Online seyahat acenteleri otellerin dostu mu, düşmanı mı?

Online seyahat acenteleri otellerin dostu mu, düşmanı mı?
Seyahat sektöründe 19 yıllık pazarlama ve iletişim deneyimine sahip Frederic Gonzalo, online seyahat acentelerinin günümüzde ne anlama geldiğini, dost mu yoksa düşman mı olduğunu kaleme aldı. Şu anda stratejik pazarlama uzmanı olarak çalışan Gonzalo, aynı zamanda Gonzo Marketing'in de sahibi.


TurizmGüncel


İşte Frederic Gonzalo'nun 'Online sehahat acenteleri: Dost mu düşman mı' başlıklı makalesi.

Oteller kendi siteleri üzerinden rezervasyon aldıkları zaman, kimseye komisyon ödemek zorunda kalmazlar. Ancak aynı rezervasyonu Expedia, Hotels.com, Hotwire, Venere, Travelocity, Orbitz, Trivago gibi online seyahat acenteri üzerinden aldıklarında yüzde 15 -  25, kimi zaman daha fazla oranda komisyon ödemek zorunda kalırlar. Yani, sattıkları 100 dolarlık odanın 25 doları online seyahat acentelerinin cebine gider.

Otellerin her gün on binlerce oda sattığını göz önüne alırsak, online acentelere ödenen paranın büyüklüğü akılları zorlayabilir. Bunu aylık ve yıllık olarak hesaplarsanız, korkunç rakamlarla karşılaşırsınız.

Peki buradaki sorun ne? Aracılık görevi gören ve otele müşteri getiren online acentelerin komisyon alması normal değil mi? Aslında komisyonculuğun geçmişi çok uzun yıllara dayanır. Bu, internetle icat olmuş bir şey değil. Biri size bir müşteri getiriyor ve karşılığında komisyonunu alıyor. Problem şurada yatıyor. Eğer online acentenin getirdiği müşteri yeni bir müşteri ise bunda bir sorun yok, herkes kazanıyor. Ancak daha önce direkt satın alan müşteriler online acenteler aracılığıyla oda satın almaya başladıysa, işte burada sorun var demektir.

ONLINE ACENTELERLE İLGİLİ ŞİKAYET KONULARI


Komisyon oranları:
Otelciler booking.com aracılığıyla rezervasyon aldıklarında yüzde 15 - 18 arasında, hatta bazen daha yüksek oranlarda komisyon ödüyorlar. Expedia'da ise bu oran yüzde 25. Bu oranlar pazarlık yoluyla (özellikle zincir oteller tarafından) değiştirilebiliyor. Ancak yine de otellerle online acenteler arasındaki bir numaralı sorun olmaya devam ediyor.

Kısıtlayıcı koşullar: Oteler, konukevleri, pansiyonlar... online acente ile çalışmak isteyen otelciler, karmaşık ve kısıtlayıcı bir sözleşmeye imza atmaktadır. Sitesinde yaptığı satış fiyatı, online acenteninkinden daha aşağıda olamaz. Ya da, başka bir yerde satışta olan odayı kendi sitesinde müsait olarak gösteremez.

Online itibar:
TripAdvisor veya Yelp gibi sitelerde yazılan olumlu veya olumsuz yorumlara otelciler açık alanda yanıt verebilirken, örneğin, Expedia'da yazılan yorumu otelci şahsi olarak yanıtlar ancak otelcinin yorumu sitede görünmez. Bu nedenle kullanıcılar sadece oradaki olumsuz yorumu görürler. Bu durum, ne otelci, ne de fotoğrafın tamamını görmek isteyen kullanıcılar için faydalı değildir.

Müşterilerle doğrudan ilişkinin kaybolması:
Online seyahat acentelerinin geliştirdiği marka güvenirliği, müşterinin tekrar ve tekrar onlar üzerinden rezervasyon yapmasını sağlar. Örneğin Hotels.com, "10 oda satın al, 11. odayı bedavya getir" kampanyası yapıyor. Expedia'nın da benzer kampanyaları var. Bu durumda, otelciler müşterilerle direkt irtibat kurma olanağını da kaybetmiş oluyor.

ONLINE ACENTELERİN FAYDALARI

Elbette online acentelerle çalışmanın pek çok avantajı da vardır.

Bilboard etkisi: Cornell Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmaya göre, Expedia'da görünür olan otellerin aldıkları direkt rezervasyon oranlarında artış yaşanıyor. Artış oranı, oteline göre yüzde 8 - ile yüzde 26 oranında değişiyor. Buradaki soru şu: Online acenteler kanalıyla otelinize gelen müşteri, birkaç adımda ve kolayca odayı rezerve edebiliyor mu?

Çoklu yetenek: Online seyahat acentelerinin web siteleri ve mobil uygulamaları kullanıcı dostudur. Örneğin Expedia, müşterinin mobil telefonda başladığı rezervasyon yapma sürecini tablette tamamlamasına imkan sağlayan Scratchpad adlı uygulamayı piyasaya sürmüştür. Oteller, müşterlierin ihtiyaçlarını ve değişimi gözardı etmek bir yana, online acenteleri yakın takibe alarak oradaki yeniliklere ayak uydırmalıdır.

Doğrudan ilişki: Müşteriler üçüncü kanallardan gelmiş olsa da, bazı oteller bu fırsatı kaçırmazlar ve check-in sırasında müşterinin email adresini alarak onunla iletişime geçer, promosyonlar, avantajlar veya sadakat programı konusunda müşteriyi bigilendirir. Hotwire'dan oda satın alıp otele gittikten sonra, deskteki görevli bana bir dahaki konaklamamda kullanmam için 25 dolarlık bir kupon verdi.

PEKİ ONLINE ACENTELER DOST MU, DÜŞMAN MI?

Sonuç olarak online acenteler ne dost ne de düşmandır. Belki 'gerekli bir kötülük' olarak adlandırabiliriz. Bir yandan baktığınızda, ulaşımdan konaklamaya, destinasyonlardan restoranlara kadar seyahati teşvik eden bir sistem olduğunu da grürsünüz.

Hiç kimse otel pazarlamasının kolay bir şey olduğunu söylemiyor, hele de bu dönemde. Bu çok uzun bir parti ve otelciler bir yandan kaliteye odaklanırken, bir yandan da online dünyada güçlenmek zorundalar. Online seyahat acenteleri sadece denklemin bir parçasıdır.




Bu Haber 20.04.2015 - 21:53:58 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Mahmut 21.04.2015 - 10:34

    Tamamen yanlis bilgilerle ve tarafli yazilmis bir yazi. Bir otel isletmecisi olarak yukarida bahsettigi sartlardan farkli sartlarla calisiyorum online kanallarla ve oldukca da memnunum.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.