Kurtulmuş: Rusya, Avrupa ve Arap ülkelerinden turist geliyor, eyvallah da...

Kurtulmuş: Rusya, Avrupa ve Arap ülkelerinden turist geliyor, eyvallah da...
Gazetelerin kültür-sanat editörleri ile bir araya gelen Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, sektörün gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Türkiye turizminin toparlanma sürecinde olduğunu kaydeden Kurtulmuş, pazar çeşitliliğine işaret etti.



Son dönemde Avrupa'da göçmen düşmanlığı, İslam düşmanlığı ve Türkiye karşıtlığının yükseldiğini belirten Numan Kurtulmuş, oluşturulun bu olumsuz imajın Türkiye'nin kültür, sanat ve turizm yaşamını olumsuz etkilediğini kaydetti. Bir yandan bununla mücadele ederken bir yandan da kültür ve turizmin bir yumuşak güç olarak kullanılmasını gerçekleştireceklerini söyleyen Kurtulmuş, konuşmasının devamında şunları söyledi.

''TURİZMDE YENİ BİR DÖNEM GELİYOR''

''Türkiye 2016 yılında çok zor bir yıl yaşadı. Şimdi rakamlara baktığımızda, en dip noktadan yukarıya doğru çıkmış bulunuyoruz. Turizmde yeni bir dönem geliyor ve bizim bu dönemin dinamikleri içerisinde hareket etmemiz lazım. Turizmde hem pazar hem de ürün çeşitlendirmesini yapmak durumundayız.

''RUSYA'DAN AVRUPA'DAN, ARAP ÜLKELERİNDEN TURİST GELİYOR EYVALLAH DA...''

Öte yandan mutlaka pazar çeşitlendirmesini yapmak zorundayız. Evet, Türkiye'ye Rusya'dan, Avrupa'dan Arap ülkelerinden turistler geliyor, eyvallah. Ama yeni kapılar açka zorundayız. Örneğin Çin, Hindistan ve Japonya gibi ülkelere yoğun bir çıkarma yaparak oradaki kapıları da açmak durumundayız.

''ÇİN'DE PROGRAMLARIMIZ OLACAK''

Arkadaşlarımız Çin ile ilgili çalışmaları sürdürüyorlar. 10-16 Eylül tarihleri arasında Çin'de programlarımız olacak.

Yine bu çerçevede büyükelçilerle yaptığımız toplantıda güzel bir konu daha gündeme geldi. Sadece Çin değil, İpekyolu üzerinde bulunan ülkelerin tamamı ile Türkiye'nin her alanda ilişkileri artıyor. İpekyolu projesinin turizmde de canlanması ile ilgili çalışmaları sürdüreceğiz.

''DTÖ'NÜN YÜRÜTME KURULUNA ADAY OLACAK''

Yine eylül ayının başında Çin'de yapılacak toplantıda, Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü'nün yürütme kurulu üyeliği için Türkiye adaylığını koyacak. Bununla ilgili hem biz hem de Dışişleri Bakanlığı çalışıyor. Üyelik gerçekleşirse bu, Türkiye turizminin gelişimi ve Türkiye'nin turizm dilini kullanarak uluslararası alanda etkinliğini arttırması bakımından da önemli bir adım olacak.

''GEÇEN YIL SEKTÖR KENDİNİ TEST ETTİ''

Turizm sektöründe belli bir canlanma var. Geçen yıl yaşadığımız şok darbe kolay bir darbe değildi. Rezervasyonlar iptal edildi, sektör zor durumda kaldı. Ama bu dönemde sektör kendisini test etmiş de oldu.

Şu an geldiğimiz noktada 15 milyon ziyaretçi sayısına ulaşmış bulunuyoruz. Tuizm geliri ise 9 milyar doları geçti.

''ALMANLAR YÜKSEK PERDEDEN KONUŞUYOR''

Alman dostlarımız yüksek perdeden konuşarak 'Türkiye'ye gitmeyin' diye korkutuyorlar. Bir algı operasyonunun parçası haline geliyorlar. Ama ortada da bir gerçek var. İlk 6 ayda sadece İstanbul'u 500 bin Alman ziyaret etmiş. Onlar Türkiye'nin en az Avrupa şehirleri kadar güvenli olduğunu biliyorlar. Temmuz ayı sonuna kadar ise 2 milyon Alman turistin geldiği görülüyor.

Şimdi önümüzde büyük bir hedef var. 2023'e geldiğimizde 50 milyon turist ve 50 milyar dolar gelir hedefine ulaşmaya gayret edeceğiz. Bunlar önemli rakamlar.

Üçüncü Turizm Şurası'nı yapacağız kasım ayının başında. 2002 yılından bu yana yapılamamış. Şura ile hedeflerimizi ve sektörün dinamizminden nasıl yararlanacağımızı konuşacağız.

''İNGİLİZ OPERATÖRLER TÜRKİYE REZERVASYONLARINI YÜZDE 107 ARTTIRDI''

Avrupa'daki tur operatörlerinin Türkiye'ye ilişkin pozitif açıklamaları var. Bunlardan bir tanesini örnek vereyim. İngilteredeki tur operatörleri 2018 Türkiye rezervasyonlarını yüzde 107'ye kadar arttırmış durumdalar. Bu da 2018'in güzel geçeceğini gösteriyor.''


Bu Haber 25.08.2017 - 11:25:16 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.