Önde gelen turizmcilerin yorumladı: 2015 sezonu nasıl geçecek?

Önde gelen turizmcilerin yorumladı: 2015 sezonu nasıl geçecek?
Turizm Haftası dolayısıyla Antalya'da düzenlenen panelde bir araya gelen sektörün önde gelen isimleri, 2015 sezonunu değerlendirdi.


Antalya Valiliği, Antalya İl Kültür Turizm Müdürlüğü ve Akdeniz Üniversitesi Turizm Fakültesi işbirliği ile organize edilen panele, Anex Tour Yönetim Kurulu Başkanı Neşet Koçkar, ICF Airports Yönetim Kurulu Üyesi Yaşar Döngel, SunExpress Satış ve Pazarlama Müdürü Emre Bahtoğlu, Crystal Hotels CEO'su Umman Çetinbaş, Antalya Tanıtma Vakfı Başkanı Nizamettin Şen ve NBK Touristic Genel Müdürü Recep Yavuz katıldı.

YAŞAR DÖNGEL: RUSYA'DA ÇİFT HANELİ DARALMA BEKLİYORUZ

Panelde konuşan ICF Airports Yönetim Kurulu Üyesi Yaşar Döngel, 2023 hedeflerini tuttrabilmesi için Antalya'nın her yıl ortalama yüzde 5 büyümesi gerektiğini ifade etti. Türkiye'nin 2014 yılında Almanya ve İngiltere dışındaki Avrupa ülkelerinde küçüldüğünü kaydeden Döngel, "Avrupa'daki küçülmeye çözüm bulmak zorundayız. Antalya'ya gelen turistlerin yüzde 55'i Alman ve Ruslardan oluşuyor. Türkiye Asya - Pasifik gibi gelişen pazarlara ağırlık vermeli." dedi.

Rusya'daki ekonomik krizin 2 yıl süreceğini ifade eden Döngel, "Rublenin belli bir yere oturmamasından dolayı ne paket tur oluşturulabiliyor ne de insanlar pozisyon alabiliyor. Öte taraftan Rusya iç turizmini destekleme kararı aldı. Kırım ve Soçi bize ciddi şekilde rakip olacaktır. Bu etkenleri üst üste koyduğumuzda, sıkıntının 2016 ve 2017'de de devam edeceği görünüyor. Rusa pazarında en az yüzde 10 olmak üzere, çift haneli daralma bekliyoruz. Bu yıl yine Almanya ve İngiltere'ye yoğunlaşacağız. AKTOB ile Avrupa'da yeni bir tanıtım atağına kalkacağız. ICF Airorts olarak ilave pazarlarımız var, yeni hava yolları ile anlaşmalar yaptık. Bu yıl Antalya'ya 350 daha fazla yolcu getireceğiz." değerlendirmesini yaptı.

UMMAN ÇETİNBAŞ: 4 MİLYAR DOLAR KAYIP YAŞANACAK

2014 yılının kendileri için verimli geçtiğini belirten Crystal Hotels CEO'su Umman Çetinbaş, Rusya'daki sıkıntıların kış sezonunda itibaren kendini gösterdiğini kaydetti. Çetinbaş, "Kışın Rusya'da yaşanan kaybı Almanya'dan telafi ettik. Şu anda rublede bir iyileşme var. Daha iyiye de gidebilir. Rusya'da bir daralma olacağı kesin. Ben, daralmanın yüzde 10 civarında olacağını tahmin ediyorum. Yüzde 10 kayıp, 450 bin yolcu yapıyor. Bu da 400 milyon dolara tekabil eder. Gelirlerde ise yüzde 20 azalma olacak. Bu yıl 1.2 milyar dolar civarında kayıp yaşayacağız. Çarpan etkisiyle bu miktar 4 milyar dolara çıkacak." dedi.

