Rusya yeni bir krizin eşiğinde mi, ruble için iyi ve kötü senaryo ne?

Rusya yeni bir krizin eşiğinde mi, ruble için iyi ve kötü senaryo ne?
ABD'nin Rusya'ya uygulamaya hazırlandığı yeni yaptırımların Rusya ekonomisini nasıl etkileyeceği tartışılıyor. Uzmanlar, Trump'ın yaptırımları onaylaması durumunda rublenin dolar karşısında değer kaybedeceğine dikkat çekerken, 2019 yılında doların 71 rubleyi aşacağı belirtiliyor.



Rusya'nın yaşadığı ekonomik krizleri önceden tahmin eden ve ''karamsar'' olarak tanımlanan analist Stepan Demura, ABD yaptırımlarının rubleyi ciddi şekilde etkileyeceğini belirtiyor.

TürkRus.com'un Business Online'dan aktardığı habere göre Demura, ''Son yaptırım paketi ABD’nin Rusya’ya karşı duruşunu çok katılaştıracak. Eğer Trump yasayı onaylarsa, bu, öncelikle rubleyi olumsuz etkiler. Çünkü yatırımcılar carry trade operasyonlarını yapamazlar.'' diyor.

Haberde Stepan Demura'nın şu görülerine yer veriliyor:

''YAPTIRIMLARI YALNIZCA AKILSIZ KİŞİLER CİDDİYE ALMAZ''

''ABD’nin bu sınırlayıcı yaptırımları finans piyasasımızı yok edecek. İkincisi, doğalgaz ve petrol gelirleriye hazinenin doldurulması konusunda da ciddi sorunlar ortaya çıkacak. Dolayısıyla, yeni ABD yaptırımlarının çok ciddi olduğunu ve yalnızca akılsız kişiler tarafından ciddiye alınmayacağını söylüyorum.

Rusya ekonomisi için daha kötüsü, yaptırım rejimi artık gerçekten uzun hale geldi. Trump ya da başka bir başkan Rusya’ya yönelik yaptırımları bundan sonra iptal edemez.

Yaptırımlar sonrası bazı devlet programlarının finansmanında, bütçedeki kaynak yetersizliğinden dolayı sorun çıkacak. Teknolojilere erişim daha fazla sınırlanacak.

İlk etapta ruble değer kaybedecek. Yaptırımların dışında, küresek mali piyasalar da bunu dikte ediyor.”

BÜYÜME YARI YARIYA AZALABİLİR

Öte taraftan Kremlin'e bağlı Ulusal Ekonomi ve Kamu Yönetimi Akademisi, önümüzdeki yıllarda Rusya ekonomisinin yalnızca yüzde 1.4 büyüyebileceğini belirtti. Raporda, dış faktörlerde kötüleşme olması halinde ise ülke ekonomisinde büyüme hızının yarı yarıya azalabileceği öngörüldü.

Ulusal Ekonomi ve Kamu Yönetimi Akademisi, Gaydar Enstitüsü ve Ekonomi Kalkınma Bakanlığı Dış Ticaret Akademisi tarafından ortak hazırlanılan raporda, ekonomik gidişatla ilgili iki farklı senaryo ortaya atıldı.

Temel senaryoda, Ural petrolün ortalama varil fiyatının bu sene 50 dolar, önümüzdeki birkaç yıl içerisinde 55 dolar olacağı tahmin edildi. Karamsar senaryoda ise varil fiyatının 40,8 dolara kadar düşebilme ihtimali göz önünde bulunduruldu.

Temel senaryoda, Rusya GSYH’sinin önümüzdeki üç yılda yüzde 1,2-1,4, karamsar senaryoda yüzde 0,7-0,9 büyüyeceği tahmin edildi.

RUBLE İÇİN İYİ VE KÖTÜ SENARYOLAR

Ekonmik Kalkınma Bakanlığı’nın resmi tahmininde ekonomik büyüme temposu bu sene yüzde 2, 2018 yılında yüzde 1,5 olarak öngörülüyor.

Ortalama dolar kuru ilk senaryoda, üç yıllık dönemde 58,4, 59,4 ve 58,8 ruble, karamsar senaryoda 59,6, 66,5 ve 64,8 ruble olarak tahmin ediliyor.

Ekonomik Kalkınma Bakanlığı ise kurun 2019 yılına gelindiğinde 71,2 rubleye kadar yükselebileceğini öngörüyor.


Bu Haber 01.08.2017 - 11:12:37 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.