Mudanya, Güney Marmara’nın turizm merkezi olmaya talip

Mudanya, Güney Marmara’nın turizm merkezi olmaya talip
Güney Marmara’nın turizm merkezi olma hedefiyle yola çıkan Mudanya Belediyesi, 2 üniversite ile birlikte ilçenin turizm master planını hazırlıyor.


Mudanya, sahip olduğu tarihi, kültürel ve doğal zenginlikleri avantaja çevirerek turizmden daha fazla pay almayı hedefliyor. Bursa’nın sahil şeridinde yer alan Mudanya, İstanbul’a yakınlığıyla da öne çıkan bir tatil beldesi. Tarihi milattan önce 7. yüzyıla kadar dayanan Mudanya, sahip olduğu değerleri gün yüzüne çıkararak Güney Marmara’nın turizm merkezi olmayı hedefliyor. Bu kapsamda Mudanya Belediyesi, turizm master planı hazırlamak için harekete geçti.

'MUDANYA TURİZM VE EĞİTİM KENTİ OLMALI'

Dünya Gazetesi'nden Esra Özarfat'a konuşan Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, ilçenin turizm alanında yol haritasının belirlenmesi için ilk adımı attıklarını söyledi. Türkyılmaz, şunları söyledi:

“Göreve geldiğimizde, Mudanya’mız sanayi kenti olamaz demiştik. Mudanya turizm ve eğitim kenti olmalı. Varolan çok değerli turizm potansiyelinin gün yüzüne çıkarılması için turizm komisyonumuzun, uzman heyetle birlikte Mudanya Turizm Master Planı’nın hazırlanması için ilk adım atıldı. Hazırlanacak planla turizm potansiyelimizi artırarak turizmde hak ettiğimiz yere gelmek istiyoruz. Master planla ilgili Bursa Orhangazi ve Eskişehir Osmangazi üniversitelerinden de destek aldık. İlk etapta potansiyel turizm alanları belirlenecek. Mudanya turizmine yönelik gelecekte yapılacak çalışmalar için yol haritası hazırlanacak.Yaklaşık 80 bin kişilik nüfusa sahip ilçede dış turizmin yanında, özellikle başta Bursa olmak üzere çevre il ve ilçelerden gelenlerin oluşturduğu günübirlik yerli turizm faaliyetleri de önemli yer tutuyor. İlçe merkezi ile birlikte özellikle Altıntaş, Kumyaka, Esence, Söğütpınar, Eğerce, Mesudiye ve Yalıçiftlik köyleri sahilleriyle öne çıkıyor. Mudanya’nın önemli bir değeri de Osmanlı döneminde büyük çoğunlukla Rumların yaşadığı, zengin bir yerleşim yeri olan Tirilye.''

TAŞ MEKTEP RESTORE EDİLECEK

Taş Mektep’in restorasyonu için önümüzdeki günlerde ihale sürecinin başlayacağını kaydeden Türkyılmaz, “Rumlardan kalma tarihi dokunun korunmaya çalışıldığı Trilya, zeytin, zeytinyağı, ipekböcekçiliği ve şarap üretimi ile öne çıkıyor. Tarihi dokuyu oluşturan Mudanya evleri, Myrlea antik kenti, Kumyaka Kilisesi, Mudanya Mütareke Evi Müzesi Mudanya’nın tarihi dokusunu oluşturan önemli yapılar arasında yer alıyor. Ayrıca Trilye’de Rumlardan kalma 7 kilise, 3 ayazma, 3 manastır bulunuyor” dedi.

BURSA'NIN İSTANBUL'A AÇILAN KAPISI

Bursa’nn İstanbul’a açılan kapısı konumundaki Mudanya, İstanbul’a olan yakınlığından dolayı da avantajlı. Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin Bursa ile İstanbul arasındaki ulaşımı rahatlatmak amacıyla Mudanya’da hizmete aldığı BUDO, aylık yaklaşık 100 bin kişiyi Mudanya’dan İstanbul’a İstanbul’dan da Mudanya’ya taşıyor. 2013 yılından bu yana her gün karşılıklı seferler düzenleyen BUDO, 5 deniz otobüsüyle hizmet veriyor. Ayrıca ilçeye bağlı Güzelyalı’daki hızlı feribot iskelesinden de İstanbul’a 75 dakikada ulaşmak mümkün. Öte yandan hızlı tren bağlantısının da ilçenin turizm hedefl erine olumlu katkı sağlaması bekleniyor.

BÜYÜKŞEHİR DÖNÜŞÜME SAHİLDEN BAŞLADI

Bursa Büyükşehir Belediyesi de 300 kilometrelik sahil bandına sahip Bursa’nın gerçek anlamda turizm şehri olması için planlanan çalışmalarına Mudanya Sahil Düzenleme Projesi’yle başladı. Yaklaşık 20 milyon liralık yatırımla Mudanya Mütareke binasından BUDO iskelesine kadar olan 1 kilometrelik bandı kapsayan Mudanya Sahil Düzenleme Projesi çerçevesinde yürüyüş yolları, yeşil alanlar, bankalar, kafeler, büfeler, gölgelikler, WC, otopark ve değişik özelliklerde zemin kaplamaları, 4 bin 200 metrekarelik seyir terası yapılacak.


Bu Haber 18.08.2015 - 09:51:47 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.