Avrupa'da artış olduğunu söyleyen Umman Çetinbaş, bu artışın yüzde 10'a da çıkabileceğini ancak son kertede belirleyenin Türkiye'nin Avrupa'daki imajı olacağını belirtti. Avrupa'da durumun daha hassas olduğunu ifade eden Çetinbaş, bu yıl İranda'da da kayıp yaşandığına dikkat çekti.

NİZAMETTİN ŞEN: İMAJ KAYBININ SORUMLUSU SİYASETÇİLER

Antalya Tanıtma Vakfı Başkanı Nizamettin Şen ise konuşmasında marka ve imaj konularına dikkat çekti. Marka için güvenin son derece önemli olduğuna vurgu yapan Şen, "Senelerdir turizmin barış ve güven ortamında yapılabileceğini söylüyorz. 2015 yılında kadar Türkiye'nin imajı olumluydu. İmajın dışa vurumunun en iyi gözlemlendiği alanlar kongrelerdir. Batı'da yaşanan kaybın nedeni imaj. İmajımızın sorgulanması gerekiyor. Ürün kalitemiz değişmedi, hatta yükseldi. Türkiye'nin siyasi imajında ortaya çıkan değişim bu iletişim dünyasında Avrupa'da hızla algılanıyor. Bunun nedeni de siyasetçilerdir." değerlendirmesini yaptı.

EMRE BAHTOĞLU: ANTALYA KAPASİTEMİZİ YÜZDE 16 ARTTIRDIK

Panelde konuşan SunExpress Satış ve Pazarlama Müdürü Emre Bahtoğlu ise şu noktalara dikkat çekti:

"2014 yılında gelirimizi bir önceki yıla göre yüzde 15 oranında arttırarak 1 milyar dolara yükselttik. 70'in üzerinde büyük tur operatörü ile çalışıyoruz. Son üç yıldır uçak sayımızı arttırıyoruz. Avrupa'da yeni ürünleri piyasaya sunduk. 2015 yılının ilk çeyreği itibariyle performansımız oldukça iyi. İlk üç ayda Antalya'da yüzde 11, Anadolu'da ise yüzde 53 artış kaydettik. Antalya kapasitemizi ise yüzde 16 oranında arttırdık."

Anex Tour Yönetim Kurulu Başkanı Neşet Koçkar’ın konuşması panele damga vurdu. 2014 yılı ile ilgili verileri paylaşarak söze başlayan Koçkar, “2014 yılında Antalya’ya Nisan ayında 243 bin Alman gelmiş. 243 bin Almanın geldiği yerde bu nisanın ilk 10 gününde 73 bin Alman geldiyse, diyebiliriz ki %5, %10’un üzerinde kapatabiliriz. Çünkü nisanın sonu yaklaştıkça gelen sayısı artar. Ama 149 bin Rus’un geldiği yerde bütün bir Nisan 2014 7 bin kişi gelmiş sadece. Şimdi 7 bin kişinin geldiği yerde de bu tekrar 150 bin olacak demeyeceğiz herhalde. Ben en azından uçakların sahibi olarak ya da yolcuyu satan olarak böyle bir manzara görmüyorum. Benim şuanda gördüğüm; erken rezervasyonlar minimumun %50 gerisinde” diye konuştu.

NEŞET KOÇKAR: RUSYA OLMASAYDI, BELEK, KUNDU OLMAZDI

Rusya’nın Türkiye turizmi açısından önemine dikkat çektiği konuşmasında Koçkar, ya Rusya olmasaydı? sorusunun çarpıcı yanıtlarını şöyle sıraladı;

