Mehmet İşler Travel Turkey'i eleştirdi ama 'umudumuzu kaybetmiyoruz' dedi

Mehmet İşler Travel Turkey'i eleştirdi ama 'umudumuzu kaybetmiyoruz' dedi
Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği Başkanı(ETİK) ve Türkiye Otelciler Federasyonu(TÜROFED) Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, Travel Turkey İzmir fuarının ardından çarpıcı açıklamalarda bulundu.


Mehmet İşler, Travel Turkey İzmir Fuarı’nın  İzmir’e pozitif yönde katkı koyması, sürdürülebilir olması ve İzmir’in daha da gelişebilmesi için önemli tespitlerde bulunarak, organizasyonun esası  ve şekli hakkında  şu açıklamalarda bulundu:

TRAVEL TURKEY, TURİZM BORSASI OLMAK ZORUNDADIR


“Travel Turkey Fuarı, bir turizm borsası olmak zorundadır. Ancak 8 yıldan beri yapılan bu fuar, hala bir turizm borsası hüviyetine bürünememiştir. Turizm borsası demek, tüm turizm paydaşlarının ürünlerini getirip birleştirerek paket haline dönüştürmesi ve sergilemesi ayrıca pazarın fiyat tansiyonun belirlendiği alan olması   demektir. Turizm paydaşlarının ortaya koyduğu bu ürünleri birleştiriler de bunu satışa sunar. Örneğin, ITB Berlin WTM Londra ve dünyada ilk 7’e giren EMİT Fuarı,  turizm borsası fuarları olarak göze çarpmaktadır. Bu açıdan Travel Turkey’in, bir turizm borsası fuarı olmak için ortak sinerji yaratması ve borsa ruhunu yaratması  gerekmektedir, aksi halde maalesef  sürdürülebilir olamayacaktır, sonuçta güzel İzmir'imiz kaybedecektir.”

“ASIL” ÜRÜN OLMADIĞINDAN SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK ZOR...


Travel Turkey, nerede ise sadece turizm seyahat şirketleri fuarı haline dönüşmeye başlamıştır. Yalnızca seyahat turizm şirketleri yoğunluğunun var olduğu bir fuar başarılı olamaz. Türkiye’de bulunan birçok marina, yat şirketleri, konaklama sektörü,deniz ticareti yapan firmalar,rehberler,restaurantlar ve turizmin diğer paydaşlarının daha az olması nedeni ile, bu fuarda ana ürünün sadece turizm seyahat şirketlerinden var edilerek dizayn edilmesi bir handikaptır. Burada asıl ürünün, konaklama sektörü onun paydaşları , oteller ve kruvazör temsilcileri restaurantlar eğlence yerleri marina , yat vb.  unsurlarında yoğunluğunun olması gerekmektedir. Ama, ana ürün olarak konaklama sektörü otelciler,onun yan paydaşları yerine  acentaları ürün olarak koyarsanız, satacak bir şey bulamazsınız . Bu yüzden Travel Turkey Fuarı, turizm borsası olmaktan her geçen gün uzaklaşacaktır,bu riske herkesin dikkat etmesi gerekmeketdir, aksi halde sadece tek kaybeden olacaktır oda güzel İZMİR'imizdir ...

 ”Bu fuar, adeta yiyecek içecek panayırı görünümündeydi. Bu önemli fuarda, turizmi içeren paket ve ürünlerin bir arada sunulduğu; yani alıcı ve satıcıların bir araya gelip ,paket ve ürünleri sergilemesi gerektiği bir yapı oluşması gerekiyordu. Bu fuar gıda; yani yiyecek içecek sergisine bürünmeye  başlamış, il ve ilçe belediyeleri ile valilikler ve seyat acentalarının stand başı ihtiyaçlarını karşıladığı her yerde yemeklerin koktuğu ve diğer ziyaretçilerin yiyecek içecek ihtiyacını karşılandığı bir gıda panayarı  mantalitesine dönüşmüştür. Maalesef, bu durum uluslararası olmak anlayışımızdan bizleri uzaklaştırmaktadır  bu önemli fuarın il ve ilçelerin gıda satıcılarının olduğu bir panayır haline dönüşmesi, bu fuarın ana temasıyla birlikte biçimsel anlamda büyük bir risk ve handikap oluşturmaktadır.”  

