Otelinizi sıfırdan alıp nasıl online mecranın merkezine taşırsınız?

Otelinizi sıfırdan alıp nasıl online mecranın merkezine taşırsınız?
HotelRunner'ın kurucusu ve CEO'su Arden Agopyan, geliştirdikleri sistemi TurizmGüncel'e anlattı. Otel ve acenteleri sıfırdan alıp online sistemin merkezine yerleştirdiklerini belirten Agopyan, HotelRunner'a olan talebin her geçen gün arttığını ve yüzde 70'i yurtiçinden olmak üzere, 2 bin müşteriye ulaştıklarını ifade etti.


Savaş Daş - TurizmGüncel

Turizm sektöründe dijital mecranın önemi her geçen gün artarken, bu ihtiyaca dönük farklı çözümler de ortaya çıkmaya devam ediyor. Bunlardan bir tanesi de HotelRunner. İşletmeleri, tabiri caizse, köşe başı dükkanında alıp oline mecranın göbeğine taşıdıklarını belirten şirketin kurucusu ve CEO'su Arden Agopyan, sistemin nasıl işlediğini, hangi avantajları sağladığını ve fiyatlandırma sistemlerini TurizmGüncel'e anlattı.

İşte Agopyan'a sistemle ilgili sorularımız ve onun yanıtları:
 
HotelRunner'ı kısaca anlatır mısınız bize?

ACENTE MANTIĞIYLA ÇALIŞMIYOR

Hotel Runner, otellerin ve acentelerin online ortamda birbirlerini pazarlayabilmeleri için tasarlanmış bir platform. Online web sitesi veya booking.com gibi acente değil. Sistem, otelciyi ve acenteciyi sıfırdan alarak online’a taşıyan, ikisini bir araya getiren ve birbirlerini pazarlayan bir sistem.

HotelRunner'a eklemlenme süreci nasıl işliyor?
 
Otelci sisteme gelip kaydını yapıyor, fotoğraflarını ve fiyatlarını giriyor. Otelci sisteme dahil olduktan sonra, Hotel Runner ona online sistemde kanallar yaratmaya başlıyor. Bunlardan bir tanesi web sitesi. Otelcinin kendi web sitesinin olmasına gerek yok. Sistem otomatik olarak otelin sayfasını yaratıyor. Siz buradan istediğiniz temayı ve dili seçebiliyor, istediğiniz içeriği istediğiniz dilde girebiliyorsunuz.

Online satış dendiğinde hangi noktalar öne çıkıyor, siz tam olatak bu işin neresindesiniz?
 
ONLINE MECRADA BULUNMAK İSTEYENLER BU KANALLARI KULLANMAK ZORUNDA

Online satış dediğimizde otelcinin karşısında belirli kanallar var. Bunlardan bir tanesi kendi web sitesi, bir tanesi Facebook, Twitter, Instagram gibi soysal medya ağları ve bir tanesi de Booking.com, Expedia ve Agoda gibi kanallar var. Online mecrada kendisini satmak isteyen oteller bu kanallarda varlık göstermek zorunda ve bizim sağladığımız şey tam da bu. Önce web sitesini açarak onun üzerinden rezervasyon alabilir hale getiriyoruz. Online rezervasyon, online ödeme, depozito alma gibi işlemleri sistem üzerinden yapabiliyor ve tek bir envanter üzerinden odalarını yönetebiliyor. Aynı zamanda bu envanteri sosyal medyaya bağlıyoruz. Aynı zamanda online acenteleri de sisteme dahil ettiğimiz için buradaki envanter onlara da gönderilebiliyor. Peki bu nasıl bir kolaylık sağlıyor? Otelci birkaç tıklamayla, eski tabirle köşe başı mağazasından, kendini online mecraya taşıyor ve aynı anda yüzlerce kanala müdahale edebilme ve oradaki fiyatlarını güncelleme şansı veriyor. 

Peki bu süreci otelci kendi başına hayata geçirmeye çalışırsa? 
 
AYNI ODAYI AYNI FİYATLA YÜZLERCE KANALDA GÖRÜNÜR KILIYORUZ

Normalde otelci bunu yapmak istediği zaman, tüm kanallara tek tek girip kontenjanlarını ve oda fiyatlarını ayrı ayrı yönetmesi gerekiyor. Bu da normal iş yükü içerisinde büyük bir külfet. Bunun için bir ekip istihdam etmek ve önemli miktarda bütçe ayırmak gerekiyor. Biz de dedik ki, “bunu çözüyoruz.” Aynı odayı, aynı fiyatla yüzlerce kanalda görünür kılıyoruz. Booking.com ve Expedia gibi kanalların bulunduğu ortamda yerli acentelerin de bulunmasını sağladık. Şimdi acenteler de platforma girip, otelleri görüp ‘ben bu oteli satmak istiyorum’ şeklinde otelciye mesaj bırakıyorlar. Otelci de bunu kabul ederse ikisi arasında ticari bir ilişki başlıyor. 

Şu anda ne durumdasınız, ileriye dönük hedefleriniz neler? Bir de bu iş finansal olarak nasıl yürüyor?
 
YILLIK 1068 DOLAR, YA DA...

Amacımız Hotel Runner’ın çok büyük kitleler tarafından kullanılması. Şu anda yüzde 30’u yurtdışında ve yüzde 70’i yurtiçinden olmak üzere toplam 2 bin tane müşterimiz var. Tamamen global bir sistem. Amacımız bu platformu büyütmek. Biz istiyoruz ki dünyadaki bütün otel ve acenteler bu sistemi kullansın. Turizm sektörünün Facebook’u olmak istiyoruz. Diyoruz ki, ‘Herkes buraya kolaylıkla girebilmeli, ucuz olmalı ve herkesin cebine göre biz çözüm sunmalı.’ Bu sistemi herhangi bir kullanım limiti olmadan uçtan uca kullanmanın yıllık bedeli 1068 dolar. ‘1068 dolar bana çok,benim bu kadar cirom yok, kullandığım kadar ödemek istiyorum’ diyenlere de sistem üzerinden gerçekleşen rezervasyonların yüzde 1’ini komisyon olarak alıyoruz. Sisteme dahil olan acentelerden ise yüzde 3 komisyon alıyoruz. Burada sağladığımız e büyük katma değer, online’de hiçbir şekilde var olmayan iki oyuncuyu online mecrada bir araya getirmek. 

Müşterileriniz ağırlıklı olarak sektörün hangi kesiminden, yurtdışında müşterileriniz de var mı?
 
DÜNYANIN 50 ÜLKESİNDEN  2 BİN MÜŞTERİMİZ VAR

Şu anda sistemde 2 bin tane otel var. Dünyanın 50’ye yakın ülkesinden müşterimiz var ve baya da portföy büyüyor. Şu anda yurtdışından büyük bir pazarlama çalışması yapmıyor olmamıza rağmen yurtdışından ciddi bir müşteri akını oluyor. 2014 yılında globale önemli yatırımlar yapmak istiyoruz. Sistemi kullanan çok sayıda ünlü oteller var. Ama bizim asıl hedefimiz, pansiyon ve butik gibi online sistemler kurmaya bütçesi olmayan ve hızlıca sisteme dahil olmak isteyen otelleri kapsamak. 
  


Bu Haber 20.02.2014 - 20:43:32 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Murat Miraz AKTEPE 07.05.2021 - 03:38

    Merhabalar İşletmemiz henüz yeni fikrinize ve önerilerinize ihtiyacımız var

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.