Regnum otellerinin patronundan kredi yapılandıranlara sert eleştiri

Regnum otellerinin patronundan kredi yapılandıranlara sert eleştiri
Regnum otellerinin patronu Fikret Öztürk, turizm sektörüne ve yapacakları yatırımlara dair açıklamalarda bulundu. Kredi yapılandırmalarına ilişkin sert eleştirilerde bulunan Öztürk, “Büyük yapılandırmalarının Türk ticaretine, Türk iş insanlarına, küçükten büyüğüne hepsine zararı oldu. Özellikle yurt dışına yatırım yapıp da Türk bankalarından kredi kullanma işini benim kabullenmem mümkün değil. Yapanların da cezalandırılması gerekir” ifadelerini kullandı.


Öztürk Grup ve OPET Yönetim Kurulu Kurucu Başkanı Fikret Öztürk , “Akaryakıt fiyatları nereye gider biz de kestiremiyoruz” diyerek, bundan sonraki süreçte devletin fiyata müdahale etmediği turizm sektöründe büyüyeceklerini söyledi.



'KREDİ YAPILANDIRANLAR CEZALANDIRILSIN'

Holdinglerin kredi yapılandırmalarını da eleştiren Öztürk , “Büyük yapılandırmaların Türk ticaretine Türk iş insanlarına küçükten büyüğüne hepsine zarar oldu. Özellikle yurt dışına yatırım yapıp da Türk bankalarından kredi kullanma işini benim kabullenmem mümkün değil. Yapanların da cezalandırılması gerekir” ifadelerini kullandı.

'TURİZMDE AMACIMIZ YURT İÇİ VE YURT DIŞINDA MARKA OLMAK'

Cumhuriyet'ten Şehriban Kıraç'ın Öztürk ile yaptığı söyleşinin ilgili kısmı şu şekilde:
 
-Sizi OPET’le tanıyoruz bundan sonra turizm daha mı ağırlıklı olacak?
 
OPET ana iş olarak devam edecek. Ama ikinci iş olarak turizme başladık ve burada yatırımlarımıza devam ediyoruz. Turizmde amacımız önce Türkiye’de daha sonra yurt dışında uluslararası bir marka olmak. Avrupa’da değişik ülkelere açılmak istiyoruz. Şu anda Antalya ve Bodrum’da Regnum markasıyla otellerimiz var.
 
Yurt dışında Karadağ’a baktık. Resort mantığıyla Antalya’nın devamı olacak oteller yapacağız. Hem yurt içinde hem yurt dışında sadece golf üzerine otel yapmak mantıklı değil. 12 ay çalışacak oteller olmalı.

'DEVLET TURİZME MÜDAHALE ETMİYOR, EN RİSKSİZ SEKTÖR TURİZM'
 
-Turizmde gelecek görüyor musunuz?
 
Şu anda en risksiz sektörü turizm olarak görüyorum. Çünkü turizmde kendinize güveniyorsanız yaptığınızın karşılığını alırsınız. Bir de devletin müdahale etmediği bir sektör. Fiyatına müdahale etmiyor. Diğer sektörlerde de yine ne kadar serbest piyasa ekonomisi olsa da yerine göre elektrikte, akaryakıtta zaman zaman diyor ki 'Bu fiyatı geçme, zam yapma'.

'KARLILIĞIMIZIN YÜZDE 50'Sİ TURİZMDEN, YATIRIMLAR SÜRECEK'
 
-Turizmde yeni bir yatırım bütçeniz var mı?
 
Önce mevcutlarla gidecek. Antalya’da iki otelimiz var biri eski onu 3-5 yıl içinde yıkıp yeniden yapmayı düşünüyoruz. Ondan sonra da imkânlara göre, birikimimizi turizme aktarmak istiyoruz. Şu anda grubun kârlılığının yüzde 50’si turizmden diğeri akaryakıttan geliyor.

'BÜYÜK KREDİ YAPILANDIRMALARI İYİ NİYETLİ DEĞİL, YAPANLAR CEZALANDIRILMALI'
 
-Büyük holdingler dahil kredi yeniden yapılandırmaları gündemde, özel sektörün borç yükü artıyor, burada ne tür riskler görüyorsunuz?
 
Özellikle büyük kredi yapılandırmalarında iyi niyet olduğunu düşünmüyorum. Parayı alırsın ülkeye yatırım yaparsın bir kriz olur, yapılandırma istersin gayet doğaldır. Ya da bu yıl 10 bekliyordun patlama çatlama oldu sıfır kazancın oldu, yemedim içmedim kaçırmadıni yapılandırma istersin. Ama sen al al paraları Türk bankalarından yurt dışına yatır. Yurt dışında battı mı çıktı mı? Sonra kusura bakmayın ben ödeyemeyeceğim... İki yıl ödeyemeyeceğim ondan sonra da, 5 yılda öderim 10 yılda öderim. Bunlar yanlış şeyler. Bunların yapılmaması gerekir.
 
Yapanların da cezandırılması lazım. Açık ve net söylüyorum. Çünkü bu işin bütün Türkiye’deki küçüklü büyüklü iş insanlarına zararı var. Haksız rekabet oluyor. Bankalar sütten ağzı yanınca yoğurdu üfleyerek içmeye başlıyor. Diyor ki en güvenilir en büyük firma bana bunu yaptı o zaman küçük firmalara kredi verirken 1 kere düşüneceğine 10 kere düşünüyor. Büyük yapılandırmaların Türk ticaretine Türk iş insanlarına küçükten büyüğüne hepsine zararı oldu. Özellikle yurt dışına yatırım yapıp da Türk bankalarındankredi kullanma işini benim kabullenmem mümkün değil. Aldığın kredi nereye gitti kardeşim? Aldın krediyi nerde peki yol yaptın, otel yaptın, fabrika yaptın? Ülkene yatırdıysan tamam. Ülkede kriz var yapılandırdın gayet doğaldır. Ama aldın paraları kardeşim senin de paran vardı nereye gitti bu paralar? 3 - 5 paran vardı, 5 de kredi aldın 10’nu da yurt dışına götürdün. Böyle bir şey olmaz. Kriz Türkiye’de sen Türkiye’de kazanmıyorsun ki yurt dışında kazanıyorsun. Yurt dışında da öyle bir kriz yok. Dolarsa dolar euro ise euro kazanıyorsun. Ee para nereye gitti?
 
-Siz yatırımlarınızın ne kadarını öz sermaye ile yapıyorsunuz?
 
Mümkün olduğu kadar özsermaye kullanıyoruz.
 
Söyleşinin tamamı için tıklayınız...


Bu Haber 06.08.2018 - 16:53:29 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.