Rusya-Türkiye arasında buzları eritme ziyareti: En büyük sorun vize

Rusya-Türkiye arasında buzları eritme ziyareti: En büyük sorun vize
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu başkanlığındaki Türk iş adamları heyeti Moskova'ya bir ziyaret gerçekleştirdi. İlişkilerin düzelmesine rağmaen ortadan kalkmayan sorunların dillendirildiği temaslarda, Türk heyeti üst düzeyde ağırlandı.


TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu başkanlığındaki Türk heyeti, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerde sorun teşkil eden 13 başlığı Rus muhatapları ile görüştü. Sorunların Karma Ekonomik Konseyi toplantısında görüşüleceği ve alınan kararların Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Türkiye ziyaretinde mutabakat metnine bağlanacağı belirtiliyor.

Toplantıyı izleyen Hürriyet'ten Deniz Zeyrek, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerde ortaya çıkan 13 problem ve vizelerin kaldırılması ile ilgili şu noktaların altını çiziyor:

1. Vize alım işlemlerinde sorunlar yaşanıyor. Sorun vize almakla da bitmiyor, sınır polisi Türklerin giriş çıkışlarını zorlaştırıyor.

2. Türk vatandaşlarına uygulanan çalışma yasağı (29 Aralık 2015 tarihli 1458 sayılı karar), uygulanan devlet kotası, çalışma izni ve davetiyelerde sıkıntılar yaşanıyor.

3. Gümrüklerde Türk mallarına çıkarılan zorluk, tam denetim ve tam tespit uygulamaları nedeniyle büyük gecikmeler yaşanıyor.

4. Basitleştirilmiş Gümrük Hattı’nın kalkması sonrasında ürünlerin Rusya’ya belirlenmiş referans fiyatın altında sokulamaması, rekabet ortamını ortadan kaldırıyor.

5. Serbest Ticaret Anlaşması’nın sonuçlandırılamaması, yerel para birimleri üzerinden ticaretin önünün açılmaması ticareti zorlaştırıyor.

6. Sivil havacılıkta uçak sefer sayılarındaki kısıtlama, ikili anlaşmanın olmaması taşımacılık ve turizm sektörlerindeki en önemli sorun.

7. Vize konusu çözülene kadar “TIR’larıyla gelen sürücülere” vize muafiyeti uygulanmaması, büyük sıkıntılar yaşanmasına neden oluyor. Karayolu geçiş belgeleri kotası Türk işadamlarının ihtiyacını karşılamıyor. TIR karnesi yeniden başlasa da parsiyel boşaltma ve transit işlemlerine izin verilmiyor. Orta Asya’ya yönelik Ukrayna-Rusya hattının kullanılamaması maliyetleri artırıyor.

8. Rusya’nın Türkiye’ye doğalgaz satışında fiyatların belirlenmesinde yaşanan ihtilaf ve serbest piyasanın oluşturulamaması.

9. Büyük yabancı yatırımcılar ile düzenli iletişimi sağlayacak bir makam olmaması işlemleri zorlaştırıyor.

10. Medya organlarında Türkiye ve Türk mallarına yönelik olumsuz yaklaşımın devam etmesi Türk mallarına ilgiyi azaltıyor.

VİZENİN KALKMASI ZOR

Türk işadamı, en çok vize sorununun üzerinde durdu. Bazı işadamları, devletin bilgisi halinde özel uçakla gelip, VIP’den giriş yaptıkları halde pasaport kontrolünde bekletildiklerini, kendilerine sadece 3 günlük vize verildiğini anımsatarak, bu durumun ilişkilerin gelişmesi önünde engel olduğunu söylediler. Rus tarafı ise gayri resmi sohbetlerde, “Vizelerin kaldırılması güvenlik nedeniyle zor. Ancak Cumhurbaşkanınız Erdoğan Başkan Putin’i ikna ederse olur” karşılığını verdiler.

PUTİN'İN ZİYARETİ KRİTİK

Moskova dönüşünde sohbet ettiğimiz Hisarcıklıoğlu, 9-12 Ekim tarihleri arasında İstanbul’da yapılacak KEK toplantısının çok önemli olduğunu, Putin’in Türkiye ziyaretinde ise üzerinde görüşülen konularla ilgili önemli kararlar alınabileceğini ifade etti. Putin’in KEK toplantısına ya da Enerji Konferansına katılabileceği ifade edilirken, iki ülke iş dünyasının ziyarete hazırlık yapacağı öğrenildi. Buna göre biri Türk iki işadamı, eşbaşkan olarak tayin edilecek. Turizm, sanayi, inşaat, tarım gibi başlıklarla alt komiteler oluşturulacak. Sorunların çözümü için bir ortak mutabakat zaptı metni hazırlanacak ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Putin’in imzasına sunulacak. Hem Türk hem Rus iş dünyasında Putin’in Türkiye ziyaretinden sonra iki ülke ilişkilerinin yeni bir döneme gireceği beklentisi hakim.


Bu Haber 30.09.2016 - 09:37:19 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.