'Kemer'deki fiyat indirimleri korkunç bir ciro kaybına yol açacak'

'Kemer'deki fiyat indirimleri korkunç bir ciro kaybına yol açacak'
Sezonun sonuna doğru yaklaşmışken, Kemer Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (KETOB) Başkanı Tayyar Gül’e Kemer’in durumunu sorduk. Rusya pazarında kaybın yüzde 15 civarında olduğunu belirten Gül, esas sorunun cirodaki düşüş olduğunu ve bu düşüşün en az yüzde 35 civarında olduğunu dile getirdi.


TurizmGüncel

Sezonun kötü geçeceğinin geçtiğimiz yıldan beri tüm sektör tarafından bilindiğini dile getiren Tayyar Gül, içinden geçtiğimiz sürecin de bunu doğrular nitelikte olduğunu söyledi. Gül, Rusya pazarındaki duruma dair şunları söyledi:

‘’Rus turist sayısında şu anda yüzde 15 gibi bir düşüş söz konusu. Bu çok ciddi bir kayıp ve maalesef hiçbir şekilde telafisi mümkün gözükmüyor. Kemer olarak, Ramazan Bayramı’nda iç pazarda yakaladığımız hareketi Kurban Bayramı sonrasına da taşıyarak, kaybımızı en azından birkaç puan kapatmayı hedefliyoruz. Bu amaca hizmet etmek için iç pazara yönelik kontenjanlarımızı artırdık ama dediğim gibi, Rus turistin kaybı kesinlikle bu şekilde telafi edilemez.’’

ESAS SORUN CİRODAKİ DARALMA

Turist sayısındaki düşüşten daha vahim olan durumun cirodaki daralma olduğuna değinen Gül, otelcilerin krize çare olarak bulabildikleri tek çözümün fiyatlarda indirime gitmek olduğunu, ancak bunun krizi daha da derinleştirdiğini dile getirdi. Gül, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

‘’Yıl sonuna doğru cirolarda yüzde 35 gibi kayıpların olacağını öngörüyoruz. Bu olağanüstü bir kayıp. Ancak krizden tek başına çıkmak isteyen otel yatırımcısının elinden fiyat kırmaktan başka bir şey gelmiyor. Bu durumu sadece Kemer’e özgü olarak yorumlamak yanlış olur. Tüm Antalya bu durumda ve çözüm de ancak Antalya’daki tüm sektör temsilcilerinin adım atması ile bulunabilir. Acentelere dönük bir takım yardımlar yapıldı ancak konaklama sektörü bu konuda yalnız kaldı. Elbette acenteler turizmde büyük bir öneme sahip, ancak ben konaklama sektörünün de bu kadar yabana atılmaması gerektiğini düşünüyorum. Bu konuda Bakanlık’tan beklentilerimiz var. Başbakan kış döneminde otellere SGK yardımı yapılacağı, teşvik ve vergi kolaylığı gibi konulardan bahsetmişti, ancak şu an bu konularda herhangi bir gelişme yok.’’

‘OKULLAR BİR HAFTA GEÇ AÇILSIN’

Turistik bölgelerdeki belediye başkanları ve TÜROFED’den gelen okulların Kurban Bayramı’ndan sonra açılmasına yönelik çağrıyı önemli bulduğunu söyleyen Gül, ‘’ Bu yolla kötü geçen sezonu bir nebze olsa uzatabiliriz. En azından Kurban Bayramı’nı iyi geçirebilirsek, kayıplarımızı birkaç puan da olsa kapatabilme şansımız olur. ‘’ dedi.

‘ARAMIZDA ÇÜRÜK ELMALAR VAR, ENGEL OLAMIYORUZ’

Krizden çıkmaya çalışan otellerin fiyat kırma dışında kalite düşürme gibi yöntemlere başvurduğuna dair eleştirileri hatırlattığımız Gül, bu konuda duyumlar aldıklarını belirtti ve şunları söyledi:

‘’Aklı başında hiçbir otelci bir sezon için markasını tehlikeye atmaz. Önceki sezonlarda da kaliteye dair bu tarz şikayetler alıyorduk ancak kendini bilen işletmecinin bu tarz bir hareketin işletmesine uzun yıllar etkisi kalacak bir iz bırakacağını bileceğine inanıyorum. Ama elbette aramızda ‘çürük elmalar’ var ve bu tarz davranışlara maalesef engel olamıyoruz.’’

2016 DA KÖTÜ GEÇECEK

Önümüzdeki yılın kontratlarının yapılmaya başladığı bu dönemde, 2016 yılına dair tablonun nasıl göründüğünü sorduğumuz Gül, tablonun çok da parlak olmadığını söyledi ve ‘’Otelciler zaten kırabileceği kadar fiyat kırdı. Daha fazla fiyat düşürebileceğimizi sanmıyorum. Ancak acentelerden aldığımız duyumlar, bu yılki kadar kötü olmasa da 2016 yılının da oldukça zor geçeceğini gösteriyor.’’ dedi.



Bu Haber 19.08.2015 - 15:31:14 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.