"Rusya olamasaydı bugün Antalya’da hatta bir adım daha atalım Türkiye’nin birçok yerinde bu turizm olmazdı. Rusya olmasaydı Antalya’da bir sürü bugün dünya çapında bizi markalaştıran ya da vitrinimiz olan hiçbir otel olmazdı. Eğer bugün Rusya olmasaydı, Avrupa'daki satış rakamlarını bu seviyeye çıkarabilir miydik? Eğer Rusya olmasaydı Belek böyle olmazdı, Kundu hala açılmamıştı, orası hala bataklıktı. Rusya olmasaydı Antalya’da şuan iş yapan esnafın %80’i yoktu. Hani geçen gün Vali Bey bile dedi ya; “Simitçi bile soruyor.” Haklı. Rusya olmasaydı havaalanında dünyanın en pahalı portakal suyunu hiçbir zaman satamayacaklardı, 3,4 milyar dolarlık yatırıma girmeyeceklerdi. Yani Rusya konusunda şuanda şöyle bir hata yapmamamız lazım; hatta bu espri oldu, ‘yıllarca bu eşeğe bindik ama bu eşek öldü.’ Çok şey borçluyuz. Eğer bu alışkanlığı kesersek ki Ukrayna’da bunu yaşadık, 2008 yılında Ukrayna 500 binlere dayanmıştı. Antalya’nın dördüncü büyük pazarıydı. Bir kriz yaşandı 2008’de, Ukrayna atlatamadı ama Rusya atlattı. Biz inatla dedik ki; ‘lütfen Ukrayna’ya ayrı fiyat uygulayın.’ Siz bugün Allah’ın Avrupalısına Ukraynalılardan daha ucuzuna veriyorsunuz, adam daha zengin oldu halde, özellikle otellere. Bunu yapmadılar. Ukrayna bugün 200 binlere falan düştü. Bir pazarı yaratmak çok zor."

ANTALYA RUSYA'YI KAYBEDERSE ÇOK ŞEY KAYBEDER

Rusya’da yaşanan sıkıntılara rağmen Rus turistin kaybı halinde yaşanabilecek sıkıntıları çarpıcı sözlerle dile getiren Koçkar, yapılması gerekenler konusunda ise şu önerilerde bulundu:

"Yani Rusya’yı kaybedersek Antalya oyunu kaybeder. Rusya’yı kaybedersek Antalya çok şey kaybeder. Dolayısıyla bu alışkanlığı kaybetmemek zorundayız. Yani gerekiyorsa bunca yıl pahalı verdik, bu yıl ucuz vereceksek ucuz vereceğiz. Vermek zorundayız, yani o alışkanlığı kaybedersek geri kazanmak çok zor olur. Bu bence önemli. Çünkü hep Avrupalıların artısından, ekonomik gelişmesinden bahsedildi ama Rusya dünyanın en büyük coğrafyası, dünyada ki en ciddi doğal kaynaklara sahip, kültürel olarak bizlere, gerçekten çok akraba gibi olduk, yakın hissediyorlar ve coğrafi olarak çok yakınız. Yani tatil seçeneklerinde çok yakınız. Soçi ve Kırım asla bize rakip olamaz."

RECEP YAVUZ: BAŞARAN ULUSOY AJDA PAKKAN'IN YARISI KADAR BİZİ DİNLESEYDİ...

Antalya turizminin yaz dönemine sıkıştığına dikkat çeken NBK Touristic Genel Müdürü Recep Yavuz, kış aylarında bölgenin terk edildiğini ifade etti. Yavuz, "Birçok kişi çalışma imkanının kısıtlı olduğunu görüyor. Turizm koltuk değnekleri ile ilerliyor. 2014 yılında 12 milyon turist geldi. 2006’ya göre yüzde 100 arttı. Bu böyle devam ederse bir gün patlayacak. Antalya’da inanılmaz bir iklim var aslına bakarsanız. Benim için turizmin birinci sorunu istihdamdır. Ören yerleri ziyaretinde 7 yıl geriye gittik. Başaran Ulusoy, Ajda Pekkan’ın yarısı kadar bizi dinleseydi keşke. Sektör ile bir araya gelip kış aylarında neler yapabilirizi konuşmalıyız. Ören yeri uygulamasını daha sağlıklı yapmalıyız." dedi.


Bu Haber 18.04.2015 - 12:14:27 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.