Rusya domates almazsa ne olur?

Rusya domates almazsa ne olur?
Milliyet gazetesi yazarı Prof. Dr. Güngör Uras yeni yazısında Rusya-Türkiye ekonomik ilişkileirnde domates ve turizmin yerini ele aldı.



Türkiye'nin 2014 yılında Rusya'dan 4.4 milyon turist aldığını ve 3.4 milyar dolar turizm geliri elde ettiğini belirten Uras, ''2015’te ziyaretçi sayısı 3.6 milyon, turizm geliri 2.5 milyar dolar oldu. 2016 yılında ziyaretçi sayısı 866 bine, turizm geliri 550 milyon dolara geriledi.'' dedi.

Rus turistlerindeki azalmanın ülkenin döviz geliri için önemli olduğunu altını çizen Uras, devamında şu noktalara vurgu yapt:

''Rusya’ya ambargo öncesi yılda 350 bin ton domates ihraç ediyorduk. Yıllık ihracat geliri 195 milyon dolardı.

Domateste ambargo kalksa iyi olur. Kalkmazsa ve devam ederse, üretimimiz ve ihracatçımız biraz üzülür ama ihracat geliri kaybımız üreticiyi de ihracatçıyı da yıkmaz. Döviz kaybı ekonomiyi sarsmaz.

Domates ekonomi gündeminin başından inmez oldu.

- Enflasyonun suçlusunun domates olduğu genel kabul gördü. Domates fiyatı tarlada üç kuruş, markette beş kuruş muhabbeti bitmiyor.

- Rusya domates almayınca tarımda üreticinin perişan duruma düştüğüne, ihracat gelirinde büyük gerileme olduğuna inanmaya başladık.

(...)

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ...


Bu Haber 05.05.2017 - 10:12:24 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.