Reina saldırısı neyi hedefliyordu?

Reina saldırısı neyi hedefliyordu?
Hürriyet yazarı Selçuk Şirin, bugünkü ‘Umut ve akıl’ başlıklı yazısında, Reina saldırısını ve saldırının hedeflerini kaleme aldı. Saldırının en büyük hedefinin bir cazibe merkezi olan Türkiye'nin itibarını zedelemek ve turistlerin ülkemizi tercih etmesini engellemek olduğunu belirten Şirin, ''Umut olmadan hiçbir şey olmaz! Yeter ki 2017 aynı şeyleri tekrar edip farklı sonuçlar beklediğimiz bir yıl olmasın.’’ ifadelerini kullandı.

 
Saldırının iki amacı olduğunu belirten Şirin, bunlardan ilkinin ‘içeride var olan kutulaşmaları körüklemek ve halkı birbirine düşman etmek’ olduğunu kaydetti. 
 
Saldırının dışarıda ise ülkenin itibarını zedelemeyi amaçladığını belirten Şirin, ‘’Siyasi kamplaşmalardan biraz olsun uzak durmak için şimdiye kadar pek çok sebebimiz oldu. Hiçbirini değerlendiremedik. Her olay bizi bizden biraz daha uzaklaştırdı. Bu terör saldırısı son sebebimiz olsun. Birbirimizi yiyerek bu karanlıktan kurtulmamız mümkün değil. Birbirimize benzeyerek de bu karanlıktan kurtulmamız mümkün değil. Ülke olarak farklılıklarımızla yaşamayı hukuksal teminat altına almaktan başka çaremiz yok.’’ Ifadelerini kullandı. 
 
‘’HEDEF DIŞARIDAKİ İTİBARIMIZ’’
 
Şirin’in yazısının ilgili kısmını sizlerle paylaşıyoruz:
 

’’Reina saldırısının ikinci hedefi dışarıdaki itibarımızdır. Ölenlerin geldiği coğrafyaya iyi bakın. Olay yeri seçimine de. Ölen 39 kişiden 25’i yabancı turist. Geldikleri ülkeler ise Suudi Arabistan, Hindistan, Kanada, Suriye, İsrail, Tunus, Irak, Lübnan ve Belçika. Kimliği bilinmeyenler de var. Kimi turist, kimi okumak için ülkemizi tercih etmiş. Hedef işte bu tercihi ortadan kaldırmaktır.
 
Dünyada ilk 10’dayız
 
Türkiye bir ‘cazibe merkezi’ derken metafor kullanmıyorum. Bakın aşağıda 2016 Master Card Global Destination İndex verileri var. Dünyada turistlerin gidip para harcadığı kentlerin listesi. Bu indeksi daha evvel anlatmıştım. Transit geçenleri değil, gece kentte kalıp para harcayanları içeren en güvenli kaynak. Listede göreceğiniz gibi, uluslararası turistlerin en çok tercih ettiği 10 kent arasında İstanbul 8. sırada yer alıyor. Son 3 yılda sıralamada bir iki sıra düşsek de hâlâ ilk 10’dayız ve turist sayısını koruyoruz.
 
En kıymetli markalarımız
 
Çünkü İstanbul tarihiyle, coğrafyasıyla, kültürüyle bir cazibe merkezi. Elimizdeki en kıymetli marka. Reina da o kente gelen ve gerçek manada para harcayan turistlerin gitmese bile gitmek istediği yerlerden biri. Eğlence sektöründe markalaşmış nadir bir mekân. Katma değeri yüksek turizme örnek bir işletme. İşte tam da bu nedenle yeni yıl gecesi yapılan bu saldırı aynı zamanda bizim ekonomimize yapılan bir saldırıdır. Amacı Türkiye’nin bölgedeki itibarına kastetmek, bizi bir cazibe merkezi olmaktan çıkartmaktır. 
 
Umut ve akıl
 
2017 berbat başladı ama Türkiye yakın tarihi ve coğrafyasıyla bu karanlığın sonucunu görecek tecrübe ve ferasete sahip bir ülkedir. Yeter ki umudu elden bırakmayalım. Leonard Cohen'in dediği gibi sızan bir ışık varsa haritanın yırtılan yerinden, hayata oradan tutunacağız. Umut olmadan hiçbir şey olmaz! Yeter ki 2017 aynı şeyleri tekrar edip farklı sonuçlar beklediğimiz bir yıl olmasın.’’
 
Yazının tamamını okumak için tıklayınız. 
 



Bu Haber 02.01.2017 - 10:54:44 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.