Kültür Turizmini Geliştirme Vakfı ile ATAV arasında Perge tartışması

Kültür Turizmini Geliştirme Vakfı ile ATAV arasında Perge tartışması
Kültür Bilincini Geliştirme Vakfı, Perge Antik Kentinde yürütülen 'Perge'de bir sütun da sen dik' kampanyası ile ilgili açıklama yaparak Antalya Tanıtım Vakfını (ATAV) suçladı. ATAV'da 17 yıl başkanlık yapan Nizamettin Şen ise, açıklamayı sığ ve gereksiz bulduğunu açıkladı.


TurizmGüncel

2004-2012 yıllı arasında Kültür Bilincini Geliştirme vakfı tarafından 'Perge'de bir sütun da sen dik' adlı bir proje yürütüldüğü belirtilen KBGV açıklamasında, ''Söz konusu dönemde topladığı bağışlarla, sütun parçaları bir araya getirilmiş ve özellikle yeni mermerlerle kaideleri tamamlanarak 105 adet sütun ayağa kaldırılmıştır.'' denildi.



''BAŞKA DİKİLECEK SÜTUN KALMADI''

Dönemin Perge Kazı Başkanlığı tarafından ''Artık dikilebilecek/eksikleri tamamlanabilecek başka sütun kalmadığını belirtmiştir.'' denilen açıklamada bunun üzerine vakfın, 'mozaikler dağılmasın' başlıklı yeni kampanyayla, antik kentteki zemin mozaiklerinin restorasyonu için bağış toplamaya başladığı ifade edildi.

Açıklamanın devamında, şu noktaların altı çizildi:

2004-2012 yılları arasında Perge Ören Yeri'nde dikilen her bir sütunun üzerine, bağışlarıyla kampanyaya katılan kişi ve kurumların isimleri bir plaketle kaydedilmiş ve adlandırılmamış hiçbir sütun kalmamıştır. Bu sütunların isim listesi Kazı Başkanlığında bulunmaktadır.

''ANTALYA'DA FAALİYET GÖSTEREN BİR VAKIF...''

2018'in "Perge Yılı" ilan edilmesiyle, Antalya'da faaliyet gösteren bir vakıf, bu sene Vakfımızın 2004-2012 arasında yürüttüğü kampanyaya benzer bir kampanya başlatmıştır. Ancak, kampanyayla ilgili hiçbir duyuru, basın bülteni veya yayınlanmış benzer bir metin içinde Vakfımızın Perge'de bir sütun da sen dik projesine bir atıf yapılmadığı gibi, yeni başlatılan bu kampanyanın isminin de Vakfımızın oluşturduğu geçmiş kampanyanın ismiyle bire bir aynı olması bizleri sarsmıştır. Perge’nin halkın ilgisine ve desteğine büyük ihtiyacı olduğu doğrudur. Vakfımız bu tür desteklerin her zaman yanındadır. Ancak bu yeni kampanya, eskinin bir kopyası olmak yerine, örneğin “Perge’de Tiyatroya Bir Koltuk da Sen Koy” gibi yeni bir başlık ve içeriğe sahip olabilirdi.

Kültür Bilincini Geliştirme Vakfı olarak, arkeolojik kazılara yapılan katkıları ve kültür varlıklarının korunmasına karşı gösterilen ilgiyi desteklemekle birlikte, bu sene itibariyle başlatılan kampanyada, daha önce yapılmış çalışmaların hiç anılmamış ve doğrudan yok sayılmış olmasını bu vakfa yakıştıramadığımızı ve derin bir üzüntüyle karşıladığımızı kamuoyunun bilgisine sunarız.''

ŞEN: SIĞ VE GEREKSİZ BİR TARTIŞMA

Konuyla ilgili olarak görüş aldığımız Nizamettin Şen ise, 'sığ ve gereksi' olarak nitelediği tartışmanın bir parçası olmayacaklarını belirtti.

''PROJE ATAV'IN DEĞİL VALİLİĞİN''

Şen, ''Bu açıklamayı kurucusu olduğum ve 17 yıl başkanlığını yaptığım ATAV adına yapmıyorum. Şahsi görüşlerim olarak belirtiyorum. Bu proje ATAV'a değil, 2018'i Perge Yılı ilan eden Antalya Valiliğine ait. ATAV sadece projeye destek veriyor.'' dedi.

''NBK'NINKİYLE AYNI PROJE MİYDİ BİLMİYORUM''

ATAV'ın tarihi ve kültürel değelerin iyileştirilmesine her zaman dikkat çektiğini v maddmanevi destekte bulunduğunu kaydeden Nizamettin Şen, ''Geçmişte, sanıyorum NBK rehberleri, 50 küsur sütun diktiler. Açıklamada bahsedilen proje ile NBK'nın projesi aynı mıydı bilmiyorum. Biz geçmişte de oradaki maddi sıkıntılardan dolayı bir sürü bağışta bulunduk. Bunlar imece usulü yapıldı.'' ifadelerini kullandı.

''10 YENİ SÜTUN DİKİLDİ''

ATAV'ın son olarak 10 tane sütun diktiğini belirten Şen, 'Orada dikilecek başka sütun yok' ifadesiyle ilgili olarak ise, ''Demek ki uzun zamandan beri Perge'ye gitmemişler. Bir yandan restorasyonlar devam ediyor. Onlar 2014 yılında bıraktılar bu işi. Bu şahsi bir proje değil. Antalya müzesi buranın restorasyonunu yapıyor. Kaynak arıyorlar. Sen de katkı verirsen ismini yazıyorlar. Bu işi kayıkçı kavgasına dönüştürmemek lazım. Perge ayağa kalksın yeter.'' şeklinde konuştu.


Bu Haber 12.05.2018 - 12:23:09 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.