Rekabet Kurulu Booking.com için harekete geçti

Rekabet Kurulu Booking.com için harekete geçti
Türkiye online pazarında neredeyse dominant bir pozisyona kavuşan ve vergi vermeden otel satışlarından büyük komisyonlar alan booking.com hakkında Rekabet Kurumu tarafından ön soruşturma başlatıldığı belirtiliyor.


Booking.com'u Rekabet Kurumu'na şikayet eden TÜRSAB, konuya ilişkin olarak şı açıklamayı yaptı:

"TÜRSAB’ın, Rekabet Kurumu’na Booking.com hakkında soruşturma açılması için 08.01.2015 tarihinde yaptığı şikayet ile; Booking.com’un hakim durumunu kötüye kullanmak suretiyle rekabeti engelleyen ve kısıtlayan faaliyetleri nedeniyle acentaların uğradıkları  mağduriyetlere  son verilmesine yönelik soruşturma başlatılması talep edildi. Başlayan süreçte önemli bir noktaya gelindi. Gelinen noktaya ilişkin değerlendirmelerde bulunan TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy “Üyelerimizin haklarını savunmak için atılması gereken tüm adımları atıyoruz” dedi.

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği’nin (TÜRSAB) üyelerinin haklarını korumak için Booking.com’a karşı 08.01.2015 tarihinde  başlattığı hukuk mücadelesi, Rekabet Kurumu’nun şirket hakkında yapılan şikayeti ciddiye alması ve ön araştırma kararı vermesi ile son derece önemli bir noktaya geldi. Bu kapsamda, Rekabet Kurumu; 24.03.2015 tarihinde Birlik merkezinde seyahat acentalarının katılımı ile gerçekleştirilen ve şikayet konularının aktarıldığı bilgilendirme toplantısı ise sürece farklı bir boyut kazandırdı.

Booking.com’un “En iyi fiyat garantisi” gibi tüketiciyi yanıltan agresif pazarlama yöntemleri ve otellere imzalattıkları “garanti oda” sözleşmeleri ile fiyat baskısı oluşturarak pazarda rekabetin oluşmasına ciddi biçimde engel olduğunu belirten TÜRSAB Başkanı Ulusoy, “Bilindiği gibi seyahat acentacılığı faaliyetlerini yürütme yetkisi 1618 Sayılı Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanunu ile TÜRSAB üyesi seyahat acentalarına verilmiş durumdadır. Esasen booking.com bu ehliyete sahip olmadığı için Türkiye’de seyahat acentalarının verdiği hizmetleri sunma hakkına da sahip değildir.  Booking.com gibi uluslararası şirketler, acentalık faaliyetlerini yürütmek için gerekli hukuki ehliyete sahip olmadıkları halde, ellerindeki sermaye birikiminin de verdiği güce dayanarak üyelerimiz olan seyahat acentalarına karşı Rekabet Kanunun düzenlemelerine ve prensiplerine aykırı uygulamalarda bulunmaktadır. Üstelik Booking.com yurtdışında kurulu şirket olduğundan Türkiye’de vergi de ödemiyor. TÜRSAB, gerek Booking.com gerekse muadili olan uluslararası şirketlerin oluşturduğu Rekabet Kanununa aykırılıkların önüne geçmek için her türlü yasal yolu sonuna kadar takip edecektir. Nitekim, TÜRSAB’ın ciddi delillere ve şikayetlere dayalı başvurusunu dikkate alan Rekabet Kurumu’nun aldığı ön araştırma kararı doğrultusunda, 24.03.2015 tarihinde TÜRSAB üyesi seyahat acentalarının da katılımı ile bir bilgilendirme toplantısı yapıldı. TÜRSAB’ın şikayetleri kapsamında acentalarımızın booking.com ile ilgili yaşadıkları sorunlar Rekabet Kurumu uzmanlarına anlatıldı. Böylece sektörde booking.com kaynaklı yaşanan rekabet sorunları tutanak altına alınarak resmi kayıtlara geçti” değerlendirmesinde bulundu.

