Karaer: Türk tur operatörleri olarak derdimizi anlatmakta zorlanıyoruz

Karaer: Türk tur operatörleri olarak derdimizi anlatmakta zorlanıyoruz
Corendon Turizm Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Yıldıray Kaaer, Dünya gazetesinden Volkan Akı'ya verdiği demeçte, sektörle ilgili önemli mesajlar verdi. Türkiye'nin turizmde İspanya'dan 20 yıl geride olduğunu kaydeden Yıldıay Karaer, Türk tur operatörleri olarak kamuya dertlerini anlatmakta zorlandıklarını belirtti.


Avrupa'da çok fazla Türk tur operatörü kalmadığına dikkat çeken Yıldıray Karaer, ''Sanıyorum Avrupa'da en büyük Türk tur operatörü biziz. İskandinav pazarında Detur, Rusya pazarında ise 4 tan büyük Türk operatörü var. Biz Hollanda ve Belçika pazarlarında Türkiye lideriyiz. Aynı zamanda bu ülkelerde ikinci veya üçüncü büyük tur operatörüyüz.'' dedi.



''TÜRKİYE DIŞINDA 22-23 FARKLI DESTİNASYONA OPERASYON YAPIYORUZ''

Corendon'un Türkiye dışında 22-23 farklı destinasyona tur operasyon yaptığını kaydeden Karaer, ''Bütün Yunan Adaları, İspanya, Bulgaristan var. Yine Hollanda ve Belçika’dan oralara turist taşıyoruz. Yani biz Hollanda ve Belçika bölgesinde de biz 2’nci veya 3’üncü büyük operatörüz. Avrupa’da biz 3 bayrak altında da havayolu işletmeciliği de yapıyoruz. Bir Türk bayraklı havayolu, bir Hollanda Bayraklı hava yolu, bir de Malta Bayraklı havayolu… Yani 3 bayraklı hava işletmeciliğimiz var. Türkiye’ye uçmanın ötesinden Avrupa’nın herhangi bir ülkesinden diğer bir ülkesine turistik destinasyonlara da uçabiliyoruz. Almanya’dan örneğin Mayorka’ya gidebiliyoruz. Marakeş’den Almanya’ya uçabiliyoruz. Avusturya’dan Mısır’a uçabiliyoruz. 2018 yılında 3 bayraklı 17 adet uçağımızla bunları yapıyoruz. Boeing’in 737-800 tipini kullanıyoruz. Boeing’in yeni model Max 8 uçağını, yani Türkiye’nin ilk Max’ını mayıs ayı içinde getiriyoruz. Corendon logosu altında uçacak. Tabii daha sonra Türk Hava Yolları ve diğer şirketler de bu uçakları filolarına katacaklar.'' dedi.

YILDA 3 MİLYON PAKSLIK OPERASYON

Corendon’un operasyonlarının boyutları ile ilgili de bilgi veren Yıldıray Karaer, yılda ortalama 3 milyon kişilik bir operasyonu yönettiklerini ifade etti. Corendon'un tur operatörlüğü ve taşımacılık haricinde otelcilik de yaptığını hatırlatan Karaer, ''Otelciliğe Bodrum’da başladık, daha sonra Finike’de otel işletmeciliği yaptık. Bugün ise Solto Alaçatı otelimiz var. Bu daha çok iç pazara yönelik 88 odalı butik bir otel. Bunun yanında Antalya-Kundu’da 900 odalı 3 bin yataklı bir otelimiz var. Her şey dahil sistemiyle çalışıyor. Kemer Bölgesi’nde yine 340 odalı bir otelimiz var. Bir de Bodrum’da yine 300 odalı bir otelimiz var. Türkiye’de kısaca 4 tane otelimiz var. Bunun yanında uçtuğumuz destinasyonlarda da otel işletmeciliğine gidiyoruz. Bunlardan bir tanesi İspanya’nın Ibiza Adası… Burada da bir otelimiz var. Hollanda’da bir 40 odalı Amsterdam merkezde butik bir otelimiz var. Onun yanında 260 odalı bir şehir otelimiz var. Yine bu ay içinde açmayı planladığımız 780 odalı bir havaalanı otelimiz var. 3-4 Yıldızlı iki otel ve bir apart projesi var bunun içinde… Şu anda ciromu, 1 milyar euroyu çevirmeye çalışıyoruz.'' ifadelerini kullandı.

