Rusya ekonomisinde diriliş sinyalleri

Rusya ekonomisinde diriliş sinyalleri
Rusya ekonomik krizin neresinde? “Dip noktası” geçildi mi; yoksa hala tünelin içinde gidecek uzun bir yol mu var? “U” şeklindeki bir kriz yatayına geçildi mi; yoksa “V” şeklindeki bir krizde inişe devam mı ediliyor?


Bu ve benzer sorular gündemden düşmüyor. Verilen yanıtlar da farklı. Yani “gidişat” konusunda bir mutabakat yok...

İşte bu ortamda Rusya için “moral veren” bir değerlendirme önde gelen ABD bankasından geldi.

Bank of America, Rusya ekonomisinde düzelme emareleri gördüğünü açıkladı: “Rusya’da düşüş muhtemelen dibi gördü. Dönüş noktasından iyileşmeye başlandığına dair işaretler alıyoruz.”

Bloomberg ajansına konuşan Bank of America’nın Moskova’daki baş ekonomisti Vladimir Osakovski, sermaye yatırımlarındaki azalmanın durduğunu, büyük şirketlerin karlarının arttığını ve ortada “dönüş noktası” denecek bir görüntü olduğunu söyledi.

Bank of Amerika baş ekonomisti,  yılın ikinci çeyreğinde ekonomide yaşanan yüzde 4.6’lık küçülme ile krizde dip noktasının geçildiğini, temel ekonomik göstergelerin bu yıl bitmeden artıya geçebileceğini savundu.  Osakovski bu dönemde ekonomideki canlılığı tüketici talebinin değil, şirketlerin harcamalarındaki artışın sağlayabileceğini vurguladı.

Rubledeki değer kaybının etkisiyle Rusya’da büyük şirketlerin karları yılın ilk yarısında yüzde 43 arttı. Bu durumda şirketlerin büyüme için yatırımlarını arttırabilecekleri beklentisi var.

Geçen hafta Rusya Merkez Bankası 1. Yardımcısı Kseniya Yudayeva, Rusya ekonomisindeki düşüşün “daha bir kaç çeyrek” devam edebileceğini söylemişti.

Son krizden önce 115 dolara kadar çıkan ham petrol şu an 48 dolar civarında seyir ediyor. Petrolün bu değer değişimi döneminde dolar karşısında ruble yüzde 47 kaybetti. (TürkRus.com)



Bu Haber 28.09.2015 - 09:55:53 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.