'Rusların gecelemesi düşüyor, telafi için Antalya'nın 200 bin turiste ihtiyacı var'

'Rusların gecelemesi düşüyor, telafi için Antalya'nın 200 bin turiste ihtiyacı var'
Limak Hotels & Resorts Genel Koordinatörü Kaan Kavaloğlu, Antalya'ya gelen Rus turistin gecelemesinin 9'dan 8,4'e düştüğünü belirterek, "Buradaki kaybı telafi etmek için 2oo bin yeni turiste ihtiyacımız var" dedi.


TurizmGüncel

Otelcilere yönelik tur operatörü baskısının şimdiden başladığını belirten Kavaloğlu, BDT ülkeleri, iç pazar ve Avrupa olmak üzere Türk turizminin 3 temel pazarının olduğunun altını çizerek, "Bu üç pazarla ilgili Türkiye’de kaygılar var. ülkede bir seçim ekonomisi olacağı söyleniyor. Rusya’daki siyasi konjektür sistemi zorlayacak. Avrupa’da da algıyla ilgili imaj parlatmasına ihtiyacımız var."  dedi. Kavaloğlu, dünyadaki tüm problemlerin artık global olduğunu da ifade etti.

TÜRKİYE'NİN ÖNCELİĞİ ELİNDEKİ MÜŞTERİYİ TUTMAK OLMALI

Aldığı ziyaretçi sayısı düşük olan ülkelerin çift haneli büyüme gösterebileceğini dile getiren Kavaloğlu, Türkiye'nin önceliğinin elindeki müşteriyi tutmak olduğunu vurguladı.

Kavaloğlu, Ekonomik veya siyasi kriz dönemlerinde otellerin nasıl etkileneceği ve iflaslar bekleyip beklemediği şeklindeki soruya ise şu yanıtı verdi:

ANTALYA'NIN BAŞKA ŞANSI YOK

"Bağımsız otel grubu olmakla veya bağımsız bir otel işletmekle zincir bir oteli açmak ve işletmek adına zincirin lehine daha büyük fırsatlar var. Pazarlamada da çok büyük güçlükler var. Burada tur operatörlerinin iflası ilginç bir konu. Ben araştırma yaptım.Türkiye ile çalışan 2014 yılında İngiltere, Avrupa ve Rusya’da 12 tane irili ufaklı operatör batmış. Buna ragmen Antalya ve Türkiye’de artılar var. Fakat iyi bir analiz yaparsak, Bizim şu anda pazarımız konumunda olan ilk 5 içerisindeki ülkeler düşünüldüğü zaman birinci ve beşinci ülke arasında ciddi bir savaş var. Rusya ve Ukrayna savaşıyor. Bu çok ciddi bir tehlike.İngiltere Antalya’da büyüdüğü an Antalya çok büyük fırsat yakalar. İngiltere 500 binli rakamlardan 1 milyonlu rakamlara geçtiği zaman, en azından Batı Ege’deki kadar bir sayı geldiğini düşünün Antalya’nın önü bird aha kapanmamak üzere açılır. Dolayısıyla ya bir pazarı parlatıp milyonlu rakamları yakalayacağız veya bu 500 binli rakamları yüzde 50 artışlarla 750 binlere çıkarmaya çalışacağız. Bunun dışında Antalya’nın başka bir şansı yok. Hatırlarsanız TÜRSEM battıktan sonar yıllarca İskandinav pazarı bu rakamları yakalayamadı. Şimdi Norveç’teki batışın ardından düşüşler yüzde 20 civarında. Norveçle hiç bir sorunumuz yok. Servis ve ilişkilerimizde de bir sorun  yok ama en büyük operatörün batışı yüzde 20 düşüşlere neden oldu. Nereden gelecek bu pax?"