''TÜRK TUR OPERATÖRLERİ OLARAK KENDİMİZİ ANLATAMIYORUZ''

Çok fazla Türk kökenli tu operatörünün kalmadığını ve var olanların koruma altına alınması gerektiğini belirten Karaer, kamunun yüzünü büyük oranda yabancı tur operatörlerine döndüğünü ve Türk tur operatörleri olarak kendilerini anlatamadıklarını ifade ediyor. Karaer, konuya ilişkin şu noktaların altını çiziyor:

“Her bulunduğumuz ortamda, Turizm Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı ve diğer organizasyonlarda kurumlarla bir araya geldiğimizde devamlı belirttiğimiz bir şey var. Türk kökenli tur operatörlerinin koruma altına alınması ve desteklenmesi lazım… Çok fazla Türk kökenli tur operatörü kalmadı ve bunlar Türkiye turizminin lokomotifileri. Çok uzun yıllar alıyor pazarda insanları ikna etmeniz… Devlet tarafında farklı başka yabancı operatörlere destekler verildiğini görüyoruz. Bunun doğru tarafları da olabilir ama tamamen yönünü yüzünü oraya dönmek hatalı… Herkes bunun önemini bildiğini ve göz önünde bulunduracağını söylüyor. Ama bazı konularda Türk kökenli tur operatörleri olarak derdimizi anlatmakta zorlanıyoruz. Şimdiye kadar destekler aldık mı? Aldık… Desteklendik mi? Desteklendik… Ama Türk turizminin çıkarları için biraz daha öne çıkarılmamız gerekiyor. Çünkü kriz anında o gördüğünüz büyük yabancı tur operatörleri hemen yüzünü başka ülkeye dönüyor. Onlar sadece olayı kağıt üzerinde bütçe olarak görüyor. Ama Türk bayraklı tur operatörleri zorlamaya devam ediyor. Kendi otellerimiz var, beraber çalıştığımız oteller var. Kendi personelimiz var bütün şartları zorluyoruz.'

''İSPANYA BİZDEN 20 İLERİDE''

Türk turizmi için yeni planlama çalışmalarının olduğuna işaret eden Corendon Yönetim Kurulu Başkanı, her türlü planlamanın yapılabileceğini ancak kararı müşterinin vereceğini söylüyor. Karaer, ''Pazarlar kendi kararlarını kendileri veriyor. Biz bunu böyle yapalım yönlendirelim diye bir şansınız olmuyor. Bir İspanya’ya bakın bizden 20 sene ilerideler ve 80 milyon turist alıyorlar. Ibizası da var. Barselonası da var. 12 ay turizmin yapıldığı Kanarya Adaları da var. Her türlü turiste hitap ediliyor. Bunlar arasında her şey dahil sistemler de var. Aslında Türkiye’den farklı bir şey yapılmıyor. Aslında öyle bir şeye ihtiyacımız ilk sırada değil… Herkes ana sorunun etrafında dolaşıyor. Türkiye’nin turizmde ana sorunu Türkiye’nin imajı… Türkiye’nin ilişkileri ve siyasi konjonktür. Bu siyasi konjonktürde, 2 yılda başımıza gelmeyen kalmamışken sorunu başka yerde aramamak gerekiyor. İstediğin kadar yapılandır. Adam gelmeyince yapacak bir şey yok. Uçakları altınla kaplasanız, otelleri en lüksle donatsanız, en iyi hizmeti verseniz turist gelmeyince ne yapacaksınız?”

''2019 PLANLAMALARI YAPILMAYA BAŞLANDI''

Turizmin son durumunu şöyle anlatıyor Yıldıray Karaer: “Turizmde son duruma bakarsanız 2018 iyi görünüyor. Ne düzeldi derseniz? Aslında çok fazla da değişen bir şey yok. Siyasi gerginlikler devam ediyor özellikle Batı ülkeleriyle… Misafirlerimiz Almanya’dan örneğin siyasi tansiyon düşmedi diyorlar. Örneğin gazetecilerin tutuklanması çok olumsuz imaj olarak yansıtıldı. Fakat salıverilme sonunda rezervasyon artışları oldu. Alman operatör ve şirketler Türkiye için hem 2018 hem 2019 için planlar yapmaya başladılar. Bunlar önemli gelişmeler diye düşünüyoruz. Biz Almanya pazarına sadece havayolu şirketimizle çalışıyoruz. O pazara yılda 500 bin koltuk tahsis ediyoruz. İrili ufaklı 20-25 operatör-acente ile çalışıyoruz. Bazı modelleri orada uygulayamıyoruz. Bizim Hollanda’da direkt satış modelimiz online… Hollanda online’a çok iyi yanıt veriyor. Almanya henüz o kadar hazır değil”.



Bu Haber 16.05.2018 - 10:23:01 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • ALMANYA 16.05.2018 - 12:42

    ARKADASLAR HERHALDE SERBEST PIYASA EKONOMISINDE IS YAPTIKLARINI UNUTMUSLAR. KENDI SÖZLERI "...Şimdiye kadar destekler aldık mı? Aldık… Desteklendik mi? Desteklendik… Ama Türk turizminin çıkarları için biraz daha öne çıkarılmamız gerekiyor..." OLAN BU CÜMLELERI OKUDUKTAN SONRA; YETER ARKADASLAR DAHA NE ISTIYORSUNUZ DEMEK GELIYOR. HER ZAMAN KOLTUK DEGNEKLERIYLE IS YAPMAKTAN NE ZAMAN VAZGECECEKSINIZ, NE ZAMAN AGLAMAYI BIRAKACAKSINIZ, GÖZÜNÜZ NE ZAMAN DOYACAK? YAPAMIYORSANIZ BIRAKINIZ BU ISLERI!

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.