Osman Ayık: Turizm sektörü olarak geleceğe güvenle bakıyoruz

Osman Ayık: Turizm sektörü olarak geleceğe güvenle bakıyoruz
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın açıkladığı 11 aylık ziyaretçi verilerini değerlendiren TÜROFED Başkanı Osman Ayık, Türkiye'nin turizmde alternatifinin bulunmadığını, bu nedenle geleceğe güvenle baktıklarını söyledi.


BloombergHT'de Sektör Raporu programına konuk olan Osman Ayık, açıklanan ziyaretçi verilerinin kendilerini şaşırtmadığını ifade etti. Var olan tablonun geleceğe karamsar bakmayı gerektirmeyeceğini kaydeden Ayık, ''Çünkü Türkiye'nin çok güçlü bir turizm ürünü var. Pek çok kaynak pazarda yaşanan daralmaya rağmen bunu söyleyebiliriz. Almanya'da yüzde 30 seviyesinde bir gerilemeyle karşılaştık ama yine de 3,5-4 milyon Alman turist ülkemizi ziyaret etti. Bu da bizim verdiğimiz hizmette teknik bir sıkıntı olmadığını gösteriyor.'' dedi.

''GELECEĞE GÜVENLE BAKIYORUZ''

Türkiye destinasyonuna bağlı turistin ziyaretini sürdürdüğünü ve potansiyelini koruduğunu söyleyen Ayık, ''Geçmiş yıllarda büyümelerimizi çift haneli yaparken birçok destinasyonun paylarından aldık. Müşterilerimizin büyük kısmı da kalıcı müşteriye dönüştü. Türkiye'nin turizmde çok fazla alternatifi de yok. Bu yüzden geleceğe daha güvenli bakıyoruz. Bizim dışımızda gerçekleşen olayların da yavaş yavaş sönmesiyle hemen akşamdan sabaha olmasa da orta vadede, yakın vadede eski potansiyelimizi geri kazanabiliriz. Önemli olan bu süreyi kısaltmak çünkü Türkiye'de katma değeri en yüksek sektörlerden birisi turizm" değerlendirmesini yaptı.

''SİYASİLERİN BUNU GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURMASI GEREKİR''

Turizm sektörünün Türkiye'nin dış dengesindeki payına dikkat çeken Ayık, "Toplam dış ticaret açığının yüzde 60'ını turizmle kapatıyoruz. Tüm siyasilerin bunun bilincinde olması lazım, toplam istihdamın yüzde 7'sini bu sektörle sağlıyoruz. Kadın istihdamına en büyük katkıyı yapan üçüncü büyük sektör. 35 yaş altı çalışan istihdamıı yüzde 40'ların üzerinde. Gelecek için öncelikli sektör olarak turizmi belirleyerek hareket etmemiz lazım." dedi.

2017'NİN İLK ÜÇ AYI BELİRLEYİCİ OLACAK

2017 beklentilerinde ise özellikle ilk üç ayın belirleyici olacağına vurgu yapan Ayık sözlerine şu ifadelerle devam etti:

"Dünyada genel anlamda terör eylemlerinde bir sönme olduğunda, Suriye krizi çözüldüğünde bu sayıların üzerine çıkarız. Ama bu bizi tatmin eder-etmez bunu süreç belirleyecek. Önümüzdeki yılın özellikle ilk üç ayında yaşayacağımız gelişmeler bunu belirleyecek. Profesyonel düzeyde Türkiye'yle iş yapan tüm aktörler bu isteklerini her platformda belirtiyor, yeter ki var olan ortam turizmin yapılmasına uygun hale gelsin. Dünyaya barışın gelmesi lazım çünkü bizim sektörümüz ancak huzur ortamında yapılabilecek bir olgudur. Şu anda Türkiye algısıyla ilgili biraz sıkıntı vardır, marka anlamında da erezyona uğramış olabilir ama bunu destinasyonlarla revize edebiliriz."

TURİZM SEKTÖRÜNE ÖZEL KREDİ

Son olarak TÜROFED Başkanı, 2017'de turizm sektörü için Eximbank'la da gelişmeler yaşanabileceğini belirtti:

"Tur operatörleri ve seyahat acenetleriyle yaptığımız gelir anlaşmaları var. Eximbank'la bu gelirlerin sigorta edilmesi için çalışmalarımız başladı. Ayrıca sektöre uygun yapıda bir takım daha uzun vadeli kredilerin sağlanması için de görüşmelerimiz devam ediyor. 2017'de sadece Eximbank'ta değil birçok özel bankada bu konuda gelişmelerin sağlanacağını düşünüyorum."


Bu Haber 29.12.2016 - 16:32:31 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Turist 09.01.2017 - 01:21

    Yanlış anlamayınız !!! Gelecek derken 2085 yılı ve sonrasından bahsediyor Sn.Ayık.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.