Otel pazarlaması sizin için maliyet mi yoksa yatırım mı?

Otel pazarlaması sizin için maliyet mi yoksa yatırım mı?
Madbooker.com’un kurucusu, online otel pazarlama uzmanı Vikram Singh, oteller için yapılan online pazarlamanın maliyet mi yoksa yatırım olarak mı değerlendirilmesi gerektiğini irdeleyen bir yazı kaleme aldı.


TurizmGüncel

İşte Singh'in  "Otel pazarlamasını maliyet mi, yoksa yatırım olarak mı görüyorsunuz?" başlıklı yazısı:

"İyi bir otel pazarlama stratejisi için en önemli faktör nedir? En önemlisi (konuşmaktan hoşlanılmayan konu) otel sahibinin veya yöneticisinin otel pazarlama bütçesine bakışı nedir?

Bu noktada iki tip yönetici/işletmeci tipinden bahsedilebilir.

Bunlardan bir tanesi otel pazarlamasına yatırım gözüyle bakarak online gelir potansiyelini maksimize etmeyi hedefleyenlerdir. Bu tip otelciler, müşterinin yaşadığı, nefes aldığı, araştırma ve rezervasyon yaptığı her noktada online yatırımlarına devam ederler.
 
İkinci gruptakiler ise maliyetleri düşük tutmaya çalışan ve yatırıma diğer maliyetler gözüyle bakanlardır. Bu grup,  pazar payını online acentalar ve diğer rakipleriyle paylaşır ve gelirini bunlara hediye ederler.
 
Yaklaşım  1: Online pazarlamaya bir harcama olarak bakmak
 
Eğer siz de online pazarlamaya, bütçenizde kontrol altında tutulması gereken bir gider olarak bakıyorsanız, pazarlama savaşının kaybeden tarafında olmanız pek muhtemeldir. Maliyet azaltma yaklaşımı uyguladığınızda, bir yandan daha iyi pazarlama çalışmalarıyla ilgili yeteneklerinizi sınırlarken,diğer yandan zaten limitli olan bütçenize hızlıca geleneksel bir baskı oluşur.
 
Test edilmeyen veya gelişmeyen pazarlama => online işlerinizde durgunluk, bozulma ve doğrudan gelirde düşüşüne neden olur. Harcamaları kısmanız işe yarayabilir, eğer bu kısıtlamalar otelinizde kullanılan çamaşır, losyon, sabunsa. Ancak, dijital pazarlama konusunda bu yöntemi kullanmanız size zarar verir.
 
İşte gelirinizin uzun vadede neden zarar göreceğiyle ilgili birkaç bilgi:
 
Online seyahat devasa boyutta ve gittikçe daha da büyüyor.
 
Evet, bugün online seyahat 60’ların Beatles’ı gibi. Rakamlarla ifade edecek olursak 2017’de 830 milyon doları bulacak. Asya Pasifik bölgesindeki bu büyüme hızı başınızı döndürmek için yeterli. Sonraki yılın otel pazarlama bütçesini planlama zamanı geldiğinde, online kısmın asıl hareket noktası olduğunu bilmek zorundasınız. Pazarlamayı gider olarak düşünüp değerlendirmek otel endüstrisinin doğrudan gelirinde milyonlara mal olan bir felaket faturası oluşturur.

ROI (Yatırımın Geri Dönüşü) bir ölüm tuzağı. 
 
Birçok otel, özellikle kendi genel hedeflerini karşılamak için mücadele edenler, ölçülemeyen giderleri bütçe kesintisi için çok uygun bulabilirler. Yani, oteller online harcamalarını ve aynı zamanda satış umutlarını kısmaya devam ediyorlar çünkü onlar “yatırımın geri dönüşü”nü göremiyorlar. 
 
Sizden iş almak için % 5700 karlılık sözü veren acentalar her zaman kötü bir seçenektir. Bu yılın bütçesini dengelemeye yardımcı olmaları için onlara küçük bir ücret ödersiniz, ama sözleşme bittiği zaman bir sonraki satıcının kollarına düşersiniz.
 
Büyük resim: Doğrudan geliriniz sürekli düşer, markanız zarar görür ve her yıl tekrar baştan başlamak zorunda kalırsınız. Bu arada, online rakipleriniz (özellikle online acentalar) sizin olması gereken uzun vadeli stratejiler oluşturur ve trafiği dönüştürürler.
 
Google hala kral, ve daha fazla para istiyor. 
 
Google hala seyahat pazarının kralı ve bir süre daha tahtta oturacak gibi duruyor. Google’ın güzelliği, rezervasyon döngüsünün tüm aşamalarına hakim olmasıdır. Keşfetme, araştırma, alışveriş oranları, bir destinasyona gitmek veya destinasyondan dönmek… Tüm yollarla tatil sonrası evinize bırakıyor. Google hepsine sahip. Arama motoru optimizasyonu Bubble, 2013’te patladı ve şimdi net bir seçeneğiniz var: oynamak için öde.
 
