Kerpe Limanı turizme açılıyor, arkeologlar tepkili

Kerpe Limanı turizme açılıyor, arkeologlar tepkili
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, şehrin Karadeniz’e açılan kapısı olan Kerpe’de Cenevizlillerden kalan ve büyük bir bölümü sular altında bulunan tarihi limanı ve bölgeyi dalış turizmine açmak için harekete geçti.


Sözkonusu düzenlemenin bölge turizmine ve spora katkı sağlayacağı düşüncesi hakim oldu ancak dünyanın en eski batığı olarak tarihe geçen ve kazı çalışmaları tam 11 yıl süren Kaş Uluburun Batığı’nın bulunmasında ve ilk yıl kazısında görev alan Sualtı Arkeoloğu A. Feyyaz Subay, bölgenin her seviyeden dalgıca açılmasının bölgedeki tarihi eserleri riske atacağını bildirdi.

Bu gibi tarihi mekanlarda panik anında zemine atılacak bir ağırlık kemerinin dahi binlerce yıllık ünik bir tarihi eseri yok etmeye yeteceğini ifade eden Subay, “Bölge konusunda çok iyi planlama yapılmalı. 22 binin üzerinde dalış gerçekleştirilen Uluburun Batığı’nda dünyanın 2 sayfalık en eski tableti bulundu ve batığın ahşabı 3 bin 500 sene sularda gömülü kalmış. Büyük uğraşlar gerektiren bu çalışmalardaki buluntuların laboratuvar ortamında titizlikle incelenmesi gerekiyor” dedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kocaeli Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından da onaylanan projede, mevcut tarihi limanın bir bölümü orijinal halinde bırakılacak, bir bölümü de restore edilecek. (Dünya Gazetesi)


Bu Haber 22.07.2014 - 09:42:14 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.