Booking.com hakkında Avrupa ülkeleri başta olmak üzere dünyanın dört bir yanında açılan benzer soruşturmalar bulunduğuna dikkat çeken TÜRSAB Başkanı Ulusoy, “Booking.com gibi uluslararası şirketler sahip oldukları sermaye birikimi ile online mecrada çok ciddi bir reklam çalışması yapıp pazarda hakim duruma geçerek Rekabet Kanununa aykırı bir pazar yapısı oluşmasına neden oluyorlar. ‘En iyi fiyat garantisi’ gibi uygulamalarla tüketicileri manipüle eden bu tarz şirketler, otellerle yaptıkları  “garanti oda” adı altındaki rekabet kanuna aykırı kısıtlamalar getiren sözleşmeler ile pazardaki rekabeti engellemektedir.” diye konuştu.

Booking.com’un pazar dengelerini bozucu faaliyetlerini titiz bir çalışma ile tespit ettiklerini ve Rekabet Kurumu başta olmak üzere resmi makamlara yaptıkları başvurularla yaşanan rekabete aykırı durumları yasal zemine taşıdıklarını kaydeden Başkan Ulusoy, “Üyelerimizin haklarını korumak için sonuna kadar çalışmalarımızı sürdüreceğiz” dedi."


Bu Haber 30.06.2015 - 20:07:56 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Mehmet Can 01.07.2015 - 05:33

    Çok seçim hareketler bunlar.Yaklaşan TÜRSAB Seçimleri öncesinde Başaran Bey hiçbir şey yapmadım dememek için yıllardır faaliyet gösteren bir web sitesini şikayet etmiş.Otelci arkadaşlar alışkın olmadıkları için tepki göstermişler.Bizler bu tür balonlara alıştığımız için size tuhaf geliyor. Geçenlerde de bir toplantı yapıldı THY ile ilgili kararlar alındı.Aradan nerdeyse 1 ay geçmesine rağmen henüz bir adım atılmadı.Bu arada işin vergi kısmına gelince.Ülkemizdeki büyük tur operatörlerinin büyük çoğunluğu Türkiyede seyahat acentası sahibi olmasına rağmen ödemeleri ve faturalandırmayı yurtdışındaki şirketleri üzerinden yapıyor.Burada bir ironi var.Şöyle ki Başaran Beyin geçmiş dönem yönetim kurulunda bulunmuş bazı üyeleri bu şekilde Türkiyedeki otel ödemelerini yurtdışındaki şirketi üzerinden yapıp ödemeyi de otellere bu şirket üzerinden yapıyordu.Ayrıca şu an halen de devam ediyor.Burada da bir vergi kaçağı varsa Başaran Bey bunu da ihbar etsin.Dediğim gibi çok seçim hareketler bunlar.

  • AHMET 01.07.2015 - 01:24

    BEN BİR OTELCİ OLARAK BOOKİNG.COM DAN ÇALIŞMIŞ OLDUĞUMUZ BİR YIL İÇİNDE BANA HİÇ BİR YERLİ ACENTANIN VERMEDİĞİ KADAR REZERVASYON İMKANI SUNMUŞTUR. BEYLER (ACENTA İŞLETEN ŞİRKET SAHİPLERİ)ARTIK OTELCİLER SİZLERİN SERMAYEDERİNİZ OLMAYACAKTIR, ÇİNKİ SANAL ORTAM VAR... SİZLERİN İSTEDİĞİ FİYATA DEĞİL PİYASANIN İSTEDİĞİ FİYATLARA YER SATAR OLDUK. GÜÇÜNÜZ YETİYORSA ŞU HERŞEY DAHİLİ KALDIRIN DAHA ÇOK MÜŞTERİ ÇEKMENİN YOLUNU ARAYIN, REKLEM MASRAFI YAPINDA GÖRELİM HEY GİDİ GÜNLER HEY........

