Rusya'da tur operatörleri neden paket tur fiyatı oluşturamıyor?

Rusya'da tur operatörleri neden paket tur fiyatı oluşturamıyor?
TÜROFED Başkanı Osman Ayık değerlendirdi: Rusya ve BDT pazarlarındaki belirsizlik Türkiye turizmini nasıl etkileyecek? 2015 yılında Avrupa ülkelerinde nasıl bir tablo ortaya çıkacak? Rusya pazarının daralması durumunda Antalya, Ege'nin pazar payına ortak olacak mı? Rusya'da tur operatörleri neden paket tur fiyatı oluşturamıyor...


Savaş Daş - TurizmGüncel

Sektörde şu anda bir belirsizliğin olduğunu belirten Osman Ayık, sezonun nasıl gideceğine ışık tutacak üç fuar yaşandığını, ancak asıl fotoğrafın mart ayındaki fuarlardan sonra ortaya çıkacağını ifade etti. Ayık, "O fuarları da yaşamadan çok net bir tablo çizmek kolay değil." dedi.

"AVRUPA'DA ARTIŞ DA OLABİLİR, ÇOK CÜZİ BİR KAYIP DA"

Tüm sıkıntılara rağamen, toplam anlamında Avrupa pazarında bir kayıp beklemediğini ifade eden Ayık. "Pazardan pazara, bölgeden bölgeye değişiklikler olabilir ama toplam anlamında bir kayıp yaşanacağını düşünmüyorum. Çok büyük bir artış da beklemiyorum. Sıfır ile artı 5 arasında bir bantta, ya da çok cüzi bir düşüşle Avrupa pazarını kapatabiliriz." değerlendirmesini yaptı.

Osman Ayık, Rusya ve BDT ülkeleri ile ilgili ise şu noktaların altını çizdi:

"RUSYA'DA KURLAR OTURMADIĞI İÇİN TUR OPERATÖRLERİ PAKET TUR FİYATI OLUŞTURAMIYOR"

"Rusya ve Federasyonu ve BDT ülkeleri ile ilgili bir öngörüde bulunmak şu anda hemen hemen imkansız. Çünkü ruble, dolar ve euro karşısında hala stabil bir yere oturmadı. Bu nedenle oradaki tur operatörleri paket fiyatları oluşturmakta zorlanıyor. Tur operatörleri şu ana kadar da, aşağı yukarı hiçbir yerde hiçbir bölgeye yönelik paket tur fiyatı oluşturulabilmiş değil. Dileğimiz, en kısa sürede Rusya'da istikrarın sağlanması, pazarın ve paritenin dengeye oturması. Böyle olunca oradaki ürünler satışa sunulabilecek."

"SÜREÇ UZADIKÇA TUR OPERATÖRLERİNİN İŞİ ZORLAŞIYOR"

"Rusya Federasyonu BDT ülkeleri için önümüzde birkaç aylık bir süreç var. Onu biraz bekleyip görmemiz lazım. Oradaki şansımız, pazarda son derece dinamik hareket eden tur operatörlerinin olması. Bunlar, kurlar dengeye oturduğu anda çok hızlı bir şekilde pazara girebilirler. Dileğimiz, bu zamanın uzamaması. Sürecin uzaması, oradaki tur operatörlerinin bir sürü sıkıntılarla karşılaşmalarına neden olacak. Oradaki tur operatörlerinin özel teşvik ve desteklerle ayakta kalması lazım."

"Rusya'daki bir diğer şansımız ise, Ruslar illa tatil yapacaksa  buradaki birinci tercihlerinin Türkiye olması."

RUSYA'DAKİ TUR OPERATÖRLERİNİN DESTEKLENMESİ LAZIM"

"Biz Kültür ve Turizm Bakanlığı dahil, tüm kamu kurumlarına, 'Bu sene fevkalade bir yıl olacak ve bu yüzden tur operatörlerine ve uçak şirketlerine birtakım aksiyonlar, özel teşvikler sağlanması gerekiyor' dedik. Çünkü, rekabet ettiğimiz ülkeler bu uygulamaları yapıyorlar. Kayıp yaşamamak ve geldiğimiz noktadan geri düşmemek için bizim de bunu yapmamız lazım."

"ANTALYA, EGE TURİST KAYBEDİYOR DİYE DEĞİL, TÜRKİYE TURİST KAYBEDİYOR DİYE BAKMAK LAZIM"

Rusya pazarının daralması durumunda Antalya'nın Ege'nin pazarlarına yöneleceği ve buradan müşteri alacağı şeklindeki kaygıları hatırlatmamız üzerine ise Ayık, "Bu herkes için geçerli. Otelci arkadaşların mutedil ve aklıselim davranması gerekiyor. Her bölgeden otelcinin olaylara, pazar pazar, ülke ülke, bölge bölge çok dikkatli bakması lazım. Aksiyon alınması gereken yerde aksiyon almak, hızlı davranmak gereken yerde çabuk davranmak lazım. Bunları yaparken de sağlıklı düşünmek gerekiyor. Çok anlık hareketlerden de kaçınak lazım. Çünkü bu herkese zarar verebilir. 'Turist Ege'ye gelmiyor, Antalya'ya gidiyor' diye değil, 'turist Türkiye'ye gelmiyor' diye bakmak lazım." açıklamasını yaptı.

Ayık, İspanya, Yunanistan, İtalya ve Mısır ile ilgili olarak ise şu gözlemlerini paylaştı:

"AVRUPA'DA, İSPANYA, İTALYA VE YUNANİSTAN'A YÖNELİK SATIŞLAR BİZE GÖRE DAHA İYİ GİDİYOR"

"Şu anda Avrupa ülkelerinden İspanya, Yunanistan ve italya'ya yönelik satışlar bize kıyasla daha iyi gidiyor. Bunun anlamı şu: Bu pazarlar bizden daha erken doygunluğa ulaşacaklar. Bu aşamadan sonra Türkiye'nin şansı artacak."

"MISIR'IN KAYBI TELAFİSİ MÜMKÜN OLMAYAN NOKTAYA YAKLAŞTI"

"Fiyatlar ve sayı anlamında bizim Mısır ile bir benzerliğimiz yok. Şu anda Mısır'ın sezonu bitmek üzere ve yüzde 50 – 60 kayıpla gidiyor. Mısır'ın yaşadığı bu kayıplar, her geçen gün telafisi mümkün olmayacak bir noktaya doğru ilerliyor. Çünkü zaman bitiyor. Ama bizim önümüzde daha 3 – 4 aylık bir satış periyodumuz var."




Bu Haber 22.01.2015 - 20:31:37 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.