Maden ocağında facia: 19 Mayıs iptal, can kaybı sayısı ürkütüyor

Maden ocağında facia: 19 Mayıs iptal, can kaybı sayısı ürkütüyor
Manisa'nın Soma ilçesinde bulunan kömür madeninde meydana gelen faciada şu ana kadar 205 maden işçisi hayatını kaybetti, çok sayıda madenci de yerin altında mahsur.


TANER YILDIZ: ÖLÜ SAYISI 282'YE YÜKSELDİ
 
Enerji Bakanı Taner Yıldız, Soma’daki maden ocağında ölü sayısının 282’ye yükseldiğini söyledi. Bakan Yıldız, son 12 saatte sağ çıkarılan işçi olmadığını da belirtti.
 
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam ile birlikte bir açıklama yaptı.
 
Bakan Yıldız, "Şu ana kadar yaptığımız çalışmalarla 282 kişinin cesedini çıkardık. Gece boyunca iki farklı galeriye girme çalışması devam etti. Buralarda da kısa sürede sonuç alıp, çalışmalarımızı tamamlamayı umut ediyoruz. Cenazelerden 217'sini ailelerine teslim ettik. Bugün ölen 282 kişinin tamamının cenazesinin ailelerine teslim edilmelerini sağlayacağız" dedi.

...........................................Güncelleme: 15 Mayıs 2014, 16:30 .......................................

ERDOĞAN: ÖLÜ SAYISI 238, BU İŞİN FITRATINDA BU VAR

Yaşanan facianın ardından Soma'ya gelen Başbakan Erdoğan, şu ana kadar 238 maden işçisinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Soma'da yakın tarihin en büyük iş kazalarından birinin yaşandığını belirten Erdoğan, "Bunlar olağan şeylerdir. Literatürde iş kazası denilen bir olay vardır. Bunun yapısında fıtratında bunlar var. hiç kaza olmayacak diye bir şey yok. Tabi işin boyutunun bu kadar fazla olması bizi derinden yaralamıştır. Bizi derinden üzmüştür" dedi.

..............................................Güncelleme 16:30 ............................................ 

"ÖLÜ SAYISI 350'YE YAKLAŞTI"

Manisa Soma’da kömür ocağında çıkan yangında mahsur kalan işçilere ulaşmak için zamana karşı yarış başlatıldı. Ancak saatler ilerledikçe ölüm haberleri geldi. Türkiye’yi yasa boğan kara haberi madende inceleme yaptıktan sonra Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız açıkladı. Bakan Yıldız, 205 madencinin hayatını kaybettiğini söyledi. CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel ise hayatını kaybeden madenci sayısının 350'ye yaklaştığını ifade etti.

..............................................Güncelleme 13:40 ............................................ 

"SAYI ARTACAK"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, yeni açıklamasında şunları belirtti:

"Türkiye'de şu ana kadar yaşanmış en yüksek işçi kaybımızla sonuçlanan bir kazaya doğru gidiyoruz. Otopsilerin tamamlanması, sayın valilerimizin, bakan yardımcılarımızın yaptıkları çalışmalarla beraber şu anda 7 tane işçi kardeşimizin cenazesini ailelerine teslim ettik. Bu sayı artacak. Bir yandan otopsileri yapılıyor. Diğer yandan adli tıp kurumundan buraya uzman ve teknikerler geldiler."

..............................................Güncelleme 10:57 ............................................ 

ULUSAL YAS İLAN EDİLDİ

Soma'daki facia nedeniyle Başbakanlık 13 Mayıs'tan başlamak üzere 3 günlük milli yas ilan etti. Tüm yurtta ve dış temsilciliklerde bayraklar yarıya inecek.

..............................................Güncelleme 10:05 ............................................ 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ulusal yas ilanı ile ilgili de "Sayın Başbakanımız geldiğinde kendisine sunacağız. Birazdan da kendisiyle görüşeceğim. Ondan sonra arkadaşlarla bu konuyu irdeleyeceğiz" diye konuştu.

"OCAKTA 787 MADEN İŞÇİSİ VARDI"
 
Faciada hayatını kaybeden işçilerin cenazelerinin Kırkağaç'ta bulunan bir soğuk hava deposuna götürüldüğü öğrenilirken maden ocağındaki arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. Bakan Yıldız, patlama sırasında madende 787 işçinin çalıştığını söyledi.

..............................................Güncelleme 09:37 ............................................

Manisa'nın Soma ilçesindeki Soma Holding'e ait kömür ocağında trafo patlaması nedeniyle yangın çıktı. Enetji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, şu ana kadar 201 maden işçisinin yaşamını yitirdiğini  80 işçinin de yaralandığını açıkladı. Ocakta hala kaç kişinin bulunduğuna dair de çelişkili rakamlar geliyor. 

"YER ALTINDA 350 - 400 KİŞİ OLABİLİR"

Arama kurtarma çalışmalarına katılan maden Sami Kılıç ise ajanslara yaptığı açıklamada, yerin altında hala 350 - 400 kişinin bulunabileceğini belirterek endişesini dile getirdi. Trafonun patladığı bölüme henüz ulaşılamadığını kaydeden maden işçisi "Burada toplu ölümler olabilir" dedi.

Öte taraftan Başbakan Erdoğan ve Ana muhalefet Partisi lideri Kılıçdaroğlu'nun bugün Soma'ya gitmesi bekleniyor. Bakan Taner Yıldız, ulusal yas ilan edilebileceğini açıkladı.

O MADEN OCAĞI İÇİN ARAŞTIRMA ÖNERGESİ VERİLMİŞ

Trafo patlamasının ardından bir facia alanıan dönüşen maden ocağı için bundan 20 gün önce araştırma önergesi verildiği ortaya çıktı. CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, Soma’da birçok iş güvenliği ihlali olduğunu belirterek, 20 gün önce verdikleri meclis araştırma önergesinin reddedildiğini belirterek, “Her gün işçi hayatının tehdit altında olduğuyla ilgili ihbarlar alıyoruz. Bu kadar ağır bedel ödedikten sonra olmamalıydı” dedi. Özel, “Meclis’in hatta DDK’nın el koyması gerekiyor. Biz Manisa milletvekilleri olarak bıktık madenci cenazesine gitmeye. Bu acıya ne bizim ne ailelerin yürekleri dayanmıyor” dedi.

Gelişmeleri aktarmaya devam edeceğiz...


Bu Haber 14.05.2014 - 09:07:26 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.