Mete Vardar: Yerli turist bu yıl yabancı turistten ucuza tatil yapacak

Mete Vardar: Yerli turist bu yıl yabancı turistten ucuza tatil yapacak
Jolly Tur Yönetim Kurulu Başkanı Mete Vardar, 2016 değerlendirmelerini, 2017 hedeflerini ve öngörülerini TurizmGüncel’e anlattı. ''2017 Türk tatilci için çok cazip bir sene olacak'' diyen Vardar, erken davranan Türk tatilcilerin bu sene yabancı turistlerden çok daha uygun fiyatlarla tatilini satın alabilir duruma geldiğini kaydetti.


Savaş Daş – TurizmGüncel

21’inci EMITT Turizm Fuarı'nda sorularımızı yanıtlayan Vardar, açıklamalarına fuara dair görüşlerini paylaşarak başladı. Fuarda bu sene özellikle iç pazarla çalışan operatörlerin stantlarında ciddi yoğunluklar olduğunu kaydeden Vardar, 2017 yılında iç turizmin en az 2016 yılı kadar hareketli olacağını belirtti.

‘’İÇ PAZARA YAPILAN YATIRIMLAR 2016’DA MEYVESİNİ VERDİ’’

‘’2016 yılı Türk turizmi için karanlık bir yıldı’’ diyen Vardar, tüm olumsuzluklara rağmen bundan önceki senelerde iç turizm konusunda yapılan hamlelerin ve yatırımların 2016 yılında meyvesini verdiğini kaydetti.

‘’Geçen sene turist sayılarında ciddi bir azalma olmasına rağmen iç pazar bu negatif tabloyu bir nebze olsun artıya geçirdi.’’ diyen Vardar, şu değerlendirmeleri yaptı:

TÜRK TURİZMİ KRİZLERDEN NASIL DAHA AZ ETKİLENİR?

‘’Yurt dışı talebinden doğan boşluğun tamamı olmasa bile, belirli bir kısmı iç turizmle kapanabildi. 2017 yılında ise iç turizme verilen önemin çok daha fazla arttığını görüyoruz. Biz senelerdir zaten bunu söylüyoruz: Türkiye nüfusunun yüzde 6-7’si seyahat ediyor. Bunu yüzde 20-25 oranlarına çıkarabilirsek, Türkiye turizmi ciddi potansiyellere ulaşabilir. En ufak krizlerden kolayca etkilenen turizm, bu sayede yumuşak geçişlerle krizin etkilerini tamir edebilir.

‘’YERLİ TURİST YABANCI TURİSTTEN ÇOK DAHA UCUZA TATİL YAPACAK’’

2017’de de en az 2016 senesi kadar, hatta daha fazla iç turizm hareketi olmasını bekliyoruz. Türk tatilci için çok cazip bir sene olacak. Erken rezervasyonda bundan önceki senelerde yüzde 45-50 oranlarında indirimler yapılırdı. Bu sene, tüm otellerle Türk Lirası üzerinden ve geçen seneki fiyatlarla kontrat yapıldığı için yüzde 25-30 oranlarındaki kur farkından doğan faaliyet de Türk misafirlere yansımıyor. Özellikle ocak, şubat ve mart aylarında tatil satın alan müşteriler, yurt dışından gelen turistlerden çok daha uygun fiyatlarla tatil satın alabilir duruma geldi.''

‘’1 MİLYON HEDEFİNE RAHATLIKLA ULAŞACAĞIZ’’

Peki 2017 yılında önüne 1 milyon hedefini koyan Jolly Tur bu hedefe ulaşabilecek mi? Ön rezervasyonların durumunu ve 2017 beklentilerini sorduğumuz Vardar, şunları söyledi:

‘’Biz geçtiğimiz yıl çok zor bir yıl olmasına rağmen 720 bin paxa ulaştık. Bunun yüzde 80’ini yurt içi turlar, yüzde 20’sini de yurt dışı turlar oluşturdu. Bu sene önümüze koyduğumuz 1 milyon hedefi aslında çok büyük bir hedef değil. Bundan önceki senelerde Jolly Tur olarak 1 milyon hedefine ulaşmış, hatta üstüne geçmiş olmamız gerekiyordu. Fakat ancak bu sene böyle bir rakama ulaşabilir noktaya geldik. 2017’de yüzde 32’lik bir artışla 1 milyon hedefinin üstüne geçmeyi planlıyoruz.



‘’SATIŞLAR GEÇTİĞİMİZ YILIN YÜZDE 36 ÖNÜNDE’’

Şu anda erken rezervasyonların ilk dönemi bitmek üzere. Pazartesi gününden sonra ikinci dönem başlayacak. Şu anda satışlarda geçen seneye nazaran yüzde 36 civarında artış söz konusu. Geçtiğimiz sene, turist sayısındaki düşüş dolayısıyla bazı tesisler hizmetten kısarken, bazıları da sezonun belirli dönemlerinde açıldı. Ancak bazı tesisler de cansiperane bir şekilde çalışarak 2015 sezonunda verdikleri hizmetten daha yüksek kalitede hizmet verdi. Dolayısıyla, bu tesisler hem yurt dışından gelen misafirlerin hem de yerli misafirlerin gözünde ayrı bir değere ulaştı.

‘’OTEL KONUSUNDA SEÇİCİ DAVRANDIK,  MİSAFİRİN AKLINDA YER EDEN TESİS SAYISINI ARTIRDIK’’

Biz bu sene çok daha seçici davranarak, geçtiğimiz senelerde özellikle Türk misafire önem veren ve iyi hizmet veren tesislerin sayısını artırdık. Bu seneki rezervasyon artışlarında en önemli payın bu olduğunu görüyoruz.’’

RUSYA’NIN AÇILMASI YERLİ TURİSTE AYRILAN KONTENJANLARI AZALTIR MI?

Rusya pazarının açılmasından sonra, otellerin iç pazara dönük kontenjanları düşürme olasılığı olup olmadığını sorduğumuz Vardar, sorumuzu şu şekilde yanıtladı:

‘’Rusya pazarının açılması, otellerde diğer pazarlardan oluşan boşluğu dolduracak. Bu senenin önemi şu: Türk misafire hem fiyat avantajı, hem de istediği tesiste yer bulma fırsatı sunuluyor. Geçtiğimiz senenin son aylarında gelen 400 bin civarındaki Rus turist sayısının, 2017 yılında 3 milyonun üzerine çıkması bekleniyor. Dolayısıyla, bu durum yerli turiste fiyat olarak dezavantaj yaratmasa da, istediği tesiste yer bulmak isteyen Türk misafirlerin tatillerini erken rezervasyon döneminde satın alması bu anlamda daha faydalı olacaktır.’’



Bu Haber 28.01.2017 - 19:24:19 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.