  • Kerem 01.07.2015 - 11:27

    Ben bir otelci olarak booking.com dan bugüne kadar zarar değil fayda gördüm. Aksine büyük tur operatörlerinin otelciye uyguladığı baskıya karşı bir kalkan görevi de görmektedir. Burada operatör adı vermeyeceğim ama Antalya bölgesi otelcileri fiyat, ödeme koşulları, EB oranları vs. dahil her şeyi dikte eden o operatörleri çok iyi bilirler Keşke booking.com da her şeyi dikte eden o operatörler gibi UçakTransferOtel şeklinde paket tur da satsa. İnanın o zaman bu sözünü ettiğim operatörlerin baskısı daha da azalacaktır. İşin vergisel tarafında da booking.com un Uluslararası anlaşmalardan kaynaklanan haklarını kullandığını düşünüyorum. Her şeyi ortada olan koca şirketin vergi ödememe gibi bir lüksü olabileceğini sanmıyorum. Yine de Maliye Bakanlığı incelemeli ve var ise hukuk dışı bir durum, müeyyidesini uygulamalı.

  • Bora 01.07.2015 - 11:22

    Acenteciler kızacak, ancak otelci olarak booking.com tercih ettiğimiz bir satış mecrası. Bu yıl Resort tesislerde de booking.com büyük patlama gerçekleştirdi. Rezervasyon yaptıranların yarısından çoğu ise Rus pazarı. Çünkü Rus pazarının Tur Operatörlerine güveni büyük ölçüde sarsıldı. 1 Acenteler ve tur operatörleri zaten otellerden net aldıkları fiyatların üzerine 30 ekleyerek satıyorlar. Komisyonlu satış yapıldığı zamansa bu komisyon 1020 acente komisyonu bandında gerçekleşiyor. 2 Söz konusu iç pazar olduğunda satılan her odaya da minimum 5 reklam katkı payı yükü biniyor. 3 Booking.com satışlarında ödeme ya konaklamadan önce peşin veya çıkışında peşin alınıyor. 206090 günlere yayılan vadeler yok. Nakit akışını rahatlatıyor. 4 Acenteye sizin otelinizi satınalmaya giden tüketici desk altı tabir edilen farklı fiyatlarla sizin otelinizden başka otele kaydırılma riski yok. 5 Corporate (ticari) konaklamalarda tüketici sadece acentenin düşük fiyatyüksek komisyon aldığı otellere yönlenirilemiyor. Siz o acenteler ile çalışmıyorsanız dahi o tüketici sizin otelinizi seçebiliyor. 6 Kontratçıların ya da TO yönetimlerinin baskısı ile satış fiyatınızı belirlemiyorsunuz. Keniniz satabileceğine inandığınız rakamı koyuyorsunuz. Çok satarsa anında yükseltiyor, az satarsa anında düşürebiliyorsunuz. Kontratçı size veya otelinize sempati duymaması nedeni ile iş veya pazar kaybetme durumunda kalmıyorsunuz. Bunlar gibi daha bir çok avantaj var. Acenteleri korkutan Online kanalların iş ilişkilerinde etik değerlere de sadık kalarak güçlenmesi ve sektörün ana ürünü olan otelcilerin gittikçe online kanallara olan güven ve sadakatinin artması, acentelerin eskisi kadar baskı unsuru olma özelliğinin ortadan kalkıyor olması. Bu kaçınılmaz ilerleyiş. Yakında Alibaba.com da hızla bir dev olacak. Asıl mevzu bu yabancı işleyişlerin nasıl T.C. Vergi mevzuatına göre düzene sokulacağı ve OTELCİNİN özgürce fiyat ve strateji belirleme hakkını kimlerin koruyacağı?

