Otel istatistikleri e-Devlet üzerinden tutulacak, sakıncalar neler?

Otel istatistikleri e-Devlet üzerinden tutulacak, sakıncalar neler?
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından konaklama tesislerine gönderilen yazıda, Resmi İstatistik Programı (RİP) kapsamında konaklama istatistiklerinin e-devlet üzerinden tutulacağı belirtildi. Otelciler, veri girişini kendi e-devlet şifreleri ile yapmak zorunda kalcakları uygulamaya tepkili.


TurizmGüncel

Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü, Araştırma ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı tarafından otellere gönderilen yazıda, RİP kapsamında konaklama istatistiklerinin E-Devlet Kpısı üzerinden tutulacağı belirtildi. Uygulamaya göre, otel sahipleri veya oteldeki yetkililer, kendi e-devlet şifreleri ile sisteme giriş yaparak verileri kaydedecek.



2018'in başında hayata geçecek uygulamayla ilgili yeni bilgilendirilen otelciler, uygulama konusunda il müdürlüklerinin bile net bilgiye sahip olmadığını belirtiyor. Uygulamaya ilişkin birtakım sıkıntılar olduğunu kaydeden My Dora Hotel'in sahibi Levent Erdoğan çekincelerini şöyle sıraladı:

''1. Konaklama tesislerinde bu ve benzeri işleri haliyle bordrolu personel yapmaktadır. Haliyle ticari bir işletmeye ait bilgilerin işletme personeline ait e-devlet kapısından giriş yapılması doğru değildir. Tesislerde bu işle görevli kişiler kişisel güvenlikleri açısından bu durumu pek ala kabul etmeyebilir.

2. İlgili personelin kişisel e-devlet şifreleri ile gireceği bilgilere tesis bünyesinde başka bir kişinin ulaşabilmesi (gerek kontrol gerekse geçmiş kayıtlara göz atmak amacı ile ) ancak verileri giren kişinin kişisel e-devlet bilgileri ile mümkün olabilecektir. Kişisel verilerin korunması kanunu kapsamında bu tür bilginin paylaşılması mümkün değildir.

3. Tesislerde bilgileri girecek personelin değişimi halinde her seferinde yeni sorumlu kişinin bilgilerinin İl Müdürlüklerine iletilerek yeni kişinin  tanımlanması istenmektedir, ki bu son derece sıkıntılı bir durumdur.

Çözüm:

Yıllardır 1774 numaralı Kimlik Bildirme Kanunu kapsamında İç İşleri Bakanlığının tesislerde kullandığı sistemi öneriyoruz.

Tesis tarafından belirtilen e-posta hesabına tanımlanan ŞİFRE ile giriş yapılması en doğru çözüm olacaktır.

Tesis bünyesinde , belirtilen e-posta adresi ve şifrenin birden farklı kullanıcı tarafından bilinmesi ve kullanılması da bu şekilde sorun olmayacaktır.''





Bu Haber 14.12.2017 - 10:22:26 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.