok zorlu yollardan geçerek bugünlere gelmiştir. Bunu kaybedecek lüksümüz bulunmamaktadır, dedi.

SEZONUN SIKINTILI OLACAĞININ FARKINDAYDIK

 Ne yazık ki 2016 yılında Rus uçağının düşürülmesiyle başlayan kriz, daha sonra şehirlerimizde patlayan bombaların gölgesinde başlamak durumunda kaldı. Biz, 2016’ya başlarken sıkıntılı bir yıl içerisinde olacağımızı biliyorduk. Ancak tüm bunlara rağmen 2016 yılının ilk yarısını bir önceki yıllara oranla yüzde 27 oranda bir düşüşle kapatmak durumunda kaldık. Bu düşüşün etkisi ülkemizin bulunmuş olduğu coğrafi bölge, komşularıyla olan ilişkileri ve en önemlisi de yurt dışındaki algısı çok önemliydi. Bizler, yıla başlarken hep şunu vurgulamaya çalıştık. Bizler, yurtdışında katıldığımız fuarlarda veya yaptığımız ziyaretlerde ülkemizi iyi anlatabilirsek ülkemizde yaşanan bu olumsuzlukları da en az zararla atlatabiliriz düşüncesi içerisindeydik.

YURTDIŞINDA TÜRKİYE İÇİN OLUMSUZ PROPAGANDA YAPILDI

Yılın başında Avrupa’da ülkemizin üzerine yapıştırılmak istenen, Türkiye’nin güvenilir bir ülke olmadığına dair ciddi bir propaganda çalışması vardı. Kültür ve Turizm Bakanlığı başta olmak üzere TÜROFED ve diğer sivil toplum örgütleri olarak bu algıyı yıkmak için çaba sarf ettik. 2016 yılındaki başka bir hedefimiz ise; Avrupa’daki kaybı yurt içindeki turizmi canlandırarak telafi etmekti. Bunun içinde de yıllardır üzerinde durduğumuz erken rezervasyon kampanyaları vardı. Buna bu yıl daha da önem vererek, ciddi anlamda ivme kaydettik.

KAYBETME LÜKSÜMÜZ YOK

Türkiye turizmi bu rakamlara kolay gelmedi. Basit örnek verecek olursak eğer; 1982 yılında konaklama sektöründe 569 tane tesis varken bugün ülkemizde 3300’e yakın tesis bulunmaktadır.  Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı tesislerden bahsediyorum.  Yine Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan belgeli yatak sayımız 32 bin iken şimdi 1 milyon 300 bin yatak sayımız var. Ülkemizde ağırlamış olduğumuz turist sayısı 1 milyon 400 binden şimdi 39 - 40 milyon turist ağırlayan bir ülke haline geldik. Turizm gelirlerimiz 370 milyon dolar iken şimdi 39 milyar dolardan bahsediyoruz. Biz çok ciddi bir potansiyeliz. Konaklama alanı ciddi bir güç. Önemli güçlerimizden biride çalışan sayımız. Tesislerimizde çalıştırdığımız insan sayısı 32 bin iken şimdi 1 milyon 200 binlere çıktı. Bu sektör gerçekten çok zorlu yollardan geçti. Çok emek vererek bu hale geldik. Bunu kaybetme  lüksümüz yok

PAZAR ÇEŞİTLİLİĞİ ÖNEMLİ
 
Bizim her daim farklı pazarlarımız olmuştur. Konaklama alanında çalışan arkadaşlara da her zaman pazar çeşitliliğini arttırmaları gerektiğini söyledik. Pazarı çeşitli tutabilirsek, kayıplarımızı en aza indiririz. Mesela bu sene bizim en büyük kaybımız Rusya pazarından yana oldu. Rusya pazarı, en büyük pazar gibi görünüyor ama Almanya pazarı da bizim için vazgeçilmez, en fazla turistin geldiği ülkelerden bir tanesidir. Bizim herkesin yakından bildiği üzere Almanya’da da büyük bir kaybımız vardı. Oradaki kaybı yok etmek için Almanya’da yaşayan vatandaşlarımız üzerinden bir propaganda yürüterek, orada yaşayan insanların temsilcilerimiz olmasını sağladık.

HAKETTİĞİMİZ DEĞER NE İSE ONU İSTİYORUZ 

 Oteller, fiyatlarını düşürmediği için çok fazla eleştiri almaktayız. Bizler, tesislerimizi satarken fiyat endeksini baz almamız gerekiyor. Hak ettiğimiz değer neyse onu istememiz gerekiyor. Sezon başında almış olduğumuz yiyecek ve enerji harcamalarında yüzde onluk bir artış olmuşsa bizler de bunu fiyatlarımıza yansıtmak zorunda kalıyoruz. Fiyatların düşebilmesi için asgari oranda giderlerimizi çıkartmamız gerekmektedir. Ayakta durabilmek için maliyetimizin üzerine çok fazla rakamlar eklemedik. Kamu personelinin izinleri üzerindeki yasağın kalkmasının ardından ise TÜROFED olarak verdiğimiz sözü tutarak, fiyat artışında bulunmadık. Sezonun başında fiyatlarımız ne ise bu dönemde de aynı fiyatlarla devam ediyoruz.

CHARTER UÇUŞLARININ BAŞLAMASI 2017 İÇİN UMUT OLACAK

Rusya ile yaşanan krizin çözülmesi 2017 yılı için umut vermektedir. Charter uçuşlarının en kısa zamanda başlamasını istiyoruz. Bizim asıl hedefimiz 2017 sezonu. Bu charter uçuşlarının başlaması bize 2017 için umut verecek. Hem de 2017 yılı için önümüzü görmemizi sağlayacak.  Biz, Türk Turizmcileri olarak hiçbir zaman umudumuzu kaybetmedik.  Bu sezondaki kalan 3 aylık süre içerisinde göstereceğimiz performans  ve hükümetin alacağı kararlar, bizlerin 2017 yılına daha umutla bakmamızı sağlayacak.


Bu Haber 29.08.2016 - 17:26:04 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.