Nebil Çelebi: DİB yönetmelik çıkarırken TÜRSAB uyudu, zor durumdayız

Nebil Çelebi: DİB yönetmelik çıkarırken TÜRSAB uyudu, zor durumdayız
Hac ve Umre turları yapan acenteler zor durumda. Bir yandan Suudi Arabistan'ın getirdiği yeni harç, bir yanda ise Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yeni yönetmeliği acenteleri isyan ettirdi.


TurizmGüncel
 
TÜRSAB'ın salı günü yaptığı Hac ve Umre toplantısında sert tartışmalara neden olan konuları, Hilal Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Nebil Çelebi ile Konuştuk.

''SUUDİ ARABİSTAN 540 DOLAR HARÇ GETİRDİ''

Suudi Arabistan'ın son 3 sene içerisinde Umre'ye giden seyahatçilere yeni seyahatlerinde 540 dolar harç getirdiğini belirten Nebil Çelebi, ''buna tüm dünya itiraz etti. Aecnteler olarak bizler de itiraz ettik. Bugün Suudi konsolosluğu ile görüştük. Bağlı olduğumuz kurumlar, TÜRSAB ve Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan, kendilerine bir itiraz gelmediğini belirttiler.'' şeklinde konuştu.

''MUHATABIMIZ SUUDİLER DEĞİL, TÜRK BAKANLIKLAR''

TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy'un kendilerine ''Suudi Hac Bakanlığı'na yazı yazdık'' dediğini ifade eden Nebil Çelebi, ''Başaran bey bunu bilmiyor olamaz. Ücretleri yükselten Hac Bakanlığı değil, Suudi Dışişleri Bakanlığı. Kaldı ki Suudi bakanlıklar bizi kaale almaz. Biz itirazımızı Türk Dışişleri ile Kültür ve Turizm bakanlıklarına yapacağız. Onlar da gerekli girişimlerde bulunacaklar.'' ifadesini kullandı.

YILDA 500 BİN KİŞİ UMRE'YE GİDİYOR

Türkiye'den yılda ortalama 500 bin kişinin Umre'ye gittiği bilgisini veren Nebil Çelebi, bunların 390 bininin acenteler, 105 bininin de Diyanet İşleri Başkanlığı ile gittiğini belirtti.

DİB'İN YENİ YÖNETMELİĞİ ACENTELERE EK MALİYETLER GETİRDİ

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın (DİB) yeni yönetmeliğinin Hac ve Umre turu yapan acentelere ek maliyetler getirdiğine dikkat çeken Çelebi, ''Acentelerimizin 45-79 arasındaki her kafilesine DİB tarafından bir din görevlisi tahsis ediliyordu ve bu kişi rehberlik hizmeti veriyordu. Bunun karşılığında ise bizden kişi başına 25 dolar alıyordu. Bu sene yönetmelik değişti ve DİB, 25-45 arasındaki her geruba bir din görevlisi tahsis edilmesi kuralını getirdi. Bu da kişi başına maliyetin ortalama 30 dolar artması anlamına geliyor.'' değerlendirmesini yaptı.

DİB'in yönetmeliği çıktığı sırada TÜRSAB'ın gerekli girişimlerde bulunmadığını kaydeden Çelebi, şunları söyledi:

''KENDİ PERSONELİMİZİ KULLANMAK İSTİYORUZ''

''Biz daha önce DİB ile konuştuk ve grup sayılarını kabul ettik. Ancak bizim talebimiz, bünyemizde bulunan personelimizin de bu hizmeti verebilmesiydi. Bizim bünyemizde daha önce DİB'de çalışan emekli müftüler, imamlar vailer var. Bunlar DİB'de iken zaten bu işi yapıyorlardı. İstiyoruz ki, turlarımızda kendi personelimizi kullanabilelim. Yetmediği yerde yine Diyanet'ten personel alırız.  Benim rehberim tarzımı biliyor, müşteriye nasıl davranacağını biliyır. DİB, Sinop'taki müşteriye Edirne'den rehber veriyor. Malesef yönetmelik çıkarken TÜRSAB olaya müdahil olmadığı için Resmi Gazete'de yayımlandı ve yürürlüğe girdi.''

KUMANYA ZORUNLULUĞU

Diyanet İşleri Başkalığı'nın acentelere bir zorunluluk daha getirdiğini söyleyen Nebil Çelebi, ''Bizim acenteler olarak yarım pansiyon satma zorunluluğumuz vardı. Ama şimdi öğle yemeğinde kumanya zorunlu hale getirildi. Tamam isteyen kumanya versin ama zorunlu hale getirilemez. TÜRSAB bu konuda da hakkımızı aramadı.'' dedi.

''TÜRSAB HANGİ HİZMETİN KARŞILIĞINDA BİZDEN 8 DOLAR ALIYOR?''

Kurumun acentelerden aldığı sigorta ve hizmet bedelleri ile ilgili de konuşan Çelebi, ''TÜRSAB geçen sene Umre'ye giden herkesten kişi başına 8 dolar hizmet bedeli alıyordu ve buna sigorta da dahildi. Şimdi 12 TL sigorta için, 8 dolar da hizmet bedeli istiyorlar. TÜRSAB'ın ne hizmeti var ki bu parayı acentelerden talep ediyor? Sırf bu maliyet artışlarından dolayı paket tur fiyatları 100-150 dolar yükseldi. 690 dolara Umre turu çıkan acente bu maliyetlerle nasıl para kazanacak?'' diyerek tepkisini dile getirdi.





Bu Haber 27.10.2016 - 18:58:18 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.