TUROB DAVET EDİLMEDİ

“Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED)’in bu önemi fuara davet edilmemesi, çok büyük bir eksikliktir.Fuarın  Ana ürün olan oteller ve konaklama sektörü ve bunların tek çatı örgütü olan TÜROFED’in, bu fuarda olmama eksikliği hiçbir şekilde kabul edilemez. Çünkü TÜROFED, turizme katmış olduğu misyonu vizyonuyla bu fuarın asıl amacına ulaşma noktasında kilit rol oynaması ile turizmin önemli bir paydaşıdır. Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TÜROB) Başkanı Timur Bayındır’ın da fuara davet edilememesi büyük eksiklik olarak göze çarpmıştır.” bu yüzden bu fuar bu sene kadük ve topal kalmıştır...herkesin fuarı olmalıdır, turizmin tüm paydaşlarının fuarı olmalıdır ve ortak sinerji ile uluslararası borsada  ve arenada boy göstermelidir..

AÇILIŞ KONUŞMASINDA NEDEN İRFAN ÖNAL KONUŞMADI?


 “Kültür ve turizm bakanlı himayesinde yapılan bu fuarın, Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtımlar Genel Müdürü İrfan Önal’a söz verilmemesi büyük bir ihmalkarlık ,ciddiyetsizliktir.

Ayrıca, en önemli paydaşlardan biri olan turizm bakanlığı himayesinde yapılan bu fuarda, Gambia’dan gelen  bir ülkenin Turizm Bakanı’na söz hakkı dahi verilmemesi ise başka bir ayıptır. Partner ülke olan İtalya’nın da daha yüksek bir makamla temsil edilmesi gerekirdi. partner ülke İtalya’nın daha üst yetkili makamca ve itibarca  temsil edilmemesi   ise tam bir fiyaskodur, Ekonomik İşbirliği Ofis Müdür Yardımcısı tarafından temsil edilmesi şeklen yanlış bu fuarın itibarına gölge düşürmüştür, ayrıca Kültür ve Turizm bakanımızın veya bakan yardımcımızın veya müsteşarımızın veya Kalkınma Bakanımızın veya Ulaştırma Bakanımızın gelmemesi de büyük bir eksikliktir.Bu fuarın her kesimce önemsenmesi gerekmektedir.. Ancak fuarın turizmin tüm paydaşlarını kucaklamaması sebebi ile bu önemli fuarın temsiline de büyük gölge düşürmüştür”  tüm bunlara rağmen , sponsor olan Türk Hava Yolları’nın Pazarlama Müdürü’ne söz verilmesi ise oldukça düşündürücüdür.Tüm bunlara bakınca Bakanlıklar ile TÜRSAB arasında bir gerginlik mi var, sorusu da akla gelmiyor değil …


KATKI  VE DESTEĞİN GÜCÜ  İLE  SONUÇ VERİMLİLİĞİ  EŞ DEĞER DEĞİL


 “Travel Turkey, Kültür Bakanlığı, İzmir Büyükşehir Belediyesi Türsab ve İzmir Ticaret Odası tarafından çok etkili ve büyük katkılarla yapılan bir fuardır. Bu gücü İzmir’de hangi organizasyon arkasına alırsa alsın başarılı olur. Ancak, bu güçle birlikte Travel Turkey Fuarı’nda ortaya çıkan sonuç eş değer değildir. Katkı koymak yönünden güç fazla; ama bunun karşılığında elde edilen verim  bu güce göre daha azdır.”  

