Marriott Grubu, Türk otelciliğindeki yeni fırsatı açıkladı

Marriott Grubu, Türk otelciliğindeki yeni fırsatı açıkladı
Marriott Hotels'in Türkiye'de İş Geliştirmeden Sorumlu Başkan Yardımcısı Poğda Demircan, grubun Türkiye konaklama sektöründe odaklandığı yeni yatırım olanağı ile ilgili olarak TurizmGüncel'e değerlendirmelerde bulundu. 2020'ye kadar Türkiye'de 50 otele çıkmayı hedeflediklerini kaydeden Demircan, Türkiye'nin Marrot için hala stratejik büyüme ülkelerinden biri olduğunun altını çizdi.


Eda Özsoy - TurizmGüncel

Marriott Hotels'e transferinin Türkiye'de kriz yılına denk geldiğini ifade eden Poğda Demircan, ''Daha önce Hilton'da çok aktif bir dönem geçirdim. Şu anda Hilton Türkiye'de 60 otele ulaştı ancak Marriott ise Türkiye'de biraz daha geride kalmış durumda.'' dedi.

''YATIRIMLAR YAVAŞLYINCA DÖNÜŞÜM PROJELERİNE ODAKLANDIK''

Sektörde yaşanan duraklama nedeniyle yeni proje sayısının azaldığını kaydeden Demircan, ''Yatırımcılar da haklı. Böyle bir dönemde yatırım yapmaya çekiniyorlar. Biz de bunun üzerine dönüşüm projelerine öncelik vermeye başladık. Mesela şimdi Türkiye'ye getireceğimiz Delta By Marriott bunladan biri. 4.5-5 yıldız kategorisinde marka olan Delta By Marriott, esnek bir yapıya sahip. Mesela Autograph Collection gibi çok otantik bir yapıyı aramıyor. İyi bir 4 veya 5 yıldızlı oteli alıp çok az değişiklikle konumlandırıyoruz.'' şeklinde konuştu.



ZİNCİRLER YAYILINCA MARKASIZ OTELLER ZORLANMAYA BAŞLADI''

Türkiye'nin değişik yerlerinde markasız 4-5 yıldızlı oteller bulunduğuna dikkat çeken Demircan, ''Uluslararası markaların yayılmasıyla birlikte bunlar zaman içinde zorlanmaya başladılar. Dolayısıyla ben de burada bir potansiyel görüyorum. Yani daha az bir yatırım tutarıyla bizim bünyemize katılma imkanları olacak. O yüzden Delta By Marriott'u getiriyoruz. Çünkü Adana, Gaziantep, Trabzon, Samsun gibi şehirlerde o segmentte oteller var.'' şeklinde konuştu.

İLK DELTA BY MARRIOTT BODRUM'A

Delta By Marriott'un ilk otelinin Bodrum'da açılacağını kaydeden Poğda Demircan ''Bodrum'dan sonra Gaziantep'te ve İstanbul'da ilgilendiğimiz tesisler var. Bazen de eski sözleşmeleri sona eren markalar yeni markalarla yola devam etmek istiyorlar. Daha az bir yatırım maliyetiyle Marriott bünyesine katabileceğimiz çok otel olduğu için bu alanda bir fırsat görüyorum. Bir otelin direkt Marriott veya Sheraton olabilmesi için baya yenilenmesi ve yüksek bir yatırım yapılması gerekiyor. Delta orada biraz daha esnek. Bunun dışında, Four Points By Sheraton, Courtyard gibi orta segment markalarda da Türkiye'de potansiyel görüyoruz.'' dedi.

''MARKASIZ OTELLER ZİNCİRLERİN KANALLARINA İHTİYAÇ DUYUYOR''

Bu dönemdeki asıl fırsatın markasız otellerin zincir markaların kanallarına duyduğu ihtiyaç olduğunu belirten Demircan, ''2020 yılında Türkiye'de 50 otelin üstüne çıkmayı düşünüyoruz. Aslında Marriott'un ''2020 Vision'' diye bir çalışması var. Bütün Avrupa'da aslında oda sayısını iki katına çıkarmak için çalışma yapıyoruz. Bunun bir kısmını tabi StaRwood satın almasıyla yaptı. Bu tip satın almalar da yapıyoruz çünkü. Türkiye'de lokal bir zincir markayı satın almak gibi bir durum olur mu bilmiyorum. Olmayabilir ama yine de bakıyoruz. Şu anda Türkiye'de 26 otelimiz ile faaliyet göstermeye devam ediyoruz.'' ifadelerini kullandı.

''YENİ OTEL YATIIMLARI YAVAŞLADI''

Şu anda Marriott'un imzaladığı 10-11 kontrat bulunduğu bilgisini veren Poğda Demircan, ''Ancak mevcut durum nedeniyle kiminin inşaatları biraz yavaşladı. Bazı yatırımcılar biraz önünü görmek için yavaşlattılar. Dolayısıyla bzıları planladığımızdan biraz daha geç açılacak. 2018-19'da beklediğimiz açılışlar 2020'ye sarkacak. Ama Autograph'da geri dönüş çok hızlı. Yeni yatırımı 3 yıl bekleyebiliyorsunuz ama diğerinde 6 ay ya da bir yıl içerisinde dönüştürebiliyorsunuz. Ekibimiz geliyor, mevcut eksiklerle ilgili bir rapor hazırlıyor. Ufak tefek bazı yatırımlar ve verdiğimiz eğitimle süreç başlıyor.'' dedi.

''TÜRKİYE'DE 5 YILDA 10 DELTA BY MARRIOTT'A ULAŞACAĞIZ''

Delta By Marriott'un Kanada kökenli bir marka olduğunu ve 1.5 yıl önce Marriott tarafından satın alındığını kaydeden Demircan, 5 sene içinde Türkiye'de bu markada 10 otel açmayı hedeflediklerini açıkladı.

''TÜRKİYE MARRIOTT İÇİN STRATEJİK BÜYÜME ÜLKESİ''

Poğda Demircan, Marriott Grubu'nun Türkiye'ya nasıl baktığı sorusuna ise şu yanıtı verdi:

''Türkiye hala büyüme anlamında Marriott'un stratejik ülkelerinden biri. Türkiye büyük bir turizm ülkesi. Türkiye'nin iki yıldır içinden geçtiği sürecin geçici olduğunu düşünüyoruz. Hiçbir zaman siyasi alana girmiyoruz ama fizibiletimizi yaparken hala 'kısa vadede geri dönüş olacak' diye bakıyoruz. Marriott'a girdiğim günden beri ülke riski hala artmadı.

MARRIOTT TÜRKİYE EKİBİ GÜÇLENİYOR

Biz de bu arada hala yatırım yapıyoruz. Orta segment markalara bakması için bir iş geliştirme direktörü aldık. Yeni bir mimar aldık. Bu tarz ekip yatırımı yapıyouz. Yeni markaları getiriyoruz. Mümkün olduğu kadar burdaki süreci fırsata çevirmeye çalışıyoruz.''




Bu Haber 03.10.2017 - 16:28:33 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • İlkeli Turizm 04.10.2017 - 09:31

    Marriott otelleri keşke biraz daha ahlaklı olup yapılmış anlaşmaları iptal etmeselerdi. Şimdi olayı kapatmak için bu çırpınışları yapmak zorunda olmayacaklardı.

  • Murat Gencer 03.10.2017 - 05:10

    Markasız otel nedir? Otelcilik jargonunda zincir oteller ya da bağımsız oteller diye bir sınıflandırma söz konusudur.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.