Konaklama ve marina hizmetleri de veren dev GYO, halka arz edilecek

Konaklama ve marina hizmetleri de veren dev GYO, halka arz edilecek
Alışveriş, eğlence, konaklama ve marina hizmetleri ile dikkat çeken Via Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) yüzde 25 hissesini halka arz ediyor. 306 milyon lira olarak öngörülen halka arz için 5-6 Mayıs’ta talep toplanacak.


Via Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı AŞ toplam 1 milyar 224 milyon lira piyasa değeriyle Borsa İstanbul’a giriyor. Habertürk'ten Erdem Aktürk'ün haberine göre, konsorsiyum lideri Finans Yatırım Menkul Değerler A.Ş tarafından Borsa İstanbul’da gerçekleştirilecek halka arz için 5-6 Mayıs tarihlerinde talep toplanacak. 2008 yılında 30 milyon TL sermaye ile temelleri atılan VIA GYO, 2015 yılı sonu itibarıyla 3.3 milyar TL aktif büyüklüğe, 3.2 milyar TL portföy büyüklüğüne ulaşmış bulunuyor. Şirket 90 milyon TL olan nominal sermayesinin yüzde 25’ini halka açacak. Via GYO ortakları, 13.60 TL olarak belirlenen fiyattan halka arz gerçekleşmesi halinde 306 milyon TL’lik hasılat bekliyor. Ortak satışı ile gerçekleştirilecek halka arz sonrası Via GYO borsada halka açık gayrimenkul yatırım ortaklıkları liginde ilk 5’e girmiş olacak. 
 
VİA, 3.3 MİLYAR TL’LİK AKTİFİ HALKA AÇIYOR 
 
2015 yılı sonu itibarıyla portföy büyüklüğü 3.2 milyar TL’ye, aktif büyüklüğü ise 3.3 milyar TL’ye ulaşan şirketin gayrimenkul portföyünü; toplam 1.1 milyon metrekare alan üzerine inşa edilmiş 4 proje ve bu projelerde yer alacak 697 ticari ünitedeki 290 metrekareden fazla brüt kiralanabilir alan oluşturuyor. Bu arada halka arz sonucu Via GYO hissesi alan tüm yatırımcılar, halka arzdan satın aldıkları payların tamamını veya bir kısmını Via GYO paylarının Borsa’da işlem görmeye başlamasından itibaren 90 gün süreyle aralıksız bir şekilde hesaplarında tutmaları durumunda, 90 gün içerisinde hesaplarında gün sonunda bulunan en düşük şirket pay miktarının 14.00 TL fiyatından halka arz edenlere geri satma hakkına sahip olacak. 
 
‘BU YILKİ HEDEFİMİZ 80 MİLYON ZİYARETÇİ’ 
 
Via GYO AŞ Başkanı Coşkun Bayraktar halka arzla ilgili “Biz çok büyük bir o kadar da basit yapıyla geliyoruz. Neticede 700’e yakın dükkâna ortak alıyoruz. Hepsi kiralanmış ve dolu durumdadır. Hepsi uluslararası ve ulusal markalar tarafından kiralanmış. 2015 yılında 60 milyon ziyaretçi ağırladık. 2016 yılında 80 milyon ziyaretçiyi hedefliyoruz. Projelerimiz, neticede bütün risklerden arındırılmış, rekabete kapalı” dedi. 
 
BAYRAKTAR: ARZ YÜZDE 40 İSKONTOLU
 
Via GYO AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Coşkun Bayraktar, “Piyasadaki GYO’ların genel iskontosundan dolayı, yaklaşık yüzde 40 iskonto ile halka açılıyoruz” dedi. 
 
MARİNA VE OTEL AÇILIŞI 2017’NİN BAŞINDA 
 
Halka arz edilen Via GYO’nun portföyündeki 4 proje; 2008 yılından bu yana faaliyet göstermekte olan Türkiye’nin en büyük açık hava outlet alışveriş merkezlerinden olan Viaport Asia, 2013 yılında açılışı yapılan Türkiye’nin ilk tema parkı olan Vialand, konut, ofis, ticari üniteleri ve Venedik’i İstanbul’a taşıyan alışveriş merkezi Viaport Venezi aile eğlence, alışveriş ve marinayı bir araya getiren Viaport Marina’dan oluşuyor. Viaport Asia’da inşaatı devam eden genişleme etabının bu yıl tamamlanması planlanırken, Viaport Marina’da da akvaryum ünitesinin mayısta, otelin ise 2017 yılında açılması planlanıyor. Vialand’ın ise 2017 başında hizmete alınması hedefleniyor
 
BORSADA GYO'LAR 25 MİLYAR TL'Yİ BULDU 
 
Borsada işlem gören gayrimenkul yatırım ortaklığı şirketlerinin toplam piyasa değeri Via GYO ile birlikte 25 milyar 373 milyon TL’yi bulacak. Via GYO, 1 milyar 224 milyon lira piyasa değeri ile halka açık olan şirketler arasında ilk beşte yer alacak. Via GYO, borsaya geldiği piyasa değeriyle sektörün yüzde 5’lik kısmını oluşturacak. Halka açık GYO’ların arasında en büyüğü 10.9 milyar TL piyasa değeri ile Emlak GYO. İkinci sırada ise 2.4 milyar TL piyasa değeri ile Torunlar GYO geliyor. Üçüncü sırada ise 1.5 milyar TL büyüklükle Anka Mall gibi alışveriş merkezlerini bünyesinde bulunduran Yeni Gimat GYO yer alıyor. Döndüncü sırada ise 1.3 milyar TL piyasa değeri ile İş GYO var. Via GYO da 13.6 TL hisse fiyatından satılması halinde ilk 5’te yer alacak. 300 milyon TL’nin üzerindeki halka arz hasılatıyla Via GYO 2015 yılından bugüne halka açılmış en büyük şirket olacak. Geçen yıl sadece 2 şirket halka açılmıştı.
 
‘YÜZDE 100 GERİ ALIM GARANTİSİ OLACAK’ 
 
Halka arza aracılık eden Finans Yatırım Menkul Değerler’in Genel Müdürü Özgür Güneri yaptığı açıklamada:

“300 milyon TL’nin üzerindeki halka arz büyüklüğüyle son iki yılın en büyük halka arzı olan Via GYO AŞ, halka arzının ardından, şirketin sadece ziyaretçilerine değil yatırımcılarına da değer katacağına inanıyoruz. Via Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı halka arzında günlük alım emri taahhüdü ve yüzde 100 geri alım garantisi gibi halka arz teşvikleri uygulanacak” dedi.


Bu Haber 04.05.2016 - 09:14:49 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.