Rusya, Türkiye ile çalışan tur operatörlerini mi destekleyecek?

Rusya, Türkiye ile çalışan tur operatörlerini mi destekleyecek?
Son günlerde basında Rusya Kültür Bakanı Vladimir Medina’nın ‘Türkiye ile çalışan tur operatörlerini desteklemek’ yönünde bir öneri yaptığı haberleri yer alıyor. Rus Kültür Bakanı’nın Başbakan Dmitri Medvedev’e ‘tur operatörlerini destekleyelim’ yönünde bir öneri yaptığı doğru. Ancak Kültür Bakanı’nın desteklemeyi önerdiği tur operatörleri, Türk basınının bahsettiği tur operatörleri değil…


TurizmGüncel - Dış Haberler

Geçtiğimiz günlerde Krasnodar’da gerçekleştirilen bir toplantıda Başbakan Dmitri Medvedev ile bir araya gelen Kültür Bakanı Vladimir Medina,  Medvedev’den Rusya'ya turist getiren ve iç pazara dönük çalışan tur operatörlerinin desteklenmesini istedi. Öneriyi olumlu bulan Medvedev, bu öneriyi Moskova’da gündeme getireceğini ifade etti. 

''TÜRKİYE İLE REKABET EDEBİLMELİYİZ''
 
Özellikle düşük sezonda Rusya’ya turist getiren tur operatörlerinin sistematik bir şekilde desteklenmesi gerektiğini belirten  Medina, tur operatörlerinin desteklenmesi için 2 ana argüman öne sürdü. Bu desteğin Soçi’deki otel doluluklarında sezona göre yaşanan dengesizlikleri eşitleme konusunda büyük fayda sağlayacağını belirten Medina, ikinci sebep olarak ise tur operatörlerinin Türkiye ile rekabet edebilecek olmasını gösterdi. Rusya pazarına hızlı bir geri dönüş yapan Türkiye’nin oldukça cazip fırsatlar sunduğunu ifade eden Medina, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:
 
‘’Rus vatandaşlarını ülke içindeki destinasyonlarda tatil yapmaya teşvik etmeliyiz. Bunun için de Türkiye ile rekabet edebilir seviyeye gelmemiz gerekiyor. Türkiye, özellikle erken rezervasyon döneminde ciddi fiyat indirimleri sunuyor ve ülkeye turist götüren tur operatörlerine önemli destekler veriyor. Rus turist başına kazanılan paranın bir kısmı tur operatörlerine geri veriliyor. Bu geri ödemelerin kişi başı 30-50 dolar arasında değiştiğini biliyoruz.’’

''TURİZM RUS EKONOMİSİNİN BÜYÜMESİ İÇİN BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR''
 
Geçtiğimiz yıl da bu tarz bir öneri yaptıklarını, ancak uygulamanın son aşamada iptal olduğunu belirten Medina, ‘’O dönemde Finans Bakanlığı daha fazla finansal destek sağlamanın mümkün olmadığı argümanıyla önerimizi reddetmişti. Ancak Ekonomik Gelişme Bakanlığı’nı turizmin Rusya ekonomisinin büyümesi çok önemli olduğunu ikna etmeyi başardık. Ülkemize gelecek 5 turist, 1 kişinin istihdam edilmesi anlamına geliyor. 40 bin rublelik bir tur satarsanız, bunun en az yüzde 20’si vergi olarak devlete geri dönüyor.’’ şeklinde konuştu. 

MEDVEDEV: MOSKOVA'DA GÜNDEM EDECEĞİZ
 
Öneriyi oldukça mantıklı bulduğunu ifade eden Medvedev, Moskova’ya döndüğünde konuyu Finans Bakanı ve Ekonomik Gelişme Bakanı ile görüşeceğini kaydetti. 
 
Kültür Bakanlığı, Rusya’ya 100-500 arası turist getiren turist getiren tur operatörlerine bölgeye göre değişmek üzere turist başına 1-2 bin ruble geri ödeme yapmayı planlıyor. Program hayata geçerse, yaklaşık 6.75 milyar rublelik bir bütçe oluşturulması planlanıyor. 
 



Bu Haber 09.01.2017 - 13:06:06 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.