Online mecrada savaş kızışıyor, Google ve Amazon sırasını bekliyor

Online mecrada savaş kızışıyor, Google ve Amazon sırasını bekliyor
Oteller ve online seyahat acenteleri (OTA) arasındaki savaşta, 2015'in ilk çeyreğinde online seyahat acenteleri büyük mesafe katetmiş gibi duruyor. Eye for Travel tarafından yapılan araştırmaya göre, Expedia, Hotels.com gibi oyuncular bu zamana kadarki en yüksek rezervasyon oranlarına ulaşırken, otellerin internet siteleri üzerinden yapılan rezervasyonlar yüzde 7.1; online seyahat acenteleri üzerinden yapılan rezervasyonlar ise yüzde 15.1 oranında artış göstermiş durumda.


TurizmGüncel
 
Dev online seyahat acenteleri, küçük rakiplerini birleşme ya da satın alma yoluyla elimine ederken, oteller, kendi internet siteleri üzerinden bu rekabet ortamına uyum sağlamaya çalışıyor. Ancak bu online devlere uyum sağlamak hiç de kolay değil; öyle ki, online seyahat acenteleri dahi birbirleri ile rekabet edebilmek için oldukça yüksek pazarlama harcamaları yapmak zorunda.

ABD'NİN YÜZDE 60'I EXPEDIA'NIN ELİNDE

STR Global'ın raporuna göre, Expedia, Orbitz birleşmesinin ardından ABD pazar payının yaklaşık olarak yüzde 60'ını bu grup elinde bulunduruyor. Bu durum diğer Amerikan şirketlerine oldukça küçük bir pay bırakıyor ancak bu şirketler de gözlerini Priceline'ın hakimiyeti altında olan küresel pazara dikmiş durumda.  

BOOKİNG.COM AVRUPA'DA ZORDA OLSA DA PRICELINE BÜYÜYOR

Ancak, Priceline'nın en büyük bağlı kuruluşu Booking.com ile Avrupalı otelciler arasında süregelen 'en düşük fiyat' tartışması otelcilerden yana sonuçlanmış durumda. Bu durum otelcilere özgürce oda fiyatlandırma imkanı tanırken, müşterilerin de otellerin internet sitelerini ziyaret etme oranını artıracağı anlamına geliyor.
 
Priceline bu zorlukla uğraşıyor olsa da bu yıl rekor büyüme gerçekleştirdi. Expedia da bu büyüme oranlarına ulaşabilmek için oldukça yoğun çaba sarf ediyor. Şirket, 1.6 milyar dolarlık Orbitz abirleşmesi ile beraber otel sayısını 510 bine çıkarmış oldu. Bu sayı Priceline'ın otel sayısından yalnızca 120 bin aşağıda. Geçtiğimiz yıl rezervasyonlarının yüzde 53'ü ABD sınırları içerisinde gerçekleşen Expedia, 2015 yılında gelirlerinin yüzde 65'ini küresel pazarlardan elde etmeyi planlıyor. 

TEKNOLOJİDE LİDERLER

Online seyahat acenteleri için en önemli şeylerden biri de her daima teknolojite entegre olmak. Bunun en başında ise mobil uygulamalar geliyor. Expedia, Hotels.com ve Hotwire ise bu mobil uygulamaların yanında Apple'ın giyilebilir ürünü Apple Watch için bile üretim yapar durumda.

BAŞKA RAKİPLER DE VAR...

Ancak Priceline ve Expedia'nın birbirlerinin pazarlama bütçeleri dışında endişelenmesi gereken başka şeyler de var. Çünkü artık online rezervasyon alanında, henüz ne yaptıklarından bağımsız olarak, kim oldukları önemli olan 2 büyük oyuncu daha var.
 
Google ve Amazon, bu yıl seyahat rezervasyonlarına dair birkaç adım attı bile; ancak ellerinin tamamını göstermek gibi bir niyetleri olmadığı açık bir şekilde görülüyor. İki dev şirket, rakiplerini spekülasyona teslim etmiş durumda.
 
Google'ın  'Book with Google' uygulaması çoktan hizmett girdi ve şirketin otel fiyatı uyarı sistemini (alerts) test etmeye başladığı da biliniyor. Amazon'un bu yılın başında duyurulan  'Destinastions' ürünü ise oldukça hızlı bir şekilde genişlemeye devam ediyor. Bu adımlar şu an için çok korkutucu görünmese de, iki şirketin entegre ürün teklifleri gibi olasılıklar, online seyahat acentelerini korkutmaya yetiyor. Konu, veri ve onunla yapılabilecek şeyler olduğunda, Amazon ve Google'ın diğer şirketlerden ayrı bir ligde yer aldığını unutmamak gerekiyor.
 


Bu Haber 09.09.2015 - 16:18:17 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.