Rusya'dan iyi haber: Tünelin ucundaki ışık göründü

Rusya'dan iyi haber: Tünelin ucundaki ışık göründü
Rusya'da aralık ayında yaşanan büyük panik havasının dağıldığı ve işlerin yavaş yavaş düzelmeye başladığı belirtiliyor.


Rusya'da döviz kurlarının dengeye oturmaya başlamasıyla birlikte iş yapmanın daha da mümkün hale geldiği ve durumun birkaç ay öncesine göre daha iyi olduğu belirtiliyor. Rusya'da farklı sektörlerde iş yapan Türk yatırımcılar, tüketicinin çekingen adımlarla da olsa yeniden pazara döndüğünü ifade ediyor.

TürkRus.com'da yer alan habere göre, krizin zirve yaptığı dönemde 80 rubleye kadar çıkan doların uzun süredir 60 rublenin altında olması, hatta bir ara 56 rubleye kadar gerilemesi piyasalar için en pozitif gmsterge olarak dikkat çekiyor.

Diğer yandan “30-40 dolara kadar düşecek” denilen petrolün de yine uzun bir süredir 50-60 dolar bandında tutunması, Rusya açısından “en kötü durum senaryosu”nu şimdilik  masanın dışında bırakıyor.

En yıkıcı darbeyi geçen yılın dördüncü çeyreğinde vuran krizin etkilerinin ilkbahar ile birlikte farklı sektörlerde daha net hissettirmesi, büyük şirketlerin devlet desteğine ihtiyacının daha da artması, işten çıkarmaların sürmesi, bankacılık sektöründen hizmet sektörüne kadar dipten gelen dalgaların büyük hasar yaratması hala bekleniyor. Ancak Rusya açısından en küçük olumlu haberin bile piyasalarda çarpan etkisi yaratması, “ölümü gördük, sıtmaya razıyız” mantığıyla açıklanıyor.

“RESESYON 3. ÇEYREKLE BİTEBİLİR”

İşte bu umutlu havada dün hükümet cephesinden gelen bir haberin moralleri yükselteceğe benziyor.

Maliye Bakan Yardımcısı Maksim Oreşkin, Rusya ekonomisindeki resesyonun 3. Çeyrek ile birlikte sona erme ihtimali olduğunu açıkladı.

Oreşkin, en kötü tablonun yılın ilk çeyreğinde yaşanmasını daha sonra yavaş yavaş iyiye gidilmesini, yılın tamamında yüzde 3 civarında bir küçülme yaşansa da, 4. Çeyrek ile birlikte ekonomide küçülmenin durmasını beklediklerini söyledi.

Bu beklenti gerçekleşirse, devamında 2016-2017 yıllarında Rusya ekonomisinin yüzde 2-2,5 büyümesi ihtimali yüksek.

Bakanlık petrolün bu yıl ortalama 50 dolarda seyretmesini, 2016’da 60 dolara, 2017-2018 döneminde 65-70 dolara çıkmasını bekliyor. Ancak orta vadede petrolün 70 doların üstüne çıkması beklenmiyor. 

Reuters’in anketine göre bu yılın ilk çeyreğinde uzmanlar yüzde 3, daha sonraki çeyreklerde ise yıllık bazda sırasıyla yüzde 5.3, 5.5 ve yüzde 4 küçülme bekliyor.



Bu Haber 30.03.2015 - 10:11:14 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.