Otelciler uyardı: Uçuşlar arttırılmazsa 1 milyon Çinli turist hayal olur

Otelciler uyardı: Uçuşlar arttırılmazsa 1 milyon Çinli turist hayal olur
Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB), Çin turizm pazarına ilişkin uçak sıkıntısına dikkat çekti. TÜROB Başkanı Timur Bayındır, “Bütün Çin Türkiye’ye gelmek istese mevcut uçuş kapasitesiyle senede ancak 300 bin kişi gelebilir. Çin’den Türkiye’ye uçuşların mutlaka artması lazım. 1 milyon Çinli turist hedefi ulaşılabilir bir rakam. Yeter ki ulaşım imkanı sağlansın” dedi.


2018 yılının Çin’de ‘Türkiye Turizm Yılı’ ilan edilmesiyle birlikte çalışmalarını hızlandıran Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB), Çin turizm pazarına ilişkin uçak sıkıntısına dikkat çekti. TÜROB Başkanı Timur Bayındır konuyla ilgili yaptığı açıklamada, 1.3 milyarlık dev bir nüfusa sahip olan ülkede yılda 122 milyon kişi yurtdışına çıkarken, Türkiye’nin pazar payına ayrılan 1 milyon Çinli turistin 3’te birini bile alamadığını söyledi. Bayındır, “Bütün Çin Türkiye’ye gelmek istese mevcut uçuş kapasitesiyle yılda ancak 300 bin kişi gelebilir. Çin’den Türkiye’ye uçuşların mutlaka artması lazım” dedi.



ÇİNLİ ŞİRKETLER DE UÇABİLMELİ

Çin hükümetinin Türkiye’ye yeni uçak seferleri koymasının sağlanması gerektiğine işaret eden Bayındır, şunları söyledi: “Çinli havayolu şirketlerinin Beijing-Atina direkt uçuşları başladığını hatırlatmak isterim. Bu uçuşların Türkiye’ye de gelmesini sağlarsak Çinli turist sayısı artar. 1 milyon Çinli turist ulaşılabilir bir rakam. Yeter ki ulaşım imkanı sağlansın. TÜROB olarak yaptığımız çalışmalarda, China Southern’ın geçmiş yıllarda olduğu üzere, yeniden İstanbul direkt uçuşlarına başlaması için gerekli bağlantıları sağlamaya koyulduk. 2018 yılında yeniden bu uçuşların başlamasını ve trafiğin artmasını ümit ediyoruz. Böylece, THY de karşılık olarak Çin’e seferlerini arttıracaktır. Üst düzey ziyaretlerde bulunarak, Çinli büyük şirketler ile görüşüp, incentive gruplarını İstanbul’a çekebilmek de yakın zamanlı hedeflerimiz arasında.”

SEFER SAYISI ARTMAZSA BİR MİLYON ÇİNLİ HAYAL

“2018 yılının Çin’de ‘Türkiye Turizm Yılı’ ilan edilmesiyle birlikte Bakanlığımızın ve sektörün bu konuda tanıtım ve pazarlama çalışmaları üzerine odaklandığını görüyoruz” diyen Bayındır, şöyle devam etti: “TÜROB olarak, daha öncesinde başlattığımız temaslar ile bu çalışmaların içerisinde her zaman yer almaya devam edeceğiz. Tüm meslektaşlarımız pazarın öneminin farkında. Ancak burada iki temel hususun çözümlenmesi gerekiyor. Birincisi, güvenlik algısı özelinde diplomatik ilişkilerin arttırılması, ki zannediyorum devletimiz bu konuda gerekli girişimleri sağlamaktadır. İkincisi ve biz turizmciler açısından daha önemlisi ulaşım, yani uçak sorunudur. THY’nin Pekin, Şangay ve Guangzhou gibi temel noktalara uçması önemli bir fırsat, ancak yeterli değil. Koltuk sayısı ve sefer sayıları ile kısıtlı bu rakamın tamamının direkt ülkemiz hedefli uçmadığı düşünüldüğünde, Çin’den 1 milyon turist beklemek, gerçeğe yakın bir hedef olmayacaktır. Dolayısıyla THY’nin yanında yanında, Çinli havayolu şirketlerinin de İstanbul uçuşları yapması için hızlı girişimlerde bulunmamız gerek. Çinli turistlerin rezervasyon eğilimleri, yüzde 70 bireysel, yüzde 30 ise acentalardır. Ülkemize gelen kesim çoğunlukla yüzde 30’luk pay içinde yer alan grup rezervasyonlarıdır. Yani gelen gruplar; belirli bir program ve uçuş imkanları dahilinde gelen, bütçe paketleri satın alan Çinlilerdir. Bizim, 1 milyon kotamıza ve harcama yapan Çinliye ulaşmamız için, Çinlilere uçuş özgürlüğünü vermemiz gerekiyor.”

BU YIL YÜZDE 40 ARTTI

Çin’den Türkiye’ye 2012 yılında 114 bin, 2013’te 138 bin, 2014 yılında 199 bin, 2015 yılında 313 bin turist geldi. 2016 yılında bir önceki yıla göre yüzde 46 düşüşle 167 bin Çinli turist geldi. Ocak– Ekim 2017 döneminde ise geçen yılın ayını dönemine göre yüzde 40 artışla 192 bin Çinli Türkiye’yi ziyaret etti. 2014 yılında yurtdışına çıkan Çinli sayısı 107 milyon iken, 2015’te bu sayı 117 milyona, 2016’da 122 milyona yükseldi. Geçen yıl Çinli turistlerin global düzeyde yaptığı harcama 110 milyar dolara ulaştı.


Bu Haber 08.12.2017 - 09:48:27 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • ÇİN DEN İLK DEFA GELECEKLERE PROMOSYON 09.12.2017 - 02:57

    İLK DEFA ÜLKEMİZİ ZİYARET EDECEK EN AZ 4 KİŞİLİK GRUPLAR HALİNDE GELECEKLERE KİŞİ BAŞI 200 TL DEĞERİNDE GÜNLÜK TUR HEDİYE EDELİM, BU SAYEDE BİR PROMOSYON YAPMIŞ OLURUZ. ANTALYA YI ÇİNLİ TURİSTLER ÇOK SEVDİ 7 10 GÜNLÜK TATİL SÜRELERİNİN EN AZ 3 4 GÜNÜ ANTALYA DA GEÇMELİDİR

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.