DÜŞEN GECELEMEYİ TELAFİ ETMEK İÇİN 200 BİN MÜŞTERİYE İHTİYAÇ VAR

Geceleme sayısı yüksek olan pazarlarda yaşanan düşüşlerin daha ağır ve travmatik olduğunu belirten kavaloğlu, "Mesela Ortadoğu pazarında artış var ama Ortadoğu pazarının geceleme sayısı çok yukarılarda değil. 3 gece konaklayandan artış sağlamışsın 9 gece konaklayandan düşüş kaydetmişsin. Basit bir matematik hesabıyla zarar edildiği anlaşılır. Rusya’dan gelen konaklamanın 9 geceleme ortalamasından 8.4’e düşmesi ancak 200 bin pax ile giderilebilir." dedi.

Türkiye'de turizmin ihracatçı statüsüne alınmasını gerektiğini belirten Kaan Kavaloğlu, konuşmasının devamında şu noktaların altını çizdi:

TURİZMİN  "T 7"Sİ OLSA VARSA TÜRKİYE BUNUN İÇİNDE

"Bizim rakibimiz olmayan ülkelerde bile turizm ilk sıradaki sektörler arasında. Oysa bizde 6.veya 7. sıralarda. Ihracaat yapan sektörler ve tekstilcilerden sonra geliyoruz. Algıyı topyekün değiştirmek lazım. Bir defa turizm olmazsa olmaz, ekonominin can damarı. Toplam 50 sektörü etkileyen sektör konumunda. Biz bunları yıllardır söylüyoruz. Turizm sektörü olarak yüzde 90 kendimiz üretiyoruz. Neredeyse yüzde 10 civarında dışarıya bağımlıyız. Böyle başka bir sektör yok. Lütfen turizmciyi ihracatçı olarak kabul etsinler. Turizmci ihracatcı kabul edilmek zorunda. Turizmde eğer bir T7’si varsa, Türkiye bunun içinde ve çok ciddi bir ekonomik güç."

TARSUS'TAKİ TAHSİSLERİ DEVLET İPTAL ETTİ

"Limak Hotels & Resorts 2014 yılını son 10 yılın en başarılı yılı olarak geçirdi. Tarsusta’ki tahsislerin geriye alınmasıyla ilgili bir problem yaşadık. Bu konuda yürütmeyi durdurma kararı alındı. Devlet burada çok yanlış bir karar aldı. Umarım bu kararından en kısa sürede vazgeçer. Biz o bölgeyi tanıtıyor ve bütün tur operatörlerini oraya götürüyorduk. Ben birebir yurtdışı fuarlarda bu bölgeyi organize ettim. Tarsus’taki iptal bizi çok zorlayacak. İnsanlara ne anlatacağımızı bilemiyorum. Devlet buradaki tahsisleri zamanında yapılmadıklarını gerekçe göstererek iptal etti. Bu konuda yürütmeyi durdurma kararı alındı. Bundan sonraki sürece bakacağız."

LİMAK HOLDİNG İÇİNDE TURİZM BÜYÜYOR

"Limak olarak Kıbrıs’taki yatırıma devam edeceğiz. Tabii ki turizm Limak Holding içinde de büyüyor. Limak 3. Havalimanının partnerlerinden birisi. Bu proje İstanbul’un turizmine ciddi katkı sağlayacağını düşünüyorum."

BELEK'E SPOR OTELİ YAPACAĞIZ

" Biz her yıl yüzde 5 artış planlıyoruz. Bu yıl buna kurlar da yardım etti ve yüzde 7 büyüdük. 2015 yılında ise yüzde 5’in altında büyüyeceğimizi düşünüyorum.Zor bir yıl geliyor. Otel yatırımı konusunda yurtdışına odaklandık. Kıbrıs projemizi bitireceğiz. Sırada Makedonya ve Kosova var. Onlara bakıyoruz. Eğer olursa Antalya Belek’te bir spor oteli yapacağız. Daha çevreci bir otel projesi olacak."


Bu Haber 21.11.2014 - 19:45:44 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • TURİZM SEVDALISI 22.11.2014 - 09:34

    yıllarca rus kontratlarını 12 ay turist getiriyor diye avrupalıya destek olan zihniyet artık rus pazarı ve iç pazarın bu ülke için tek ve en önemli bir lokomotif olduğunu gözden kaçırmamalı. İşin kolayına kaçmadan daldaki değil eldeki kuş dikkate alınmalı.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.