Ne onunla ne de onsuz: OTA-otelci ilişkileri nereye gidiyor?

Ne onunla ne de onsuz: OTA-otelci ilişkileri nereye gidiyor?
Fransa Ulusal Meclisi, 16 Haziran'da otelcilerle online acenteler arasındaki ilişkileri yeniden belirleyen bir tasarıyı kabul etti. Tasarının hayata geçmesi için 14 Temmuz'da bir oylama daha yapılacak. Avrupalı devletler online acentelerle oteller arasındaki ilişkiyi yasal çerçeveye oturtmaya çalışırken, Türkiye'de de şikayetler giderek artıyor.


TurizmGüncel

Fransız Ekonomi Bakanı Emmanuel Macron tarafından hazırlanan ve bu nedenle ismi Macron Tasarısı olan kanun teklifine göre, online acenteler oteller üzerinde 'en düşük fiyat' baskısı kuramayacak. Tasarı kabul edilirse otelciler, fiyatlandırma konusunda daha özgür hareket ederek kendi web siteleri dahil başka kanallarda daha düşük fiyat verebilecekler. Dahası, ağustos ayından itibaren OTA'larla otelciler arasında daha önce yapılan anlaşmalar da geçersiz hale gelecek; otelciler fiyatların kontrol edilmesinde daha büyük bir alana sahip olacaklar.

TÜRSAB'IN ŞİKAYETİ DAHA ÇOK ACENTELERLE İLGİLİ

Online seyahat acenteleri ile Türk otelcileri arasında da uzun zamandır benzer sorunlar yaşanıyor. Ancak Türkiye'de bu konuda yasal bir adım atılmış değil. TÜRSAB'ın Rekabet Kurulu'na yaptığı şikayet ise, işin otel ayağından çok acente ayağıyla ilgili. TÜRSAB tarafından konuya ilişkin olarak yapılan açıklamada, "Booking.com’un hakim durumunu kötüye kullanmak suretiyle rekabeti engelleyen ve kısıtlayan faaliyetleri nedeniyle acentelerin uğradığı  mağduriyetlere  son verilmesine yönelik soruşturma başlatılması talep edildi. Başlayan süreçte önemli bir noktaya gelindi.’’ denilmişti.  Gelinen noktaya ilişkin değerlendirmelerde bulunan TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, “Üyelerimizin haklarını savunmak için atılması gereken tüm adımları atıyoruz." şeklinde konuştu.

BENZER BASKILAR

Başta booking.com ve Expedia olmak üzere, online acenteler, bir yandan konaklama sektörüne ciddi bir müşteri potansiyeli sağlarken, bir yandan da otellerin hareket alanını sınırlıyor. Otelciden yüzde 15 komisyon alan booking.com, "Başka bir kanalda bendekinden daha düşük fiyat çıkarsa otelini satmam, satsam da aramalarda kıyıda köşede çıkarsın." diyerek aba altından sopa gösteriyor. Expedia'nın komisyon oranı yüzde 23'ten başlıyor. Bu, satılan her 100 dolarlık odanın 23 dolarının Expedia'ya gitmesi anlamına geliyor. Online acente devleri, internette adeta dedektif gibi dolaşarak otelcinin daha düşük fiyat verdiği kanalları buluyor ve otelciyi arayarak 'uyarıyor'.

Popüler online kanallara yüzde 45 komisyon veren otelciler dahi var. Daha fazla komisyon verdiklerinde satışların 'patlayacağını' düşünen kimi oteller, bir anlamda komisyonların yükselmesine çanak tutuyor. Online kanallar, komisyon oranını daha yüksek belirleyen otellere, "Seni daha görünür kılar, ön plana çıkarırım." mesajı veriyor.

OTELCİNİN BOOKING'E ÖDEDİĞİ KOMİSYON YÜZDE 16'YA ÇIKIYOR

Yurt dışı online kanallarla ilgili en önemli konulardan biri de bu kurumların vergi ödememesi. Burada iki türlü kayıp söz konusu: Birincisi, devlet bu işletmelerden gelir vergisi alamıyor ve bu alanda ciddi bir kayıp yaşanıyor. Kaybın diğer boyutu ise, otelcinin KDV'yi mahsup edememesinden kaynaklanıyor. Böylelikle otelcilerin booking.com'a ödediği komisyon tutarı da yüzde 16'a çıkmış oluyor. Bu durum sadece yabancı kökenli online acenteler için değil, Google başta olmak üzere pek sosyal medya platformu için de geçerli.

YENİ ONLINE GİRİŞİMLER ÇÖZÜM OLUR MU?

Etstur, geçtiğimiz günlerde bir online acentenin lasnmanını yaptı. Hedeflerinin yüksek olduğunu belirten şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ersoy, işin başına ise daha önce booking.com'da çalışan bir ismi getirdi. Ancak Ets'nin kurduğu yeni platformun piyasada herhangi bir değişiklik yapması beklenmiyor. Nedeni ise komisyon oranı. Ets'nin belirlediği komisyon oranı, booking.com'unki ile aynı.