Ödemek için istekli olduğunuz sürece Google en iyi arkadaşınız olacak. Otel doğrudan gelir elde etmek için tıklama başına ödeme yapıyor. Pazarlama maliyetlerini azaltmak mı istiyorsunuz? Tabi, buyurun. Google, sizin destinasyonunuzu ve lokasyonunuzu kullanarak milyonlarca milyarlarca kazanacak, istekli ve yüksek motivasyonlu online seyahat acentalarına reklamlarınızı satmaktan mutlu olacaktır. Sizin orada rakip olarak bulunmamanız onlar için mükemmel, özellikle sizin marka isminizi araştıranlar için. 
 
Klişe Uyarı: Para kazanmak para harcattırır 
 
Para kazanmak için pazarlama giderlerini kesmek kolay görünebilir, ama başka ne kaybedebileceğinizi düşünmek zorundasınız. Örneğin: 10 bin $’dan 3 bin $’a azalan bir PPC (tıklama başına ödeme miktar) bütçe size bir ayda 7 bin $ kazandırır.
 
Ama aynı zamanda, reklamlarınız yayınlanmaz, geliriniz azalmaya başlar ve yönetiminiz durur. Doğrudan gelirinizde ve karlılığınızda yeni yolların ve yeni dönüşümlerin olmaması ölümcül bir darbe etkisi yaratır. Bu eskiden aylarınızı alırdı, ancak şimdi birkaç hafta içinde sonuçları hissedebilirsiniz. Batma hissi mi? Evet, geliriniz depolanacak çünkü harcamayı bıraktınız. 2014’te iş yapmanın gerçeğine hoş geldiniz.
 
Yaklaşım 2: Online Pazarlamaya yatırım olarak bakmak
 
Online pazarlama sizin şu anınız ve geleceğiniz için bir yatırımdır. Bu, isteğe bağlı bir harcama olarak düşünülemez. Bunu kariyer ve emeklilik bir arada fonu olarak düşünün. Etkili pazarlama, kısa zamanda faturalarınızı öder ve otelinizin uzun vadeli karlılığı için temel oluşturur. Doğrusunu yapan oteller bu sürede karlılığını katlayarak arttıracaklardır.
 
İşte doğrusu:
 
Tüm seyahati huni olarak hedefleyin
 
En zeki otel sahipleri, şirket ve bireysel varlık sahipleri, satış hunisinin tüm dinamiklerini anlarlar. Otel pazarlaması için yatırımları, bacanın her aşaması için (araştırma, planlama, rezervasyon), beklentilerine doğru hedeflenmiştir. Çabalar şunları içerir:
 
Gelecekteki yeni müşterileri çekmek için huninin en üstüne yatırım (yani, Boston Tatili, Boston Otelleri, Boston’da Yapılacaklar )

Potansiyelleri müşteriye dönüştürmek için huninin altına yatırım (yani, Otelinizin Adı)
 
Sınırları zorluyoruz
 
Benim ve ortaklarımın otel müşterileri için gerçekleştirdiği en dramatik başarıda ortak bir şey vardı: Bizden pazar hakimiyetinin tüm ihtiyaç duyduğu meblağ kadar yatırım yapmamız ve onlara dolar vermemiz istendi. Marka değişikliği, yeni bir otel açma, bozulan maddiyatı canlandırma, veya varlığını satmaya hazırlanma… onlar istedikleri çarpıcı sonuçların doğru yatırımı gerektirdiğini biliyordu. İş sahipleri dibe doğru yarış yerine çok para kazanmanın yollarını aradılar.
 
Sonuç 
 
Online pazarlamaya ölçeklenebilir bir maliyet olarak bakan oteller doğrudan gelirlerinde bir düşüş görüyorlar. Online seyahat acenteleri ve diğer rakipleriyle pazar paylarını paylaşarak kaybediyorlar.
Maliyet bazlı yaklaşım bugün büyümenizi ve sizin online pazar oluşturmanızı engeller. Satış umutları, düşük karlılık ve otomatik pazarlama platformlarına doğru gelir kaybettiğiniz, kesin bir darbe yoluna girer.
 
Gelin gerçeklerle yüzleşelim: Basılı medya size çabuk dönüş yapmıyor. Ne de kariyer güvercinleriz size gelecek rezervasyonlarınızı getirecek. Online değil ise, başka nerede yatırım yapılmalı? Eğer gelir sizin için önemliyse… uyanın ve paranızı gelir neredeyse oraya bırakın."
 


Bu Haber 08.11.2014 - 21:13:02 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.