  • Kerem 01.07.2015 - 10:33

    Ben bir otelci olarak booking.com dan bugüne kadar zarar değil fayda gördüm. Aksine büyük tur operatörlerinin otelciye uyguladığı baskıya karşı bir kalkan görevi de görmektedir. Burada operatör adı vermeyeceğim ama Antalya bölgesi otelcileri fiyat, ödeme koşulları, EB oranları vs. dahil her şeyi dikte eden o operatörleri çok iyi bilirler Keşke booking.com da her şeyi dikte eden o operatörler gibi UçakTransferOtel şeklinde paket tur da satsa. İnanın o zaman bu sözünü ettiğim operatörlerin baskısı daha da azalacaktır. İşin vergisel tarafında da booking.com un Uluslararası anlaşmalardan kaynaklanan haklarını kullandığını düşünüyorum. Her şeyi ortada olan koca şirketin vergi ödememe gibi bir lüksü olabileceğini sanmıyorum. Yine de Maliye Bakanlığı incelemeli ve var ise hukuk dışı bir durum, müeyyidesini uygulamalı.

  • Mehmet CUMA Club Güzelyalı Hotel Girne 01.07.2015 - 08:36

    Booking.com bundan iki yıl önce Kuzey Kıbrıs otellerinin satışını durdurmuştu. Gerekcesi otellerin yapıldığı arazilerin Rumlara ait olduğu iddiası.Bizim güney Kıbrısta braktığımız ve yağmalanan Türk mallarını şikayetimize rağman görmezlikten geldi. Yani Türkiyenin dış politikasına aykırı bir durumu sürdürmekte inat etti. Üstelik Rumların bu iddiasını Booking.comdan başka ciddiye alan OTA acenteleri olmadı. Türkiyeden çuvalla para kazanacaksın sonra da Rumların dış politikasına uygun davranacaksın. Bu feryatlarımızı ulaşabildiğimiz her makama anlattık. Bizi pek duyan olmadı. Rumların arazileri ile ilgili bir iddiaları varsa KKTCde kurulan ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından iç hukuk yolu olarak kabul edilen mülkiyet komisyonuna müracaat etme hakları vardır. Rumlardan müracaat eden yok. Ancak Booking.com kraldan fazla kıralcı. Umarım bu vesile ile Booking.com bu hukuksuzluğa son verir.

  • Ceylan Pirinçcioğlu 01.07.2015 - 06:18

    Sayın Başaran Ulusoy u bu girişiminden dolayı kutluyorum. Umarım rekabet kurumu da daha seri hareket ederek konu hakkında değerlenirmesini yaparak bu haksız uygulamaya mani olur. Tabii bir konuda Booking.com un bir acenta satın alması veya acenta belgesi alması işten bile değil. Bu durumda da Birliğimiz aynı duyarlılığı yaklaşımı göstermeye devam etmeli. Bu çok önemli bir konu...

  • metin 01.07.2015 - 05:55

    Bu çalışma HARİKA olmuş. rekabet kuruluna sunulması gerekenlerden birisi de BU ACENTANIN OTELCİYE YAPTIĞIMI BEĞENMİYORSAN SİSTEMDEN ÇIK terbiyesizliğidir astığı astık kestiği kestik bir çirkinlik abidesi mümkünse türkiyeden kazandığı karşılığı KDV ödesin SORUN YAŞANDIĞINDA HEM TESİS SAHİBİNİN ( BENDE ) HEM KONUĞUN KÜFRETİĞİ ACENTADIR BOOKİNG SILOGANI EN UYGUN FİYATI BİZ SUNUYORUZ . YALAN BEN BOOKİNGE FİYAT GİRERKEN 15 FAZLA GİRİYORUM KENDİ SİTEMDE ÇOK DAHA UYGUNA VERİYORUM.... NERDE KALDI UYGUNLUK ? YERLİ FİRMALARLA YERLİ YAZILIMCILAR BU ONLİNE SATIŞ OLAYINI RAHATLIKLA BAŞARABİLİRLER BOOKİNGİ ÖRNEK ALABİLİRLER

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.