APARTMAN, REZİDANS VE VİLLA DA PAZARLIYOR

Booking.com'un oteller dışında apartman, villa ve rezidans da pazarlamaya başlaması üzerine şirketle iletişime geçen otelcilere, "Salacık Sahili'ne bir karavan kurulsa onu da pazarlarız" yanıtı verilmiş. Şu anda, sitede bu tip merkezler pazarlanmaya devam ediyor. Pazarlama yapılırken, söz konusu tesise belge de sorulmuyor. Bazı tesislerin olmayan yıldızlarla kendini bu tip sitelerde pazarlamasının ardından, şimdi de ‘sınıflandırılmamış’ kategorisi adı altında bu tip tesislerin satışı devam ediyor. İstanbul'da, 1-5 yıldız kategorilerinde 312 tesis satıştayken, sınıflandırılmamış kategorisi altında yaklaşık 1700 işletme bulunuyor.

OTELCİLER ARASINDA KONSENSUS YOK

Otelcilerin çoğu, online acentelerin konaklama sektörüne önemli katkıları olduğu noktasında birleşse de, işin işleyişi konusunda görüş ayrılıkları var. Kimi otelciler komisyon oranlarının yüksekliği ve sözleşmeye konulan kısıtlayıcı maddelerden şikayet ederken, kimileri kuralların açık olduğunu ve beğenmeyenin bu acentelerle çalışmayacağını ifade ediyor.





Bu Haber 05.07.2015 - 18:19:03 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • misafir 07.07.2015 - 08:54

    Burada adi gecen kanallar araciligiyla surekli konakliyorum. Turizmci degilim ama Booking.com,un cirosunun yarısını yapıp da 2000 kisi istihdam eden acente ben nerde yanlis yapiyorum diye dusunmeli bence. Verimli olmayan bir isletme, surdurulebilir bir is yapmiyordur ve eninde sonunda isçi cikarir ya da iflas eder. HRS,nin de B2B kanal oldugunu ilk burada duydum. Bence yorum yapan uzman turizmcilerimiz biraz daha kenilerini gelistirmeye zaman ayirmali.

  • Cem K Magripli 06.07.2015 - 04:44

    Sorun B2B mecralardan (IATI, HotelsPro, HRS, Hotelbeds) kaynaklanmıyor. Bunların varlığı, riske ettikleri ön finansmanlar ve toptan fiyatlar aslında her otel ile sözleşme yapamayan küçük acenteye yarar. Asıl sıkıntı Booking.com gibi online B2C mecralardan kaynaklı. Sorun öyle bir seviyeye geldi ki, neredeyse bir tekelleşme var. Offline acentelerin rekabet gücünü geçtim, Booking.comun onlineda dahi rakibi yok. Sistemleri iyi, pazarlama giderleri müthiş. Googledan bir otel aratırsanız otelin keni sayfasından önce Booking.com çıkıyor. Bu muazzam bir SEO işi gerektirir. Bu nedenle bir yere kadar 1 numara olmayı hakediyorlar. Offline acentelere destek konusundaysa, Booking.coma vergi mükellefiyeti getirmek bile bu sorunu çözemez. Offline acente en süper hizmeti verse bu ortamda yine ezilir. Otelci ise en çok nereden dolduruyorsa oteli, o satış kanalına yönelir, buradan daha doğal birşey yok. Offline acenteyi desteklemenin en kolay yolu, otelciler tarafından onlinela rekabet edebilecek güzel fiyatlamalar vermektir. Burada sektörde alıcısatıcı arası bir mutabakat sağlamak lazım öncelikle. Başka ne yapılabilir ki? Offline acenteyi korumak için yerli otellerin sadece 51 yerli sermayeli acenteler üzerinden yurtdışına fiyat verebilmesini sağlamak gibi marjinal çözümler mi ancak kurtarır piyasayı?

  • Metin Altun 06.07.2015 - 12:03

    Son zamanlarda booking başta olmaz üzere expedia ve diğer B2C satış kanallarının üzerine çok gider oldunuz. Aynı duyarlılığı ETS başta olmak üzere diğer tüm iç pazar acentelerinin tesislere dayattığı tek yetki sözleşmesi için de bekliyoruz. Tesisler bu uygulama yüzünden kenilerini istedikleri gibi satamıyorlar, buna karşın B2C sitenin benim fiyatım diğer alanlardaki fiyatından yüksek olmasın isteği çok masum kalıyor.

  • s.kaplan 06.07.2015 - 11:16

    Teşekkürler IATI , Expedia , Hotelbeds , Booking.com , HRS vs vs ......

  • s.kaplan 06.07.2015 - 11:14

    Online resv sistemi bizim gibi küçük otelciler için iyi. hem paramızı peşin alıyoruz. hem büyük acentaların kapılarının önünde yatmıyoruz. Başkasının alacağı komisyon oranı beni ilgilenirmiyor ,ben cebime ne giriyor ona bakıyorum.

  • Murat Gencer 05.07.2015 - 10:10

    Otelci online mecralara hakim değil, dijital bilinçlilik çok zayıf. Stratejiler yanlış. Booking ya da Expedia ile gelen misafir havadan gelen misafir değil. Bu mecralardan satılalma yapanların 90ı zaten Türkiye müşterisi. Booking onlara İspanya yerine Türkiye var demiyor. Belekte X otel yerine Y hotel de var diyor. Gel gelelim Offline acentelerden daha fazla kazanıyor. Türkiye Booking toplamda 20 kadar personele sahip ve güzel bir ciro yapıyor. Bu cironun 50sini bile zor yapan BABA Acente 2000 kişi istihdam ediyor. Komisyonlar neredeyse aynı. Burada bir yanlışlık var.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.