Rusya charter uçuşlara neden izin vermiyor, konu gerçekten güvenlik mi?

Rusya charter uçuşlara neden izin vermiyor, konu gerçekten güvenlik mi?
Rusya'dan Türkiye'ye dönük tatil yasağının kaldırılmasının üzerinden yaklaşık iki ay geçmesine rağmen, charter uçuşları bir türlü başlamıyor. Rus yetkililer 'güvenlik gerekçesiyle' dese de, olayın bir dizi başka boyutları bulunuyor.


TurizmGüncel - Haber/Analiz

Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin  sadece enerji, ticaret ve turizmden ibaret olmadığı biliniyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın özür mektubu ile iki ülke arasındaki ilişkilerde yumuşama yaşansa da, ne ekonomi ve turizm, ne de uluslararası ilişkilerde beklenen ilerleme sağlanabilmiş değil.

ASIL MESELE SURİYE

Batılı devletlerin tüm itirazlarına rağmen Suriye meselesine askeri müdahalede bulunan ve bu nedenle bir dizi bedel ödemek (öldürülen askerler, düşürülen uçak ve helikopterler) zorunda kalan Rusya, bu başlıkta mümkün olduğunca temkinli adımlar atmak istiyor.

KARTLAR BİRDEN AÇILMIYOR

Suriye'de giriştiği operasyonların fiyasko ile sonuçlanması durumunda hem ciddi bir prestij kaybı, hem de daha istikrarsız bir Suriye ile karşı karşıya kalacak olan Rusya, Suriye konusunda kilit ülkelerden biri olan Türkiye'ye tüm kartlarını açmıyor. Suriye'de hangi örgütlerin terörist, hangilerinin 'ılımlı' sayılacağı, bundan sonra ülkenin siyasi yapısının nasıl şekilleneceği, ülkenin kuzeyinde ciddi bir güç haline gelen ABD destekli PYD'nin durumunun ne olacağı, ve Halep savaşı gibi pek çok başlıkta pazarlıkların sürdüğü anlaşılıyor.

YENİ RESTLEŞMELER YAŞANABİLİR

Bu pazarlık süreçleri yeni restleşmeleri ve saflaşmaları beraberinde getirme riski barındırdığı için Rusya, hem ekonomi hem de turizm alanında büyük adımlar atmadan Türkiye'nin tutumuna göre tavır belirleyeceğinin sinyalini veriyor. Bunun en büyük göstergesi ise, charter uçuşlarına bir türlü izin verilmemesi.

Rus haber ajansı Sputnik'te yer alan habere göre, Türkiye havalimanlarında Rusların istedikleri tüm önlemleri almsına rağmen charter uçuşları hala başlamış değil. Ajansın haberinde,'' bu kez de Mısır'da aynı güvenlik önlemlerinin alınması ve eşzamanlı izinlerin verilmesi bekleniyor.'' ifadesine yer verildi.

'TERÖR' VE 'GÜVENLİK' ARGÜMANLARI GEÇERSİZ

Rus yetkililerin charter yasaklarına gerekçe olarak gösterdikleri 'terör' saldırıları ve 'güvenlik' endişesi ise aslında bir anlam taşımıyor. Zira, Rusya'daki tur operatörleri, tarifeli uçuşları full charter kullanarak Türkiye'ye yolcu gönderiyorlar. Maliyetli bir yöntem olan tarifeli uçakla yolcu getirme, paket tur fiyatlarını da yukarıya çekiyor.

EYLÜLDE BAŞLAYACAK DENİYOR ANCAK...

Rus yetkililer şimdi de yasağın eylül ayının ilk haftasında kalkabileceğini ifade ediyorlar. Uçağı düşürülmesinin ardından bir anda Türkiye'ye dönük tatil satışını ve charter uçuşlarını yasaklayan Rusya'nın, yasakların kaldırılması noktasında ayak sürümesi ve prosedürler öne sürmesi, turizmin dışında, iki ülkenin bölgesel politikaları arasındaki açıyla ilgili. Türkiye ve Rusya'nın Suriye konusundaki görüş ayrılıkları giderilmeden, ne ticarette ne de turizmde sorunsuz bir süreç yaşanabilir.



Bu Haber 27.08.2016 - 10:41:16 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Başlasa ne olur? 27.08.2016 - 12:20

    Eylül ayı geldi çattı. neredeyse sezon kapanıyor. Bu saatten sonra charter uçuşlar başlasa ne olacak. Türkiye kendi ayağına kurşun sıktı resmen. Yüzlerce otel kapalı, personel işsiz, gelirler yerlerde. Seneye de böyle olursa vay halimize... Şenay Göngör, otel çalışanı

  • Mehmet Anlı 27.08.2016 - 12:17

    Son derece doğru tespitler. Turizm sadece turizmden ibaret değil. İki ülke arasında o kadar büyük ayrılıklar var ki. Diğer taraftan Türkiye bir NATO ülkesi ve Rusya"nın NATO ile de büyük sorunları var. Son kertede Türkiye"nin batı ittifakının bir parçası olduğunu unutmamak gerekir diye düşünüyorum.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.