Kongre turizminde öne çıkan şehir İstanbul

Kongre turizminde öne çıkan şehir İstanbul
2014'te dünyanın en iyi 10 kongre şehrinden biri olan İstanbul, geçen yıl 125 uluslararası kongreye ev sahipliği yaptı. ICVB Başkanı Çağlar, "Türkiye kongrelerden 328 milyon dolar kazandı. 2015 daha iyi bir yıl olacak" dedi.

  
Başkanlığını İstanbul Ticaret Odası Başkanı İbrahim Çağlar'ın yürüttüğü ve bünyesinde Kültür ve Turizm Bakanlığı, İstanbul Ticaret Odası, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, TÜRSAB, TUROB, TYD ve THY'nin bulunduğu TUGEV oluşumunun çatısı altında çalışmalarına hızla devam eden İstanbul Kongre ve Ziyaretçi Bürosu (ICVB), İstanbul'u dünya kongre ve toplantı sektörüne tanıtıyor. Global kongre ve toplantılara ev sahipliği yapan İstanbul'un bu konuda markalaştığını söyleyen Çağlar, kongre turizminin 2015 ajandasını değerlendirdi. 
 
Çağlar, 2014 yılı konre turizmine dair; "İstanbul kongre turizminde oldukça verimli bir yıl geçirdi. 2013'ü 146 kongreyle dünya 8'incisi olarak tamamlamıştık. Henüz 2014 resmi verileri açıklanmadı. Ancak hesaplamalarımıza göre İstanbul 2014'te uluslararası 125 kongreye ev sahipliği yaptı. En çok kongre, tıp-medikal ile bilim ve teknoloji alanlarında gerçekleşti. Ağırlıklı olarak Amerika, İngiltere ve Belçika merkezli uluslararası derneklerden kongre aldı. Bu kongrelere yaklaşık 55 bin 327 delege katıldı ve ekonomiye 138 milyon 317 bin 500 dolarlık katkı sağlandı." yorumunda bulundu.
 
KİŞİ BAŞI 2 BİN 500 DOLAR 
 
İstanbul'da 2014'te eğitim, tıp ve kültür-sanat alanlarında 143 ulusal kongre gerçekleşti. Ulusal kongreler şimdiye kadar çok dikkate alınmayan bir alandı ancak önemli miktarda ekonomik hareketlilik yaratıyor. 

Çağlar; 2014 kongre turizminin ülke ekonomisine katkısıyla ilgili, "Uluslararası istatistikler bize kongre delegelerinin gitmiş oldukları şehirlerde ortalama kalış sürelerinin 3.5 gün olduğunu ve 2 bin 500 dolar harcadıklarını söylüyor. Bu durumda sadece uluslararası kongre sektörünün 327 milyon 705 bin dolarlık bir ekonomiyi ülkemize kazandırdığını söyleyebiliriz. İstanbul-Türkiye karşılaştırması yapılacak olursa İstanbul'un uluslararası kongrelere yapmış olduğu ev sahipliğiyle ülke kongre sektörünün katılımcı sayısı ve gelirinin yüzde 42'sini, kongrelerin ise yüzde 66'sını tek başına yaptığı görülüyor." şeklinde konuştu.
 
2015'te İstanbul'da yapılacak kongre sayısı yine 100'ü geçecek. Yılın ilk çeyreğinde olmamıza rağmen aldığımız rezervasyon talepleri oldukça yüksek. İstanbul'da kongre sayısı son 10 yılda yüzde 280 arttı. 
 
2014 istatistiklerine göre İstanbul'un en fazla Amerika, İngiltere ve Belçika merkezli uluslararası derneklerden kongreler aldığını belirten Çağlar, Amerika'nın 17 kongreyle ilk sırada yer alırken, İngiltere'nin 15'le ikinci, Belçika'nın ise 13'le üçüncü sıraya oturduğunu ifade etti. 
 
AVRUPA DARALDI HEDEF AMERİKA
 
İstanbul Kongre Ziyaretçi Bürosu olarak bu yıl kongre sektöründe farklı bir hedef belirlediklerini söyleyen Çağlar,. Avrupa'daki pazarın daralması nedeniyle, 2015'te Amerika'yı da hedefleri arasına aldıklarını belirtti. Çağlar şöyle devam etti: "Amerika'nın uzak destinasyon algısını kırmak gerekiyor. Bu pazarda Avrupa'daki kadar etkin olacağız. Amerika çok büyük bir pazar ve kongre alanında potansiyeli oldukça yüksek. Bu hedefle önümüzdeki yıllarda İstanbul'un kongre turizm gelirinde yeni artışlar yaratacağız. Yeni pazar hedeflerimiz Amerika ile de sınırlı değil. Rusya, Balkanlar, Hindistan, Çin ve Ortadoğu için de yeni iş olanaklarını araştırıyoruz."
 
2015 DAHA İYİ BİR YIL OLACAK
 
"Kongre turizmi, sektörün diğer alanlarından farklı olarak uzun süreli planlama, hazırlık ve karar süreci içerir. Dolayısıyla dönemsel siyasi, ekonomik ve benzeri krizlerden çabuk etkilenmez. Uygulanan tanıtım stratejileri ve süreç yönetimi doğru yapıldığında bu tarz dönemlerin sektöre zarar vermemesi sağlanabilir. Tüm bu koşullara bakıldığında, Türkiye, kongre turizminde oldukça başarılı bir yıl geçirdi. 2013 verilerine göre Türkiye 221 kongreyle dünya 18'incisi. Bu sıralamanın yükselmeye devam edeceğine inanıyorum. 2015, 2014'ten daha iyi olacak. Türkiye'ye karşı yapılan bir takım seyahat uyarılarına rağmen İstanbul'a gelen turist sayısı, 2015 Şubat'ta bir önceki yıla oranla yüzde 7 arttı."
 
KONGRE ALANLARININ SAYISI MUTLAKA ARTMALI
 
Yeni kongre alanlarına ihtiyacımız olacak diyen Çağlar, "İTO'nun çevre düzenleme projesi kapsamında odamızın hemen yanında bir alanımız var." dedi. Çağlar sözlerine, "Burada küçük de olsa kongreye hizmet verecek bir alan yapılmasını düşünüyoruz. Havaalanının orada yeni bir kongre merkezini Dünya Ticaret Merkezi yönetimi olarak planlıyoruz. Yılda bir kere düzenlenen bin kişilik bir kongre, o kongre alanının bütün masraflarını çıkarttığı gibi oldukça da iyi kâr bırakıyor. Onun için kongre alanlarının bin kişi ve üzeri olarak yapılması, böyle alanların sayısının artırılması gerekiyor." şeklinde devam etti.(Sabah-Sinan Özedincik)
 


Bu Haber 15.03.2015 - 12:15:52 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.