İZMİR TURİZMİ EKSİLERE DÜŞMÜŞTÜR


“Eğer bu fuar, bir turizm borsası olma yolunda ilerleseydi ve tüm turizm paydaşlarının büyük çoğunluğunun katıldığı bir fuara dönüştürülseydi inanın İzmir Büyük Şehir Belediyemizin katkısı,İZFAŞ'ımızı katkısı,TURSAB'ın katkısı,T:C Kültür Bakanlığımızın ,İzmir Ticaret odamızın katkısı daha etkili ve verimli sonuçlarla neticelenmiş olurdu. İzmir ve çevresinin turizm rakamlarının  geriye doğru değil de, ileri doğru gitmesi için bu fuarın kişilerin, fuarı olmaktan çok sektörlerin ve paydaşların fuarı haline dönüştürmemiz gerekmektedir. Maalesef, İzmir’in bugünkü turizm karnesi eksi yedilerde seyretmektedir. Bu fuar 8 yıldan beri uluslararası olma özelliğini parlatmalıdır, borsa olmalıdır ve ülke turizmine ve ege turizmine yön vermelidir  ancak eksilere düşen bir yerdeyiz şu an,  bu durum da oldukça düşündürücüdür.”

UMARIM, YENİ BİR RUHLA TRAVEL TURKEY’E BAŞLAYACAĞIZ


 “Hanovver Messe’nin önümüzdeki seneden itibaren Travel Turkey’e katılmayacağı hususu, bu fuara uluslar arası olma anlamında gölge düşürecektir. Travel Turkey, uluslar arası bağlantıları nedeniyle turizm borsası olma iddiasını sürdürmelidir. Umarım, Hannover Messe yerine başka bir uluslar arası organizasyon şirketi düşünülür ve önümüzdeki sene bu fuarda yer alır. Umarım, yeni fuar alanında yukarıdaki eksikliklere dikkat çekilerek, yeni bir ruhla yeni bir Travel Turkey’e başlamış oluruz. Umutlarımız kaybetmiyoruz ve herkesin fuarı olmasını diliyoruz ...”

Öte yandan, Fuarda renkli görüntülerden bir tanesi ise fuarın önemini ve itibarını arttıran  Eski Kültür ve Turizm Bakanı İzmir Milletvekili Ertuğrul Günay’ın Travel Turkey Fuarı açılışına katılmasıydı. Turizm sektörü ve basın tarafından büyük ilgi gören Ertuğrul Günay’ın, İzmir Valisi Mustafa Toprak ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’yla olan uyumlu diyoloğu fuarda dikkat çeken başka bir ayrıntı oldu.   




Bu Haber 08.12.2014 - 10:48:01 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Mahmut ÖkçesizTurist rehberi 09.12.2014 - 08:02

    2014 Travel Turkey fuarı bir anlamda Yiyecek ve İçecek Fuarına dönüşmüş ve çoğunlukla boş vakitlerini burada değerlenirmek ve karınlarını douyurmak amacıyla gelen, eşantiyonları çantalarına doldurmaya çalışan ziyaretçilerin ağırlıkta olduğu bir fuara dönüşmüştür. Turist rehberleri neden davet edilmez anlamadım. TUREBTürkiye Turist Rehberleri Birliği ve İZROİzmir Rehberler Odası davet edildi mi ? Davet edildiler de katılmadılar mı ? Biz galiba turizmi rehbersiz yaparsak daha iyi olur diye düşündüler herhalde. Kısacası fuar mı yapıyorsunuz ? Yiyecekİçecek panayırı mı ?

  • Ahmet Baris 08.12.2014 - 12:46

    Walla izmir turizmi bomba gibi , sayilarda dusus olabilir ama hala turkiyenin en pahali oda satisi burda ve cesme de. Sakin enseyi karartmayin , dogayi koruyun ve ez ama kaliteli urun sunun ,restoranlari super , insan kalitesi zaten Turkiye ortalamasinin cok ustunde. Turizm bakani niye katilmaz boyle bir fuara o da ayri bir soru isareti.

  • Hayrettin Musallataşı 08.12.2014 - 12:16

    Kısaca size kurdela kestirmediler desene ey sayın İŞLER:))))) Emitt de çok farklı değil, ama sanırım TUROFED merkezli bir fuar olduğu ve sen ve arkadaşlarının ön sıralarda bulunma keyfinden dolayı o fuarı çok eleştirmiyorsun. Bu kartvizit ne meymenem bir şeydir yahu?????

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.