Rusya-Türkiye gerginliği turizmciyi korkutuyor

Rusya-Türkiye gerginliği turizmciyi korkutuyor
Rusya ile Türkiye'nin Suriye konusunda zıt kutuplarda oluşu ve Rus askeri uçaklarının Türk hava sahasını ihlalinden sonra hızla tırmanan gerilim, turizmciyi korkutuyor.


Rusya ile Türkiye arasında Suriye üzerinden yürüyen gerilim, turizmcileri tedirgin ediyor. Yeni Alanya'dan Yasin Araz'a konuşan Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Alanya Bölgesel Yürütme Kurulu (BYK) Başkanı Suat Çavuşoğlu, Rusya ile ilgili siyasi adımların dikkatli atılması gerektiğine değinerek "Maalesef Rusya ile karşılıklı siyasi politikamız çıban üstünde. Bu da turizmi etkiliyor. Rus uçakların Türk hava sahasını ihlal etmesi, Türkiye'nin açıklamaları, Rusya'da etki yaptı. Bu da Rus turisti etkileyecek. Dolayısıyla eğer biz Rusya ile olan siyasi ilişkileri iyi bir noktaya getiremezsek 2016 turizm sezonunu da kaybederiz. Medyada yoğun bir şekilde Rusya'nın, Suriye ve Türkiye ile olan ilişkileri yer buluyor. İnsanlar bundan etkileniyor. Hızlı bir şekilde Rusya'daki imajımızı ve hükümetiyle olan ilişkileri iyileştirirsek Rusları kaybetmeyiz. Hükümetin 1 Kasım'dan sonra bir an evvel kurulup, Turizm Bakanlığı'nın hızlı bir şekilde Rusya'yla olan nahoş ilişkilerimizi düzeltmesi gerek" ifadelerini kullandı.
 
'60 MİLYAR DOLARLIK TİCARET VAR'

Rus hükümetiyle olan ilişkilerin 60 milyar dolarlık ticaret hacmini kapsadığını belirten Çavuşoğlu, "Rusya milliyetçi bir ülke. Liderleri Putin'in sözlerine de bağlı olan insanlar. Bu yönden zorluk çekeriz. Rusya'da yatırım yapan Türk tur operatörlerimiz var. Onları da zora sokabilecek bir durum. Türk hükümetinin Rusya ilişkileri hassas bir noktada. Karşılıklı iyi ilişkiler içerisinde bu işi yürütmemiz gerekiyor. Özellikle turizm açısından bu gerekli. Rusya ile turizm dışında da ticaret ilişkimiz var. 50 milyar dolarlık ithalatımız var. Bunun en büyük kalemi de doğalgaz. Onlar da bize turist yolluyor. 10 milyar dolarlık da ihracatımız var. Turizm Türkiye'nin bel kemiği. Türkiye'nin her köşesine geliyorlar. Rusya'yla şimdi ruble anlaşması da yapacağız. Hükümetimize büyük görevler düşüyor" diye konuştu.
 
'HER ŞEY GÜZELLKLE ÇÖZÜLMELİ'

SKAL Alanya Dönem Başkanı Mehmet Nedanlı da yaptığı değerlendirmede "Bizim kendi milliyetçilik anlayışımızda, bizimle arası kötü olana nasıl tepki koyuyorsak, onlardan da muhakkak tepki alacağız. İnşallah böyle restleşme şeklinde ilişkilerimizi yürütmeyiz. Her iki tarafın da karşılıklı çıkarları var. Bizim çıkarlarımız daha çok turizm ve enerji anlamında. Onlar da bizim tarımımızdan faydalanıyor. Bunları düşünmek gerekli. Bu tutumla devam edersek etkisini muhakkak göreceğiz. Her şey güzellikle çözülmeli" dedi.


Bu Haber 10.10.2015 - 10:55:07 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.